Pindsvinhår og solpudder

En halv time foran spejlet før skoletid er ikke usædvanligt for hverken drenge eller piger på 8. klassetrin

Pindsvinhår og solpudder

Frisuren var ikke helt tilfredsstillende, da 14-årige Viktor Winther Kestenholz måtte forlade spejlet denne morgen. Derfor tog han en dåse voks med sig i hættelommen, så han kunne sætte det sidste foran et af skolens spejle.

"En gang imellem kommer jeg i skole uden voks, men det sker ikke ret tit. Der bliver altid lagt mærke til det, og jeg synes selv, at det ser underligt ud", siger Viktor, der går i 8. klasse på Skolen på Nyelandsvej på Frederiksberg. Han og hans klassekammerat, Johan Beyer Jakobsen, bruger mellem et kvarter og en halv time på at sætte håret hver morgen og har brugt voks dagligt fra 12-års alderen.

Læs mere: Unge mænd bliver syge af parfume

Afhængig

De fire piger fra samme klassetrin erklærer sig på skift 'afhængige' af mascara, eyeliner, foundation, dækstift og øjenskygge. De begyndte så småt at bruge makeup i 5. klasse, først kun ved særlige lejligheder. Ellen Rothmeier, 13 år, tog makeup på første gang, da det årlige klassefoto skulle tages for et par år siden:

"Jeg gjorde det lidt for at irritere min storesøster. Hun syntes ikke, jeg allerede skulle bruge sådan noget".

Især mødrene har også i et eller andet omfang forsøgt at regulere forbruget af makeup og voks. Viktors mor har gjort det klart, at hans hovedbund er udsat:

"Hun ved al den slags, hun har været frisør", oplyser Viktor, der dog holder fast i sit forbrug på en dåse voks månedligt, som hans mor betaler.

14-årige Mette Musaëus Nørballes forbrug af solpudder er også blevet kommenteret:

"På et tidspunkt brugte jeg så meget, at jeg var helt mørk i ansigtet. Min mor syntes ikke, at det var pænt", siger Mette, der gør klart, at det ikke var noget moren skulle bestemme.

Afslappet

Pigerne køber primært kosmetik i Føtex og Matas, fortæller Carina Nordskov på 13 år. Der er grænser for, hvor meget de vil og kan betale. Med mindre det er parfume, som de er villige til bløde mange hundrede kr. for, mens drengene sværger til bestemte og meget populære typer voks.

Ingen af teenagerne spekulerer meget over allergirisiko eller over, hvad produkterne indeholder. Som Cecilie Birch Andersen på 14 år siger:

"Jeg vasker det jo af om aftenen, så jeg kan ikke se, hvad det kan betyde".

Ellen er den eneste, der har hørt om parabener:

"Jeg har en veninde, der siger, at det kan give kræft. Det er ikke noget, jeg selv tænker på".

Læs mere: Parabener handler om følelser og forskningFå de seneste artikler direkte i din indbakke