Op og ned om blodtrykket

Blodtrykket er trykket i kroppens pulsårer, der bringer blodet fra hjertet og ud i kroppen. Trykket i pulsårerne er højest, når hjertet trækker sig sammen og pumper blodet ud i kroppen. Det kaldes det høje eller systoliske blodtryk. Når hjertet slapper af mellem to sammentrækninger, falder trykket igen. Det kaldes det lave eller diastoliske tryk.

Op og ned om blodtrykket

Blodtrykket svinger i løbet af dagen

Blodtrykket svinger i løbet af dagen, det falder, når du slapper af, er lavest, når du sover, og det stiger, når du anstrenger dig fysisk eller bliver ophidset. Man kan måle blodtrykket mest præcist efter 5-10 min. i hvile, og der skal måles flere gange over tid, før man kan fastslå, at blodtrykket er for højt.

Hvornår er blodtrykket for højt?

Forhøjet blodtryk betyder, at der er for højt tryk i de pulsårer, der fører blodet fra hjertet og ud i kroppen. Blodtrykket er et mål for, hvor hårdt hjertet arbejder, og når man har forhøjet blodtryk, arbejder hjertet for hårdt. Hvor højt dit blodtryk må være afhænger af, om du er rask, om du har øget risiko for hjertekarsygdom, eller om du i forvejen har hjertekarsygdom, nyresygdom eller diabetes.

Hvis du er sund og rask, skal dit blodtryk være 140/90 eller lavere.

 

Hvis du har hjertekarsygdom, diabetes eller nyresygdom skal dit blodtryk være 130/80 eller lavere. Det samme er tilfældet, hvis du har øget risiko for hjertekarsygdom.

Du kan gå i mange år med forhøjet blodtryk uden at være klar over det. Lige nu går mere end 260.000 danskere rundt med forhøjet blodtryk uden, at de ved det. Nogle oplever hovedpine, svimmelhed eller åndenød, men langt de fleste kan hverken mærke eller se, at de har forhøjet blodtryk.

Læs mere: Dansk blodtrykshandling halter

Hvorfor er forhøjet blodtryk farligt?

Du har øget risiko for hjertekarsygdom, hvis du ryger, har forhøjet kolesterol, vejer for meget eller har skadede organer. Herudover stiger risikoen for forhøjet blodtryk med alderen, hvis du ryger, har diabetes, indtager for meget alkohol eller er stresset.

Forhøjet blodtryk øger risikoen for andre alvorlige sygdomme som blodpropper i hjertet eller hjernen, for stort hjerte og åreforsnævring. Derfor er det vigtigt, at forhøjet blodtryk bliver opdaget og behandlet korrekt.

Hvordan påvirker et forhøjet blodtryk ved dit hjerte?

 • Hjertet: Når du har forhøjet blodtryk, skal dit hjerte arbejde hårdere for at pumpe blodet rundt. Det kan føre til, at hjertet svækkes og bliver for stort.
 • Blodkarrene: Du udvikler hurtigere åreforsnævring, hvis dit blodtryk er for højt, især i hjertets kranspulsårer. åreforsnævring giver risiko for hjertekrampe og blodpropper i hjertet.
 • Hjernen: Forhøjet blodtryk øger risikoen for at få et slagtilfælde i form af blodprop i hjernen eller hjerneblødning. Hvert år får ca. 15.000 danskere et slagtilfælde.
 • Nyrerne: For højt blodtryk kan skade nyrerne.

Læs mere: Pas på blodtrykket

Hvad kan du selv gøre?

1. Hold op med at ryge

Når du ryger, stiger din risiko for hjertekar- og kredsløbssygdomme. Blodkarrene tager skade, og blodet størkner lettere. Derfor får rygere flere blodpropper. Allerede 24 timer efter, du stopper med at ryge, er risikoen for en blodprop halveret.

2. Tab dig og spar på saltet

Overvægt øger risikoen for forhøjet blodtryk. Hvis du vil tabe dig, gælder det om at spise mindre, end din krop forbrænder og at dyrke regelmæssig motion. Et lavt forbrug af salt nedsætter også blodtrykket. Undgå at salte maden og at spise salte fødevarer som lakrids.

3. Drik kun lidt alkohol

Drik højst en til to genstande om dagen. Drikker du mere, kan det skade dit helbred og øge dit blodtryk.

4. Bevæg dig

Gå en rask tur, slå græs, svøm eller tag cyklen og hold et moderat tempo. Få pulsen op i sammenlagt mindst 30 minutter dagligt.

5. Undgå stress

Travlhed er ikke et problem, men decideret stress kan føre til forhøjet blodtryk. Stress opstår, når du eksempelvis ikke føler, at du har kontrol med din tilværelse, eller du har svært ved at koble fra.

6. Kend dit blodtryk

Du kan få målt dit blodtryk hos lægen eller selv købe et blodtryksapparat. Blodtryksmålere til hjemmemåling af blodtryk er i dag så gode, at du selv kan måle dit blodtryk derhjemme.

Alle kan få forhøjet blodtryk. Er der hjertekarsygdom i familien, eller har man en usund livsstil, gør det risikoen større. Du bør få målt dit blodtryk en gang om året, hvis du tidligere har fået konstateret forhøjet blodtryk, er en mand, der har rundet de 55 eller en kvinde på over 65 år.

7. Tag din medicin

Hvis livsstilsændringerne ikke kan sænke dit blodtryk nok, får du tilbudt medicinsk behandling mod forhøjet blodtryk. Har du fået medicin mod forhøjet blodtryk af din læge, er det meget vigtigt, at du tager medicinen som aftalt. Mange gange skal der flere forskellige typer medicin til for at behandle blodtrykket. Hvis du føler dig rask og ikke kan mærke, at du har forhøjet blodtryk, kan det være fristende at droppe pillerne, men forhøjet blodtryk kan medføre alvorlige sygdomme og skal behandles. Stands derfor aldrig behandlingen uden at have talt med lægen. Kontakt lægen, hvis du oplever ubehag.

Bliver dit forhøjet blodtryk behandlet korrekt, kan du undgå komplikationer. Bliver et forhøjet blodtryk derimod ikke behandlet, øger du risikoen for at udvikle alvorlige hjertekarsygdomme, blodprop i hjernen eller hjerneblødning.

Fakta om blodtryk

 • 950.000, eller næsten hver femte dansker, har forhøjet blodtryk
 • 260.000 af dem ved ikke, at de har forhøjet blodtryk
 • Alle kan få forhøjet blodtryk
 • Langt de fleste kan ikke mærke, at de har forhøjet blodtryk
 • Kun cirka halvdelen af de danskere, der har fået konstateret forhøjet blodtryk, er i behandling
 • Forhøjet blodtryk øger risikoen for alvorlige hjertekar- og kredsløbssygdomme
 • Bliver forhøjet blodtryk behandlet korrekt, er den gennemsnitlige levealder stort se uændret.

Kilde: Hjerteforeningen

 Få de seneste artikler direkte i din indbakke