Pas på sorte hennatatoveringer

Uskyldigt udseende hennatatoveringer er ikke så ufarlige, som de ser ud til. Eksperternes råd er derfor helt at holde sig væk fra de midlertidige tatoveringer

Pas på sorte hennatatoveringer

Det kan være fristende at få sig en smart tatovering i ferien – især hvis den går væk igen efter nogle uger. Men man skal tænke sig godt om, inden man lægger krop til en såkaldt hennatatovering. For selv om tatoveringen måske er midlertidig, risikerer man at døje med allergiske reaktioner resten af livet. Det skyldes, at en del hennatatoveringer indeholder det allergifremkaldende stof Para-phenylenediamine, forkortet PPD.

Para-phenylenediamine

"Typisk sker der ikke noget første gang, man får en PPD tatovering. Det er først, når man igen, måske langt senere i livet, udsættes for PPD i typisk hårfarve, hvor det stadig er tilladt at bruge PPD, at man får en voldsom allergisk reaktion," fortæller Anette Ejersted, der er funktionsleder ved Miljøstyrelsens kemikalienhed.

Hun fortæller videre, at man aldrig kan vide sig 100 procent sikker på, at hennatatoveringer ikke indeholder PPD. Derfor bør man holde sin egen og sine børns hud langt væk fra de midlertidige tatoveringer. Det er nemlig ikke muligt at se, om der er tilsat PPD i hennatatoveringerne, og ofte ved tatovøren det heller ikke selv.

"Man kan heller ikke teste, om folk er allergiske over for hennatatoveringer ved at smøre en smule på armen, som nogle tatovører måske påstår," fortæller Anette Ejersted.

Læs mere: Så er det tid til Halloween - pas på sminken

PPD også i Danmark

PPD er forbudt i kosmetik inden for EU, så det er typisk i lande uden for Europa, at folk udsættes for de allergifremkaldende hennatatoveringer. Men ifølge Anette Ejersted har der også været eksempler på PPD i tatoveringer inden for EU, uden hun kan sige, i hvilke lande risikoen er størst. Brugen af PPD i hennatatoveringer foregår også herhjemme. Det fortæller forskningsleder ved videnscenter for frisører, Heidi Søsted. Derfor fraråder hun fuldstændigt brugen af hennatatoveringer.

"Vi har set brug af de farlige hennatatoveringer på festivaler i Danmark, så vi anbefaler, at man holder sig fra dem."

Hennatatoveringer holder typisk i tre ugers tid, hvorefter farven forsvinder igen. Men det gør risikoen for allergiske reaktioner ikke.

"Der kan gå tyve år, efter man har fået en hennatatovering, til man oplever den allergiske reaktion. I værste fald kan det betyde, at man ikke kan tåle hårfarve eller lokalt bedøvende stoffer resten af livet," forklarer Heidi Søsted.

Læs mere: Dit foster bliver påvirket af tatoveringsblæk

Giv ikke efter

Men det kan være svært at sige nej til de smarte tatoveringer. Især hvis man er på ferie, og alle de andre børn har fået dem lavet.

"Det er vigtigt, at man ikke giver efter pres, selv om folk nogle steder er meget aggressive og siger, at det er ganske uskadeligt. Vi har set eksempler på børn, der har fået allergiske reaktioner på grund af hennatatoveringer, også selv om det er på fine hoteller, de er blevet lavet," siger Heidi Søsted.

Hun fortæller videre, at det også er vigtigt at forklare bedsteforældre og andre, der tager børnene med på ferie, at de skal holdes langt fra de falske tatoveringer.

"De er altså meget farlige, og børn risikerer livslang allergi, så der er slet ingen grund til at tage chancen."

MILJØSTYRELSENS ANBEFALINGER OMKRING HENNA-TATOVERINGER:

  • Undlad helt at få lavet henna-tatoveringer, når du rejser til udlandet.
  • Hvis du på et tidspunkt har fået lavet en henna-tatovering, skal du tænke dig godt om, inden du farver hår. De allergiske reaktioner på grund af PPD kan nemlig godt dukke op på et senere tidspunkt, selv om du ikke fik allergi, da du fik lavet Henna-tatoveringen.
  • Får man lavet henna-tatoveringerne i Danmark, bør man sikre sig, at farverne ikke indeholder PPD. Spørg for eksempel den, der laver tatoveringen.

 Få de seneste artikler direkte i din indbakke