Øget risiko for diabetes ved natarbejde

Kroppen har sværere at stabilisere blodsukkeret ved natarbejde

Øget risiko for diabetes ved natarbejde

Har du natarbejde, skulle du måske tage det op til revision – for din sundheds skyld. Ny forskning tyder nemlig på, at natarbejde øger risikoen for at udvikle type 2-diabetes. 

Store udsving i blodsukker

Det er forskere fra Harvard University i Boston, der har foretaget studiet. Her deltog 13 normalvægtige mænd, hvoraf et nathold arbejdede fra kl. 20 og et dagshold fra kl. 8. Undervejs tog man blodprøver før og efter de måltider, forsøgspersonerne indtog, og sammenlignede dem med blodprøver taget inden forsøgets start.

Forsøget viste, at kroppen udnytter insulin langt dårligere, når man har natarbejde, og det er problematisk, da udsving i blodsukkeret og forstyrrelser i insulinniveauet kan give insulinresistens – et forstadie til diabetes.

Læs mere: Skifteholdsarbejde spolerer søvnen

Natarbejdere har højere blodsukker

Mere præcist havde de forsøgspersoner, der udførte natarbejde, gennemsnitligt 16 procent højere blodsukker henover vagten end de personer, der arbejdede om dagen. Samtidig steg insulinniveauet efter et måltid med op til 50 procent mere hos natarbejderne.

Da ingen af deltagerne tidligere havde haft skifteholdarbejde, indikerer forsøget, at natarbejde har en negativ effekt på sundheden allerede fra første vagt.

Kilde: Diabetesforeningen

Læs mere på deres hjemmeside diabetes.dk

Læs mere: Pas ekstra godt på fødderne hvis du har diabetes

 Få de seneste artikler direkte i din indbakke