Pas på dine fødder

Danskerne plejer kroppen i stigende grad, men fødderne får ikke altid del i opmærksomheden – til trods for, at deres sundhed har stor indflydelse på vores velbefindende

Pas på dine fødder

Denne dag har Pia Bondorf taget skoene af på sit arbejde. Selv som fodterapeut kan man bliver overrasket over sine fødder:

"Mine fødder har åbenbart ændret sig, siden jeg havde de her sko på sidst, så de passer ikke længere. Jeg tager dem først på igen, når jeg skal hjem."

Fødder forandrer sig med tiden

At fødder kan ændre sig og eksempelvis kræve mere plads både i bredden og længden, selv om man er voksen for længst, er et faktum, som især kvinder kan havde svært ved at acceptere, fortæller hun, der er kursusansvarlig hos Landsforeningen af statsautoriserede fodterapeuter:

"Når man siger til en kvinde, at hun er steget en skostørrelse, bliver hun ikke begejstret. I forvejen er der mange, der klemmer sig ned i for små sko, fordi de ikke vil op i den størrelse, de faktisk passer. Men det er blevet bedre, fordi skomarkedet er ved at tilpasse sig, og det ikke længere er så svært at opdrive sko af alle typer i større størrelser," konstaterer Pia Bondorf.

I det hele taget er hendes vurdering, at danskerne er blevet bedre til at passe på deres fødder – sundhedsbølgen og den øgede opmærksomhed på kroppen er også kommet fødderne til gode i et vist omfang:

"Danskerne er blevet mere opsøgende i forhold til deres fødders sundhed, de er mere spørgende og mere opmærksomme på, at det er en god idé at forebygge. Men alt andet lige er fødderne stadig et stedbarn. De får ikke samme opmærksomhed som resten af kroppen," siger hun.

Læs mere: Hvad er en ligtorn

5 almindelige fodproblemer

Der er mange forskellige typer af fodlidelser og -sygdomme, men nogle af de mest almindelige er:

Knyster

En knyst ved storetåens grundled kan skyldes for spidst fodtøj, men der kan være andre årsager – blandt andet arvelighed. Knysten kan opstå, fordi forfoden er blevet bredere, eventuelt i forbindelse med graviditet, men at man fortsætter med at bruge det samme fodtøj. Kan blandt andet behandles med indlæg.

Hård hud

Når et hudområde bliver udsat for vedvarende tryk og friktion, reagerer det ved at danne et lag beskyttende, hård hud. Hvis den hårde hud bliver ved at komme de samme steder, er det på tide at finde årsagen, som ofte er forkerte sko. Kan behandles ved daglig pleje og fjernelse af den hårde hud.

Ligtorne

Kan opstå, hvis den hårde hud ikke holdes nede og belastningen fortsætter. Der bliver dannet mange celler, der vokser mod overfladen, men fordi man går på den hårde hud eller den trykkes mod tæerne af sko, kan resultatet blive en tyk, hård hornklump, som trykkes ind i huden. Kan behandles ved bortskæring.

Nedgroede negle

Er en lidelse, hvor neglenes siderande trykkes ned i de grøfter, der ligger omkring neglen. Det kan give smerte og føre til infektion og kan skyldes forkert klipning af neglene. Kan blandt andet behandles med bøjle på neglen.

Hammertå

En almindelig deformitet. Tæerne er bøjede i leddene, og det smertefuldt at gå med almindelige sko. Kan opstå ved langvarig brug af for korte sko, men også skyldes sygdomme. Man kan gå med hammertå-stilling i skoene, uden at vide det – og det kan føre til forfodsfald, som giver smerter ved almindelig gang. Kan blandt andet behandles med indlæg.

Læs mere: Tag hånd om den hårde hud 

Kun få 'normale' fødder

Der er ellers grund til at rette opmærksomhed mod fødderne, for ifølge svenske undersøgelser får omkring 70 procent på et eller andet tidspunkt problemer med deres fødder.

En stor del af problemerne skyldes forkert fodstilling. Faktisk mener fodterapeuterne, at kun cirka 20 procent af befolkningen har det, der kan kaldes en normal fod og en neutral fodstilling – det normale er altså unormalt. Resten har i en eller anden grad forkert fodstilling, som kan resultere i smerter i knæ, hofter og ryg.

At fodstillingen ikke er normal, behøver dog ikke at betyde noget som helst for føddernes ejermand, siger kiropraktor Thomas J. Larsen fra Kiropraktorerne på Toftegårds Allé i Valby. For andre får det betydning, blandt andre nogle af hans patienter, der får indlæg i skoene for at afhjælpe forskellige former for lidelser i fødder og krop.

"Det er meget individuelt, hvilke former for indlæg, der er brug for, og hvor stor en effekt, de har. Ikke to par fødder er ens. Nogle har kun brug for indlæg i deres sportssko for at opleve en bedring," fortæller han.

Pia Bondorf har tilsvarende erfaret, at mennesker med samme, forkerte fodstilling kan reagerer helt forskelligt på den:

"Nogle mennesker får f.eks. tidligt problemer, hvis de er platfodede, mens andre kan gå livet igennem, uden at det nogensinde plager dem. Det er også meget forskelligt, hvor sensible den enkeltes fødder er - jeg har set 90-åriges fødder, som var fine og velfungerende som babyfødder, uden at der var gjort noget specielt for at passe på dem. Fødder reagerer ikke ens, og derfor skal de også behandles individuelt."

10 råd til fodpleje

 1. Skyl fødderne dagligt i lunkent vand
 2. Vær opmærksom på, at sæbe udtørrer huden.
 3. Tør fødderne grundigt efter bad
 4. Vær grundig mellem tæerne – hudsvamp trives i varme, fugtige og mørke omgivelser.
 5. Klip neglene lige - ellers risikerer du nedgroede negle, der kan føre til betændelse.
 6. Fjern hård hud og ligtorne - lidelserne er tegn på forkert og ensidig belastning, så overvej dit fodtøj.
 7. Massér fødderne med creme. Huden på fødderne har tendens til at blive tør, og creme har plejende effekt – brug dog ikke creme mellem tæerne.
 8. Giv fødderne motion. Prøv at krumme og sprede dine bare tæer og vippe med fødderne.
 9. Hold strømperne rene. Skift strømper dagligt. De må ikke stramme, skal kunne opsuge fugt og give huden mulighed for at ånde.
 10. Skift sko. Vælg fodtøj, der passer til dit gøremål.
 11. Brug indlæg. Hvis du går forkert på fødderne, kan det give smerter, som kan behandles med individuelle indlæg.
 12. Husk børnenes sko. Tjek dem jævnligt. Børn klager sjældent over for små sko.

Læs mere: Seks myter om 'gør det selv fodpleje'Få de seneste artikler direkte i din indbakke