Placebo-effekten - hvordan udnytter du den i hverdagen?

Placebo-effekten er frygtet af os, der lever af at lave medicinske forsøg. For der er altid nogle patienter, som bliver mirakuløst kureret, selv om vi bare har givet dem en kalkpille og et varmt smil. Men placebo-effekten er også super spændende. Det er ikke ’bare’ en effekt, men snarere en kraft, der beviser den tætte sammenhæng mellem krop og sind, og understøtter at selvhelbredelse er en reel mulighed.

Placebo-effekten - hvordan udnytter du den i hverdagen?

Hvad er placebo-effekten egentlig?

Placebo-effekten kommer fra vores forventning om, at tingene nu vil blive bedre. Med andre ord er det evnen til at foregribe glæden ved at blive rask. Det er altså ikke spørgsmålet om, at man tager en tablet og så er man helbredt, men derimod at tabletten - og behandlingen - aktiverer en række bevidste og ubevidste reaktioner i patientens hjerne.

Læs også: Lægens ord ændrer virkning af medicin

Hjernen forventer en positiv effekt

På det bevidste plan øges forventningen til, at alt vil blive bedre pga. den positive opmærksomhed, man får fra lægen eller sygeplejersken. Samtidig formindskes den bekymring, man havde, fordi der er en ’professionel’, som har taget ansvaret.I hjernescanningsforsøg kan man se, hvordan placebo-behandling fører til en øget produktion af hjernens belønnings-stof dopamin i patienterne.

Placebo forstærker medicinens effekt

Placebo-effektens effektivitet afhænger af, hvad patienterne tidligere har lært. Hvis underbevidsthed kan huske, at tabletterne plejer at hjælpe, så vil hjernen begynde at dæmpe for eksempel smertesignaler, allerede inden man putter tabletten i munden. Det er påvist i flere forsøg, eksempelvis på patienter med store smerter. Hvis patienterne fik placebo, som den første behandling, så oplevede de en lille lindring, men hvis de fik rigtig medicinsk behandling i to dage og derefter blev sat på placebo, ja så fordobledes effekten af placeboen, fordi kroppens ’hukommelse’ hjalp til.

Hvordan kan vi bruge placebo-effekten i hverdagen?

Jeg møder tit folk, der spørger mig om medicin og børn. Medicinalbranchen laver traditionelt ikke ret mange undersøgelser af børn og medicin. Dels er der ikke ret mange forældre, som gerne vil stille deres børn til rådighed, dels er de fleste medicinalselskaber rædselsslagne for at overdosere et barn.

Det er et stort problem, for børn optager ofte medicin helt anderledes end voksne, så man kan ikke bare halvere tabletterne og regne med, at en medicinsk behandling går godt. Det betyder ikke, at man altid skal undgå at anvende medicin til børn, men hvis der er gode alternativer, så bør man afprøve dem først.

Placebo når dit barn ikke vil sove

Børn, som ikke kan falde i søvn, er en klassisk situation, hvor placebo-effekten kan være en hjælpende hånd i hverdagen. En ven fortalte mig om sin søn, der ikke kunne falde i søvn om aftenen. Hver aften lå han og vendte og drejede sig, og klokken blev mere og mere inden han endelig faldt omkuld.

Til sidste var både han og forældrene fanget i en negativ spiral, hvor bekymringen for ikke at kunne falde i søvn havde fået overtaget, og hans far endte med at spørge, om det er ok at anvende sovepiller til børn. Vi blev enige om, at han skulle teste placebo-effekten i stedet.

Læs også: Kan historien om en kanin få dit barn til at sove

Første skridt var selvfølgelig at fjerne alt forstyrrende fra sønnens soveværelse: væk med alle telefoner, computere, IPads etc. Samtidig skulle de sørge for, at sønnen var fysisk træt ved sengetid oven på en lang dag med både mentale og fysiske udfordringer. Efter de små justeringer fik han en tablet hver aften i en uge lige inden sengetid.

Tabletten var en helt almindelig vitaminpille, men sønnen havde fået at vide, at det var en super effektiv søvn-tablet. Han sover rigtig godt nu. Hans forældre havde tydeligt vist, at de tog hans problem alvorligt, og fjernede ansvaret fra hans skuldre. Samtidig blev tabletten i underbevidstheden koblet med tidligere helbredelse pga. tabletter.

En uges placebo-behandling gav altså muligheden for at starte en positiv spiral, og skubbede til sønnens egne muligheder for at ’helbrede’ sine søvnvaner.

Om Tove Holm

Tove Holm-Larsen har arbejdet med medicinsk udvikling og medicinsk evidens i mere end 15 år. Hun er uddannet biolog og PhD i sundhedsøkonomisk evidens.

Til dagligt driver hun en virksomhed, der rådgiver i medicins evidens og sundhedsøkonomiske evaluering af ny medicin. Hun er gift, har tre børn og en stor mængde husdyr.

Tove forsøge at løfte lidt af sløret for medicinens verden, og give hjælp til selvhjælp til at undersøge om man bruger for meget, for lidt eller forkert medicin.Få de seneste artikler direkte i din indbakke