Paracetamol virker ikke på rygsmerter

Ny viden om paracetamol viser, at det ikke har nogen effekt på ondt i ryggen

Paracetamol virker ikke på rygsmerter

Når ryggen gør ondt, så tager vi ofte et par Panodil. Nu har en ny australsk undersøgelse imidlertid vist, at det smertestillende stof paracetamol - som er i blandt andet Panodil - ikke er bedre end kalktabletter til at behandle smerter i den nedre del af ryggen.
I dag er stoffet paracetamol et af de mest anvendte medicinske midler til behandling af patienter, der har ondt i ryggen.

Læs også: Av min ryg

Professor overrasket over forskningsresultat

”Vi vidste godt, at paracetamol nok ikke havde den store virkning, men det er alligevel kommet som en overraskelse, at det nu er dokumenteret helt virkningsløst. Personer med ondt i ryggen, der tager Panodil kommer sig hverken hurtigere eller får færre smerter på sigt sammenlignet med personer, der tager kalktabletter,” siger Jan Hartvigsen, der er professor og leder af forskningsenheden for Klinisk Biomekanik på Syddansk Universitet.

Læs også: Træn dine rygsmerter væk

Træning og rådgivning virker ved rygsmerter

”Der er behov for, at vi gentænker anbefalingerne for, hvordan vi skal behandle rygpatienterne, specielt hos de praktiserende læger, siger Jan Hartvigsen. Der er gode og stort set bivirkningsfrie alternativer til medicinsk behandling, med dokumenteret effekt.” 

Det Jan Hartvigsen henviser til kan f.eks. være rådgivning, træning af ryggen og manuel behandling hos f.eks. kiropraktor.

”Der er behov for, at vi gør disse behandlinger mere synlige og tilgængelige. Det vil også give mening at reducere brugerbetalingen på dokumenteret effektive behandlinger. Desuden skal vi naturligvis forske mere i, hvordan vi bliver endnu bedre til at forebygge og behandle patienter med rygproblemer.”

Fremtidens løsning er altså at vi, i stedet for at ty til piller, skal gøre en aktiv indsats selv med træning, og ellers opsøge manuel behandling.Få de seneste artikler direkte i din indbakke