Pas godt på dig selv og miljøet, når du bruger smykker

De pynter og kan give det rigtige udtryk, men smykker kan også påvirke din sundhed og miljøet, hvis de afgiver problematiske stoffer

Pas godt på dig selv og miljøet, når du bruger smykke

Smykker sætter aftryk på både sundhed og miljø. Halskæder, fingerringe og andre smykker af metal kan afgive små mængder tungmetaller, som er problematiske for både din sundhed og miljøet.

I EU er der grænser for, hvor meget smykker enten må afgive eller indeholde af blandt andet nikkel, bly, kviksølv og cadmium, og derudover skal producenterne sørge for, at deres smykker er sikre at bruge. Myndighederne finder dog alligevel løbende smykker, som ikke overholder kravene og for eksempel indeholder for meget nikkel eller bly.

Nikkelallergi

Nikkel kan give allergi, mens bly og kviksølv kan have indflydelse på børns indlæringsevne og skade fosteret hos gravide. Cadmium kan give nyreskade og knogleskørhed.

Stofferne kan frigives til huden ved kontakt eller til dit spyt, hvis du tager dine smykker i munden. Tungmetaller belaster desuden miljøet, så det er en god ide at aflevere aflagte smykker til metalgenbrug eller at sælge dem.

Læder og tekstiler bruges også til smykker og kan ligesom metalsmykker afgive problematiske kemikalier. Læder kan eksempelvis være garvet med heksavalent krom, som kan give allergi og kræft.

Læs mere: Værd at vide om nikkelallergi

Når du køber og går med smykker

Det kan være en god ide at teste dine smykkers afgivelse af nikkel med et nikkel-testset, da nikkel er en af de hyppigste årsager til allergi. Du kan købe en nikkeltest på apoteket.

Sørg også for at spørge forhandleren hvad der er gjort for at sikre, at grænseværdierne for indhold af tungmetaller er overholdt.

Derudover bør du generelt følge disse råd:

  • Put ikke smykker i munden.
  • Lad kun børn bære smykker ved specielle lejligheder.
  • Sov ikke med dine smykker på.
  • Tag dine smykker af når du dyrker sport – frigivelsen af tungmetaller kan øges, når du sveder.
  • Undgå at have smykker på i badet – vand, shampoo m.m. kan ødelægge en eventuel overfladebehandling af smykket og føre til afgivelse af problematiske stoffer.
  • Undgå at smykker kommer i kontakt med cremer, hårspray, rengøringsmidler m.m. – syre kan nemlig øge frigivelsen af metaller.
  • Hvis du selv laver dine smykker så sørg for at benytte materialer som er beregnet til hudkontakt.

Læs mere om smykker, miljø og sundhed på forbrugerkemi.dk Få de seneste artikler direkte i din indbakke