På med varmt tøj hvis du vil undgå forkølelse

Mens forskere længe har vidst, at forkølelse skyldes en meget smitsom virus, er der nu også bevist en sammenhæng mellem kolde fødder og snottede næser

På med varmt tøj hvis du vil undgå forkølelse

"Du bliver forkølet, hvis du ikke tager din jakke på."

De fleste kender sikkert de bebrejdende påmindelser fra barndommen eller har selv ytret dem til egne børn eller børnebørn. Nye undersøgelser viser nu, at de gamle råd ikke er så tossede endda. For selv om forskere længe har vidst, at forkølelse skyldes en meget smitsom virus, der smitter upåagtet af temperaturer, så er der også en sammenhæng mellem kuldepåvirkning og snottede næser.

Allan Randrup Sørensen, professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet, har kigget arkiverne igennem og fundet en britisk undersøgelse fra 2005. Undersøgelsen omfattede godt 100 personer, der fik deres fødder nedkølet, og forsøget viste, at kolde fødder fordobler risikoen for udvikling af forkølelse.

"Mange mennesker har forkølelsesvirus i kroppen, og når kroppen afkøles, eksempelvis på fødderne, reagerer den ved at lukke ned for blodtilførslen til næseslimhinden og andre områder af kroppen for at føre mere blod til de vigtigste organer. Og så kan viruset formentlig nemmere angribe næsen og medføre forkølelse," forklarer Allan Randrup Thomsen.

Læs mere: 10 myter om influenza og forkølelse

Kulde gør det ikke alene

Han mener dog ikke, at forsøget endegyldigt siger noget om risikoen ved at fryse i forhold til at blive forkølet.

"Det er svært at dokumentere, men der er nok en svag risiko for øget modtagelighed over for forkølelse, hvis man decideret fryser og har virus i kroppen i forvejen," fortæller Allan Randrup Thomsen.

Mens den britiske undersøgelse således påviser en sammenhæng mellem kulde og snue, så skal der ifølge en anden af landets førende forkølelseseksperter mere end et glemt halstørklæde til at udløse forkølelsen. Niels Høiby, der er professor ved klinisk mikrobiologisk afdeling på Rigshospitalet, er enig i, at kulde har en vis indvirkning på forkølelse, men han er forsigtig med at tilskrive det en særlig stor betydning.

"Det er en misforståelse at sige, at man bliver forkølet alene af at fryse. Man bliver ikke syg, af at have vådt hår eller en tynd jakke på, medmindre man bliver decideret underafkølet," siger han

Sygdom skyldes social opførsel

Forkølelse er nemlig den hyppigst forekommende virusinfektion i Danmark og består af godt 100 forskellige varianter. Nogle er værre end andre, med varierende grader af symptomer. Konstant florerer de rundt blandt befolkningen, smittende fra person til person. Har man først haft den ene, er man ifølge Niels Høiby immun et stykke tid, men modtagelig over for de andre.

Når vi oftere bliver ramt af forkølelse om vinteren, hænger det ganske vist sammen med temperaturforhold, men ikke som man måske skulle tro.

"Om vinteren opholder vi os på grund af kulden mere indenfor end om sommeren, hvilket betyder, at vi hele tiden er tættere på hinanden og derfor smitter hinanden mere," forklarer Niels Høiby.

Læs mere: Stop snuen med en torsk

Undgå at smitte andre

De vira, der medfører forkølelse, smitter fra en forkølet person til en rask. Viruset overføres dels via luftbårne dråber i forbindelse med hoste og nys og dels via hænderne. Man kan altså få forkølelsesvirus på hånden, som man fører op til næse eller øjne og dermed smittes. Voksne rammes typisk af forkølelse to gange om året, mens børn rammes oftere, da de er mere modtagelige overfor virus samt opholder sig tæt sammen med andre børn i institutioner og skole.

Ifølge Niels Høiby er det svært at gardere sig imod smitten, men derimod nemmere at forhindre, at man selv smitter andre.

"Når man først er smittet, kan man gøre meget for at undgå at give sygdommen videre. Især skal man sørge for at vaske sine hænder og holde afstand til folk, der ikke er smittede," fortæller han.

"Det betyder blandt andet, at man skal blive hjemme, når man er forkølet, i stedet for at slæbe sig på arbejde og tro, man er en helt," tilføjer Allan Randrup Thomsen.

Læs mere: Bliv rask igen

Hvornår kommer kuren?

Det kan måske undre, at der endnu ikke er fundet en kur mod forkølelse, når næsten alle danskere rammes to gange om året. Ifølge Niels Høiby er det et spørgsmål om penge.

"Det er en forholdsvis harmløs sygdom, og udviklingen af medicinen ville være for dyr til, at folk ville betale for den. Så derfor foregår der ikke den store forskning i forkølelse."

Desuden fremhæver Allan Randrup Thomsen, at det høje antal af vira, der kan forårsage forkølelse, gør det helt uoverskueligt at udvikle en dækkende vaccine.

GODE RÅD VED FORKØLELSE

  • Undgå at røre ved næse og øjne efter berøring med forkølede.
  • Undgå ophold i rum med mange mennesker, da der her er større smitterisiko.
  • Hold afstand til den forkølede, hvis det er muligt. Bliv hjemme, hvis du er syg!
  • Omhyggelig håndhygiejne, det gælder både for den forkølede og øvrige personer.
  • Hvis du ikke fejler andet end forkølelse, og forkølelsen forsvinder i løbet af én-to uger, er der ikke grund til at søge læge.
  • Næsemidler til at dæmpe hævelse af næseslimhinden kan lette vejrtrækningen.
  • Sov med hovedet højt.
  • Undgå rygning det generer næseslimhinden.
  • Undgå større fysiske anstrengelser som for eksempel konditræning.
  • Smid engangslommetørklædet ud efter brug, det begrænser smitterisikoen.

Kilde Niels Høiby og netdoktor.dk

 Få de seneste artikler direkte i din indbakke