Piller og creme holder bumserne i skak

Mod voldsom akne, vil hudlægen typisk ordinere flere former for behandling, så bumserne bekæmpes på alle stadier

Piller og creme holder bumserne i skak

Lukkede hudorme eller 'lukkede komedoner', som de hedder på lægesprog, er små hvide, hudfarvede og/eller røde knopper. De opstår, hvor hudcellerne tilstopper én af de mikroskopiske talgkirtler, som døgnet rundt sørger for at holde huden smurt, smidig og ren. Når talgen ikke længere flyder udad, får bakterierne lettere ved at trænge ind i talgkirtlen. Bakterierne mæsker sig i hudtalg og udskiller fedtsyrer, der irriterer huden, så den bliver rød.

Herunder beskriver professor dr. med. og speciallæge i hudsygdomme Peter Bjerring tre typer behandling til at holde bumserne nede.

Læs mere: Bumser er tegn på kønsmodning

Talgproduktionen skal ned – døde hudceller skal væk

Teenagernes forældre fortæller sikkert, at de brugte svovlsæbe eller spiste ølgær for at slippe af med deres bumser i teenageårene. Bakterier kan nemlig ikke lide svovl, men porerne vil jo stadig stoppe til, og man kan altså ikke holde sin hud bakteriefri 24 timer i døgnet. ølgær indeholder B-vitaminer, der styrker huden. Men den unge hud er jo som regel i fin form i forvejen. Den er bare ude af balance, og det problem afhjælper B-vitaminer ikke. A-vitamincreme indgår derimod ofte i behandlingen, fordi A-vitamin hjælper huden med at reparere sig selv og dermed slippe af med døde hudceller og bekæmpe skadelige bakterier.

Scrub-cremer og peels hos kosmetologen kan også fjerne de døde hudceller, men de bliver jo hele tiden erstattet af nye, så den type behandlinger har kun effekt i cirka fem dage.

Piger, der føler sig alvorligt plaget, kan bede lægen om eksempelvis at få ordineret p-piller med antiandrogener - altså stoffer, der hæmmer de mandlige kønshormoner og derved skruer ned for talgproduktionen. Såvel drenge som piger kan få ordineret midler, der helt slukker for produktionen af talg. Men det er skrappe sager, der kun kan ordineres af hudlæger og øger risikoen for fosterskader, hvis pigerne tager dem, mens de er gravide.

Bumser eller filipenser opstår, hvis der går betændelse i den tilstoppede talgkirtel. Et ungt og stærkt immunforsvar vil typisk sende en masse hvide blodlegemer af sted for at bekæmpe de indtrængende bakterier, selv om de ofte er ret harmløse. Døde bakterier og hvide blodlegemer danner tilsammen det gule stads, lægerne kalder pus, men de fleste bare omtaler som betændelse.

På et tidspunkt står der så meget betændelse og trykker, at bumsen brister. Hvis den brister indad, kan den blive til en byld. Men langt de fleste bumser forsvinder af sig selv i løbet af dage eller uger.

Læs mere: Voksne kvinder får også bumser

Styr på betændelsen

Bakterier kan i nogle tilfælde holdes i skak ved eksempelvis at smøre huden med et brintoverilte-produkt. Derudover kan vi ordinere tetracyklintabletter. Det er et gammeldags antibiotikum, som lige får de hvide blodlegemer til at slappe lidt af, så de ikke danner så meget pus.

åbne hudorme ligner sorte prikker eller små skønhedspletter. Farven kan skyldes snavs udefra eller hudens eget farvepigment. Typisk opstår en åben hudorm, hvis talgkirtlen har været tilstoppet af en infektion. Det mikroskopiske afløb er blevet udvidet og talgkirtlen står pivåben i sin fulde bredde. åbne hudorme udvikler sig sjældent til bumser, men de er svære at slippe af med. Trykker man den mørke prop ud, dannes der bare en ny.

Talgkirtlen kan lukkes igen

Man kan gøre åbningen ind til talgkirtlen mikroskopisk igen ved hjælp af laser. Det er en behandling, man også bruger til at udglatte hud med meget grove eller store porer.

unge og bumser

  • At ni ud af ti unge er mere eller mindre plagede af bumser. Som regel gennem flere år.
  • At bumser kan være lige så psykisk belastende som livstruende sygdomme.
  • At bumser skyldes mandligt kønshormon, der øger talgproduktionen og får døde hudceller til at klistre sammen på huden. Drenge er derfor ofte angrebet hårdere end piger. Pigerne er til gengæld plaget i længere tid. Et overaktivt immunforsvar kan også forværre din akne ved simpelthen at sende for mange hvide blodlegemer ind i kampen mod bakterierne. Døde hvide blodlegemer og døde bakterier bliver til gul betændelse.
  • At store mængder A-vitamin styrker huden. Man kan ikke indtage det antal enheder, der skal til, for så bliver man forgiftet. Men man kan smøre vitamincreme udenpå huden. ølgær-tabletter indeholder B-vitaminer, og de er også gode for huden. Men vitaminpiller er ikke en effektiv kur mod pubertetsbumser. B-vitaminer er i øvrigt vandopløselige og bliver derfor udskilt, hvis kroppen får flere, end den skal bruge.
  • At en ud af tyve piger og en ud af hundrede drenge stadig har bumser i 40 års alderen.
  • At ar efter acne kan fjernes med laser.

Kilde: Professor og speciallæge i dermatologi Peter Bjerring, Privathospitalet Mølholm (Vejle og århus

 Få de seneste artikler direkte i din indbakke