Ny pille mod sclerose

For de hårdest ramte sclerosepatienter er det nu slut med at få medicin i sprøjter eller som infusion på hospitalet. Det er lykkedes forskere at udvikle den første sclerosebehandling i kapselform, der både ser ud til at virke bedre, og giver mere livskvalitet for patienterne

Ny pille mod sclerose

Det starter måske som en prikken i kroppen, en følelse af træthed, balancen kan begynde at svigte, og man mister kræfterne i arme og ben. Sådan har de første symptomer på sclerose typisk set ud, for de i dag cirka 10.000 danskere, der lider af sygdommen.

Hvert år diagnosticeres omkring 350 mennesker i Danmark med sclerose, og for hver mand der får sygdommen, er der to kvinder, der får samme triste besked. Forskerne ved ikke, hvorfor kvinder rammes oftere. Sclerose er en kronisk sygdom, der medfører gradvis dårligere førlighed for patienterne, for hver gang de får et såkaldt 'attak', der er en slags voldsomt sygdomsanfald. Med tiden kan patienten ende i kørestol, og det anslås, at der i øjeblikket er op mod 3.000 danske sclerosepatienter, der sidder i kørestol som følge af sygdommen.

Læs også: Sclerose - fra dødsdom til dagligdag

Nyt håb

Heldigvis er der nu håb for de patienter, der oplever mange attakker, eller som ikke har gavn af de gængse lægemidler til behandling af attakvis sclerose.

Nu introduceres en ny behandling i Danmark. Behandlingen, der gives som en pille, er en helt ny måde at forebygge de invaliderende attakker på. Hvor patienterne før enten skulle tage deres medicin som indsprøjtning dagligt eller ugentligt, eller skulle på sygehuset en gang om måneden, kan patienterne i dag nøjes med at tage medicinen i pilleform. Samtidig er den nye behandling mere effektiv end de gængse behandlinger. Således reducerer pillen, der hedder 'Gilenya', antallet af attakker med godt 50 procent. De traditionelle behandlinger reducerer antallet af attakker med cirka 30 procent..

"Det er rigtig godt nyt for mange danske sclerosepatienter, at den nye behandling nu endelig bliver tilgængelig for dem. Det er der mange, der har ventet på. Det gælder den relativt store patientgruppe, der med den nuværende medicinering ikke reagerer tilstrækkeligt på behandlingen," fortæller Per Soelberg Sørensen, der er professor og leder af Dansk Multipel Sklerose Center på Rigshospitalet.

Fakta om sclerose:

Sclerose er en immunologisk sygdom, hvor dele af kroppens eget immunsystem angriber de celler i kroppen, der beskytter nervebanerne. Hos de fleste patienter udvikler sclerose sig i attakker, hvor de mister kontrollen over deres ben eller får synsforstyrrelser. Evnen til at se eller gå kommer derefter gradvist igen. Det er dog desværre sjældent, at patienterne kommer fuldstændig tilbage på samme funktionsniveau, som de havde før attakket.

 Få de seneste artikler direkte i din indbakke