Pas godt på vores antibiotika

Bakterier, der er modstandsdygtige overfor antibiotika, er et stigende problem over hele verden. Selv om situationen ikke er så alvorlig i Danmark som i mange andre lande, er der god grund til at være opmærksom. For uden antibiotika vil mange behandlinger, som udføres på hospitalerne i dag, være langt mere risikable for patienterne

Pas godt på vores antibiotika

Ny hofte, tarmoperation, hjerteoperation og kikkertundersøgelse i knæet er alle behandlinger, der foretages mange af hver eneste dag. De kirurgiske indgreb anses i dag ikke som kritiske, fordi en eventuel infektion kan forebygges eller behandles med antibiotika. Men hvordan ville det være, hvis bakterierne blev resistente overfor de antibiotika, der er til rådighed?

"Når man opererer, åbner man jo for et sterilt miljø. Hvis der opstår infektioner bagefter, er det nærmest kun de overfladiske sårinfektioner, der kan behandles uden antibiotika. Komplikationer, som vi i dag anser som lette, vil være kritiske og ofte fatale uden antibiotika," siger Jens Hillingsø, der er formand for Kirurgisk Selskab.

Kræftpatienter er afhængige af antibiotika

Også kræftpatienter, der får kemoterapi, er afhængige af, at antibiotika kan slå infektioner ned. Kemoterapi nedsætter nemlig immunforsvaret, så patienten nemmere smittes med infektioner som eksempelvis lungebetændelse.

"De gode behandlingsresultater, vi har med kemoterapi, kan trues, hvis der kommer flere resistente bakterier," siger professor Frede Olesen, formand for Kræftens Bekæmpelse.

Læs mere: Resistente bakterier kan sprede sig fra jord

Når man sammenligner med andre lande, så har Danmark stadig kun få problemer med resistente bakterier. Men for flere typer stiger antallet år for år. Derfor er det vigtigt at bremse udviklingen, så vi holder det på det niveau, det er på nu.

"Antibiotikaforbruget skal sættes ned, og der skal især bruges mindre af de bredspektrede typer. Vi har stadig kraftigere antibiotika i baghånden, hvis de første behandlinger ikke slår en infektion ned. Nogle lande er nået så langt, at de er mere eller mindre magtesløse overfor infektioner med resistente bakterier. Her er risikoen langt større ved eksempelvis operationer. Der skal vi ikke hen," siger overlæge Magnus Arpi, der arbejder med at nedsætte antibiotikaforbruget på Herlev Hospital.

 

FAKTA OM ANTIBIOTIKAFORBRUG OG –RESISTENS

  • Resistens er bakteriers forsvar mod antibiotika. Derfor er det vigtigt at bruge de rigtige typer antibiotika og kun, når det er nødvendigt.
  • I Danmark faldt forbruget af antibiotika til mennesker lidt i 2012 efter at være steget i mindst 10 år, viser den årlige opgørelse i DANMAP-rapporten fra Statens Serum Institut og DTU Fødevareinstituttet.

Læs mere: Børn fyldes med antibiotika

 Få de seneste artikler direkte i din indbakke