Overgangsalder det rammer også din mand

Hvis din mand er irritabel, mangler lyst til sex og lider af hedeture, så er han måske en af de mænd, der oplever symptomer, som minder om kvinders menopause. For selvom mænd ikke gennemgår en biologisk overgangsalder, kan overgangsperioden være psykisk og socialt udfordrende.

en mand kan få symptomer på overgangsalder - andropause

Kommer mænd i overgangsalder?

Der har i mange år været en livlig debat om, hvorvidt mænd gennemgår en mandlig overgangsalder, også kaldet en andropause. Mange mænd har nemlig de samme symptomer, som kvinderne oplever i deres overgangsalder, også kaldt menopausen.

"Selv om mange mænd i 50’erne kan opleve nedsat sexlyst, hedeture, træthed og irritation, lide af overvægt og have triste tanker, sker der ikke et pludseligt fald i niveauet af det mandlige kønshormon, testosteron,” fortæller professor Anders Juul, der er klinikchef på Klinik for Vækst og Reproduktion på Rigshospitalet.

"Der er ingen tvivl om, at mange mænd omkring de 50 kan have symptomer, som svarer til dem, kvinder kan opleve i overgangsalderen. Men de er oftere betinget af mændenes livsvilkår end af et fald i deres hormonniveau. Den mandlige biologiske overgangsalder som parallel til kvindernes eksisterer nemlig ikke,” konstaterer Anders Juul.

Forandringer ved 50 års alderen

Chefpsykolog og formand for Selskab for Mænds Sundhed Svend Aage Madsen nikker genkendende til, at mange mænd oplever en forandring omkring 50-årsalderen, der kan give dem udfordringer:
”Mange mænd oplever symptomer, som minder om kvinders overgangsalder. De kan for eksempel være irritable og gå mere ind i sig selv. De begynder at trække sig fra eller undgår måske helt socialt samvær.”
I samme periode af deres liv er der mænd, der begynder at dyrke motion i voldsom grad eller løbe efter unge kvinder. Det er det karikerede billede af mænd omkring de 50. Men der også mænd i den alder, der gør en ende på deres liv, bliver psykisk syge eller får et alkoholmisbrug, fortæller Svend Aage Madsen.

Mange mænd oplever symptomer, som minder om kvinders overgangsalder

Mænd i 50’erne ikke på toppen længere

Mænd mellem 45 og 50 år kan opleve en svær periode i deres liv, når deres muskelmasse typisk begynder at mindskes, de bliver tyndere på toppen, og måske får et rundt bildæk om maven.
"De finder lige pludselig ud af, at de ikke længere er de hurtigste på arbejdspladsen og måske heller ikke de mest charmerende. Den forandring, der sker i disse år, kan ramme hårdt hos nogle mænd,” siger Sven Aage Madsen og fortsætter:
"Det er dog ikke alle mænd, der oplever en krise. Der er også mænd, som synes, at dette er den fedeste periode i deres liv.”

Mænds produktion af testosteron falder støt

Mens kvinders produktion af kønshormonet østrogen ophører totalt ved menopausen, falder mænds produktion af testosteron støt med cirka en til to procent om året. Det betyder, at langt de fleste – også ældre – mænd fortsat ligger inden for det, der må betragtes som normalområdet.
"Den faldende mængde testosteron over årene kan medføre fysiske ændringer hos mændene. Muskelstyrken bliver måske mindre, fedtfordelingen og behåringen ændres, og huden kan også blive tyndere og mere tør. Og det kan selvfølgelig føles svært for nogle mænd," fortæller Anders Juul, der tilføjer, at en sund livsstil og regelmæssig motion kan være med til at mindske mange af de symptomer, som manden oplever.

Læs også: Hvorfor udvikler mænd impotens?

Testosteron tilskud

 

"I USA styrter midaldrende mænd til lægen for at få tilskud af testosteron i håb om at få ungdommens energi og potens tilbage. Men den bølge er vi heldigvis ikke hoppet på i Danmark.”
Der er nemlig ingen undersøgelser, der dokumenterer, at det hjælper at give testosterontilskud til mænd med en hormonproduktion inden for normalområdet. Desuden kan der være en række bivirkninger ved det, fastslår Anders Juul.

"Er det omvendt sådan, at en mand har et meget lavt testosteronniveau samtidig med kliniske symptomer på hypogonadisme, nedsat produktion af testosteron, bør han selvfølgelig tilbydes behandling uanset hans alder."

Generelt fald i testosteronniveauet

En nylig undersøgelse fra Rigshospitalet viser, at danske mænd i dag har mindre testosteron end deres fædre. Forskerne har sammenlignet med mænd født i 1920’erne, og de kan se, at testosteronniveauet er faldet med 14 procent, fortæller Anders Juul.
Årsagen kendes endnu ikke, men man regner med, at livsstilsproblemer som stress, manglende motion og usund kost spiller ind sammen med hormonforstyrrende stoffer.

"Men trods dette fald er der stadig ikke belæg for at give mænd testosterontilskud. Mængden af testosteron i blodet varierer meget fra mand til mand. Der er mænd med forholdsvis lave testosteronværdier, men inden for normalområdet, der lever fint og uden problemer livet igennem,” fortæller Anders Juul.

Læs også: Træn din bækkenbund og styrk din manddom

Få bør behandles

Der er ifølge Anders Juul tilfælde, hvor det kan være gavnligt at give testosterontilskud. Hvis du har et meget lavt testosteronniveau, kan det ud over at påvirke livskvaliteten medføre helbredsproblemer som for eksempel hjertesygdomme og svage knogler.

"Det handler oftest om mænd, der grundet sygdom har oplevet et brat fald i deres hormonproduktion. Det vil sige, at mænd med et almindeligt aldersbetinget fald kun meget sjældent vil have gavn af at blive behandlet,” fortæller Anders Juul, der også mener, at enhver behandling med testosteron bør overvejes nøje, da behandlingen ikke er uden risiko.
Antallet af danske mænd i hormonbehandling er ukendt, da behandlingen ikke bliver registreret.

Forskellige symptomer

Der er i de senere år kommet mere fokus på mænds helbred og sundhed – og det er ikke uden grund, da mænds helbred ofte kan blive forværret fra sidst i 40-årsalderen, siger Svend Aage Madsen.

"I modsætning til kvinderne er mænd generelt ikke så gode til at tale om deres problemer. De søger heller ikke så hyppigt læge- eller psykologhjælp. Det betyder, at det kan være svært for omgivelserne at opdage, at en mand gennemgår en vanskelig overgangsperiode og har brug for støtte,” forklarer Svend Aage Madsen.
"Undersøgelser viser, at mænd kan have sværere ved at håndtere sygdom end kvinder. De har for eksempel typisk sværere ved at acceptere en funktionsnedsættelse, der er forårsaget af sygdom. De kan føle, at de ikke er noget værd, og udvikle en depression, og i værste fald ønsker de ikke længere at leve.”
Omkring 120.000 danske kvinder lider af depression, mens der kun er registreret cirka 60.000 mænd med samme diagnose, og det skønnes derfor, at halvdelen af de mænd, der har en depression, ikke bliver opdaget. Desuden stiger mænds selvmordsrate livet igennem og er tre gange så stor for mænd mellem 45 og 55 år som for kvinder i samme alder.

Læs også: Hold øje med dit helbred, mand

Bedre hjælp til mænd

Både læger og psykologer skal være bedre til at opdage, at mændene har brug for hjælp, og give dem den nødvendige behandling, siger Svend Aage Madsen.
"Det er ikke sjældent, at jeg hører om læger, der har overset en depression eller en livsstilsrelateret sygdom. Mænd er generelt ikke så gode til at søge information om sundhedsrelaterede emner, som kvinder er. Kvinderne skal derfor heller ikke være bange for at give deres mænd det nødvendige skub. Det er for eksempel ofte kvinder, der tager initiativet til, at mænd søger psykologhjælp.”
Svend Aage Madsen opfordrer også til, at vi på arbejdspladsen også i højere grad skal turde gribe ind, hvis vi kan mærke, at en mandlig kollega virker mere irriteret end før og begynder at tale nedladende om de andre på arbejdspladsen. Vi skal gøre opmærksom på det, når vi kan se, at en mand har det skidt, og på den måde bidrage til at få ham til at åbne sig.

Kend symptomerne på nedsat produktion af testosteron

  • Forandringer i væremåde – for eksempel øget vrede og irritabilitet; trækker sig fra samvær med andre
  • Øget træthed
  • Nedsat sexlyst
  • Impotens
  • depression
  • Tab af muskelstyrke
  • Nedsat muskelmasse
  • Forøgelse af kropsfedt på øvre og centrale del af kroppen 

Kilde: Svend Aage Madsen, chefpsykolog

 Få de seneste artikler direkte i din indbakke