PCOS - Kvinde slip af med dine mandlige kønshormoner

Et stigende antal kvinder lider af PCOS, hvor de har for meget mandligt kønshormon, og det kan have stor betydning for deres helbred. Men PCOS er ikke en permanent tilstand, og du kan afhjælpe symptomerne.

pcos

Skægvækst og uønsket hår på kroppen, sjældne eller ingen menstruationer og tendens til at udvikle æbleform. Det er blot nogle af symptomerne på polycystisk ovariesyndrom – også kaldet PCOS, som hver tiende danske kvinde lider af.

PCOS kan have alvorlige konsekvenser

PCOS er den mest udbredte hormonelle forstyrrelse hos kvinder i den fødedygtige alder, og den kan have alvorlige konsekvenser, fortæller Pernille Ravn, der er speciallæge i gynækologi og leder af PCOS-klinikken på Odense Universitetshospital.
"På længere sigt kan PCOS føre til både type 2-diabetes, hjerte-kar-sygdomme, barnløshed og en række psykiske sygdomme som depression og angst”, siger Pernille Ravn og fortæller, at forekomsten af PCOS er stigende blandt danske kvinder.

Læs mere: Du får formentlig aldrig børn

Forhøjet insulinniveau

Selv om kvinden hele livet har lidt af PCOS, er det ofte først i puberteten eller senere, at hun bliver diagnosticeret med tilstanden.

For nogle kvinder er uregelmæssig menstruation stort set deres eneste symptom, mens andre har hele spektret. Den typiske historie er, at kvinden i ungdomsårene døjer med uregelmæssige menstruationer og hudproblemer, fortæller Pernille Ravn.

PCOS opstår, fordi nogle kvinder har en dårlig følsomhed over for insulin, som er det hormon, der omdanner sukker fra kosten til brændstof i musklerne. Overproduktionen af insulin påvirker hele kroppen og giver de problemer, kvinden døjer med.
"Insulin har nemlig indflydelse på de fleste celler i kroppen. Et forhøjet insulinniveau kan resultere i, at mængden af det mandlige kønshormon i blodet øges, og kvinden kan få problemer med skægvækst, overvægt og problemer med ægløsning,” forklarer Pernille Ravn.

Læs også: Sved på panden hjælper diabetespatienter

Arv og miljø

PCOS er ifølge Pernille Ravn genetisk betinget, men kvindens livsstil influerer i høj grad på tilstanden. PCOS kaldes for et syndrom, da det er en tilstand, som ikke er permanent. Den optræder i forskellige sværhedsgrader, så muligheden for at afhjælpe symptomerne afhænger af i hvilken grad, du er påvirket af tilstanden.

"Vi spiser i dag mere usundt og lever et mere inaktivt liv end for blot en generation siden.
Stillesiddende arbejde og overvægt resulterer derfor i PCOS hos et stigende antal kvinder, der er arveligt disponeret for tilstanden,” siger Pernille Ravn og tilføjer:

"Da PCOS skyldes manglende følsomhed over for insulin, også kaldet insulinresistens, kæmper disse kvinder med mange af de samme symptomer som folk med type 2-diabetes. Du kan mangle en mæthedsfornemmelse, have uro i kroppen og for højt blodsukker.”

Behandling med østrogen og diabetesmedicin

Kvinder med PCOS er en broget skare, fordi deres symptomer er meget forskellige. Det er ofte mest effektivt at behandle tilstanden ved at kombinere flere behandlingsmetoder.

"Hvis PCOS viser sig ved symptomer som øget hårvækst og uren hud, så giver vi hyppigt p-piller med et øget indhold af østrogen. Har kvinden derimod udviklet insulinresistens, anvendes metformin, som også bruges ved behandling af type 2-diabetes. Præparatet øger kroppens følsomhed over for insulin og kan derfor være med til at rette op på mange af disse kvinders ubalancer,” fortæller Pernille Ravn.

Svært at blive gravid

PCOS er ikke nødvendigvis en hindring for at blive gravid – men kvinder med PCOS har ofte brug for hormonbehandling, da mange af dem ikke har en normal ægudvikling og ægløsning.
De fleste kvinder med PCOS oplever dog af og til en helt almindelig ægløsning, og derfor har de også chance for at blive gravide uden behandling. Der vil af samme grund være kvinder, der ikke opdager deres PCOS og får børn på helt naturlig vis, forklarer Pernille Ravn.

Motion og kost har betydning

Der findes mange kostråd til PCOS-ramte, men i virkeligheden handler det om at lægge en kostplan, der sikrer, at du føler dig mæt uden at indtage flere kalorier, end du kan forbrænde, slår Pernille Ravn fast.
Ved at følge en diæt og få godt med motion kan du nemlig holde symptomerne nede eller få dem til helt at forsvinde.

"Det kræver stor viljestyrke at være på en permanent diæt. Hvis du taber dig, vil du typisk få det markant bedre, men hvis vægten atter stiger, vil PCOS-symptomerne igen dukke op. Det er ofte tale om et livslangt projekt”, slutter Pernille Ravn.

Læs også: Gennem nåleøjet her er kravene til fedmeoperation

Symptomer på PCOS

Har du mindst to af disse symptomer, kan du lide af PCOS:

  • Tendens til øget hårvækst, det vil sige dunet skægvækst i ansigtet og øget behåring på kroppen - mens håret på hovedet godt kan blive noget tyndt.
  • Mange små cyster på æggestokkene (konstateret ved ultralydsscanning)
  • Forhøjet mandlige kønshormoner (måles i blodprøver)
  • øget tendens til uren hud (akne)
  • Uregelmæssig eller manglende menstruation
  • Overvægt (æblefacon)

PCOS - Polycystisk ovariesyndrom

PCOS er en tilstand med flere umodne ægblærer i æggestokkene. Ægblærerne ses som små cystelignende strukturer i randen af æggestokkene.

 

PCOS er ledsaget af hormonforstyrrelser, som typisk medfører sjældne eller manglende menstruationer, da kroppen danner for mange mandlige kønshormoner. Det viser sig for eksempel ved en unormal hårvækst på krop og i ansigt (hirutisme) og ved uren hud.

Diagnosen stilles påvisning af forhøjede mandlige kønshormoner ved flere blodprøver – og eventuelt en øget insulinresistens. Ved scanning af æggestokkene kan lægen se adskillige blære.

Kilde: www.pcoforum.dk

Om eksperten

Pernille Ravn er speciallæge i gynækologi og leder af PCOS-klinikken på Odense Universitetshospital.

 Få de seneste artikler direkte i din indbakke