Nyt forløb til patienter med diskusprolaps

Fra 1. januar, 2014, kan kiropraktorer tilbyde patienter med diskusprolaps et skræddersyet behandlingsforløb med større offentligt tilskud

Nyt forløb til patienter med diskusprolaps

Diskusprolaps er en udbredt tilstand. De fleste kender en eller flere, som lider eller har lidt af stærke og invaliderende smerter grundet en prolaps.

Prolapspatienter har altid kunnet blive behandlet hos kiropraktorer, som kan stille diagnosen, udelukke andre årsager til smerterne og udarbejde et behandlingsforløb efter gældende faglige retningslinjer.

Behandlingsforløb ved kiropraktoren

Nu kan kiropraktorer også tilbyde prolapspatienter et struktureret behandlingsforløb, der består af fire konsultationer over to måneder og et større tilskud fra det offentlige.

Normalt yder det offentlige cirka 20 procent i tilskud til en kiropraktorkonsultation. Prolapspatienter får nu 33 procent.

Er det nødvendigt, kan der blive aftalt flere konsultationer.

Kiropraktoren kan eventuelt også anbefale et supplerende træningsforløb.

På de første konsultationer undersøger kiropraktoren smerterne og stiller diagnosen samt rådgiver om det typiske forløb, prognose, aktivitetsniveau i arbejde og fritid, smertehåndtering og øvelser.

Læs mere: Ret dig op!

Kiropraktoren henviser efter behov

Kiropraktoren kan også henvise til en skanning, hvis der er behov for det. Senere i forløbet følger kiropraktoren op på, hvordan tilstanden udvikler sig.

Hele tiden vurderer han/hun, om der skal henvises til eksempelvis kirurgisk vurdering eller skanning. Kiropraktoren orienterer egen læge undervejs i forløbet.

Det nye prolapsforløb er en del af Dansk Kiropraktor Forenings overenskomstaftale med Danske Regioner, som blev indgået i november, og som også giver kiropraktorerne ret til at henvise til CT- og MR-skanninger og til akutmodtagelser.

diskusprolaps

  • Er en udposning på en af de bruskskiver (diskus), der sidder mellem ryggens knogler.
  • Opstår som en del af de naturlige slidforandringer i ryggen.
  • Forekommer hos ca. 25 % af 40-årige danskere.
  • Man kan godt have en diskusprolaps, som ikke giver smerter.
  • Giver en diskusprolaps smerter, er det typisk fordi, den irriterer en af de nerver, der går fra ryggen ud til benene.

Kilde: www.kiropraktorguide.dk

Læs mere: Træn dine rygsmerter vækFå de seneste artikler direkte i din indbakke