Øjenlåget beskytter synet

Vi ligger i timevis på stranden i solen, når vi gerne vil opnå den eftertragtede brune kulør. Men skader det ikke synet? Og bør vi anvende solbriller, når vi solbader?

Øjenlåget beskytter synet

Det er aldrig dokumenteret videnskabeligt, at solbriller beskytter synet. Det er behageligere at bære solbriller, fordi du slipper for at knibe øjnene sammen. Men synscellerne lider ikke skade. Øjenlågene udgør en fortrinlig beskyttelse, dels ved at lukke for lys og dels ved at åbne så lidt, at kun en brøkdel slipper igennem til nethinden. Solbrillen har måske 100 år på bagen. Mennesket har klaret sig uden, så længe vi har været her.
Blænding er ubehagelig. Det ved enhver, ikke mindst de som har været på skiferie - og enhver sejler, som dels får direkte sol og dels reflekser fra vandet. Men når blot du undgår at se direkte mod solen, er øjnene tilstrækkeligt beskyttet mod synstab.

Læs mere: Husk solbriller

Kan man blive sneblind?

Ja, men det er netop, når menneskelig uforsigtighed ignorerer faren ved det direkte sollys i øjnene og ikke adlyder kroppens signaler om at se væk fra solen.

Det farlige laserlys

Lys er mange ting. Men et af de mest synstruende er laserlys. De fleste kender laser-pointere i forbindelse med PowerPoint-præsentationer. Der må advares kraftigt mod at se ind i en laserpointer og navnlig nu, hvor de kan rekvireres på nettet fra østen, hvor de fremstilles så kraftige, at de kan antænde en tændstik på 50 meters afstand. Hvis en sådan laserpointer rettes mod nethinden, brændes der hul på en brøkdel af et sekund. Hold godt øje med, at dine børn ikke anvender disse som legetøj – det kan føre til øjeblikkelig blindhed på det ramte øje. 

vidste du at:

  • en forkert tilpasset brille skader ikke synet, men generer naturligvis synsopfattelsen og kan føre til migræne
  • synet sagtens tåler læsning i dårligt lys – du bliver træt i øjnene, men synscellerne er upåvirkede
  • synet nedsættes ikke, fordi du ser meget fjernsyn eller læser meget længe. Øjnene kan trættes, hvorefter de fleste holder en pause, men synscellerne er upåvirkede.
  • forsøg med ultraviolet lys på dyr svarende til styrken ved skiløb i højfjeldet fremkaldte Grå stær efter 24 timer. Når skiløbere alligevel ikke får Grå stær, skyldes det, at øjets linseceller regenerer om natten.

Læs mere: Pas på øjneneFå de seneste artikler direkte i din indbakke