Psykiatriprofessorer advarer mod legalisering af hash

Psykiatriprofessorer advarer mod legalisering af hash

Et stort flertal af Københavns Kommunes politikere vil legalisere salget af hash til voksne.

Argumenterne for at gøre det er dels, at andre tiltag ikke har nedbragt hashforbruget, dels at det er bedre, at det offentlige varetager salget, end at 'rockere og indvandrerbander' tjener på hashhandelen.

Legalisering medfører flere psykoser

Men nu går to psykiatriprofessorer skarpt imod kommunens planer.

Med en legalisering vil hashforbruget stige, og dermed vil der højst sandsynligt komme flere danskere med psykoser, hævder Merete Nordentoft og Anders Fink-Jensen, der begge er professorer ved Psykiatrisk Center København. I en kronik i Ugeskrift for Læger skriver de:

'Den største risiko ved at legalisere hash er risikoen for at stoffet bliver et mere bredt accepteret misbrugsstof, og at vi ikke kan holde andelen af yngre mennesker, der har røget hash den seneste måned, nede på fem procent'.

Ifølge de to professorer er det dokumenteret, at hashforbrug kan føre til udvikling af en psykose.

'En systematisk litteraturgennemgang og metaanalyse dokumenterede, at risikoen for psykose var 41 procent højere blandt dem, der havde røget hash i ungdomsårene, og at risikoen steg i takt med stigende forbrug', skriver de i kronikken.

På Psykiatrisk Center København har man netop foretaget en analyse blandt patienter med begyndende psykose, som bekræfter risikoen.

Læs mere: Vandpiben - ny smart måde at ryge på 

 Få de seneste artikler direkte i din indbakke