Revner i tænderne er en udbredt voksensygdom

Det kan være en sej opgave - både for patienten og tandlægen – at behandle en revne i tanden. Tandlægen kan ikke se den, og patienten kan have svært ved at beskrive, hvor smerten stammer fra

Revner i tænderne er en udbredt voksensygdom

"Aaav!!"

Tusindvis af danskere oplever det hver dag. Det er den pludselige smerte, der jager ned i tænderne, når vi tygger vores mad, som ikke engang behøver at være hård som en nød eller et stykke flæskesvær. En simpel, blød rugbrødsmad eller en flage havregryn kan udløse smerten, og man tør næsten ikke spise videre af frygt for et nyt 'angreb'. Hvad skete der lige her? Hvor kommer det fra? Og er det ensbetydende med langvarende og ubehagelige behandlinger i en tandlægestol?

Heldigvis kan smerterne nogle gange forklares som isninger fra følsomme tandhalse. Men andre gange er årsagen revner i tænderne – på fagsprog kaldet 'infraktioner i dentinen'.

Næst efter huller i tænderne og paradentose er revner i tænderne den hyppigste årsag til, at vi mister en tand.

Det er især de 40-60 årige, der døjer med smerter fra revner i tænderne, og revnerne kan være særdeles drilagtige at få bugt med, for det er ofte svært at udpege, præcis hvilken tand det er galt med – også for tandlægen. Faktisk kan det være svært bare at finde ud af, om det er i overkæben eller underkæben, at det gør ondt. Alle tænderne ser tilsyneladende sunde ud, men det gør rigtig ondt, når man tygger i den ene side af munden.

Læs mere: Lak erstatter tandlægeboret

Revnen ligger under emaljen

Overtandlæge Ulla Pallesen fra Tandlægeskolen ved Københavns Universitet forsker blandt andet i revner i tænderne. Hun arbejder desuden i en almindelig tandlægepraksis, hvor hun tit møder patienter med smerter fra revner i tænderne. Gennem en 10-årig periode har hun registreret hyppigheden af tandsygdommen, samt hvilke tænder og hvilke patienter, der oftest rammes.

"Man skelner mellem revner i emaljen og revner i tandbenet. Emaljerevner findes på næsten alle tænder. Man kan se dem på tændernes overflade, og de er som regel helt uden betydning. Det er derimod de usynlige revner inde under emaljen, der kan give problemer," forklarer Ulla Pallesen.

SÅDAN UNDGÅR DU REVNER I TÆNDERNe

Revner i tænderne ses kun meget sjældent i sunde ubehandlede tænder. Den bedste måde, hvorpå du kan undgå revner i tænderne, er derfor ved at undgå at få caries. Så vær omhyggelig med den daglige tandbørstning og suppler med brug af tandtråd og/eller tandstikker. Og opsøg altid din tandlæge, hvis det begynder at gøre ondt i tænderne. Når tænder gør ondt, råber de lidt om hjælp!

 

Kilde: Overtandlæge Ulla Pallesen, Tandlægeskolen ved Københavns Universitet

En revne opstår typisk, fordi tanden er svækket i forbindelse med, at der før har været hul i tanden (caries). Jo større fyldning tanden har, og jo mindre tand der dermed er tilbage, jo lettere kommer der en revne. Kun i sjældne tilfælde kommer der revner i sunde, ubehandlede tænder.

De første tegn på en infraktion er en let smerte, når man tygger sammen på noget hårdt eller sejt, eksempelvis en brødkerne eller en karamel. Det kan også gøre ondt, når der kommer noget koldt på tanden. Der kan gå lang tid imellem smerterne, at du mærker nogen smerter, fordi man uvilkårligt tygger uden om den dårlige tand.

Læs mere: Tandskæren går udover livskvaliteten

Smerterne går ikke i sig selv

"En revne i en tand kan aldrig gro sammen igen. Hvis du gentagne gange mærker pludselige smerter i den ene side af munden, bør du derfor opsøge din tandlæge. Jo tidligere en revne i en tand opdages, jo større er chancen for, at tanden kan reddes," lyder det fra Ulla Pallesen, som fortsætter:

"Hvis du ikke kommer til behandling, kan det ende med, at tandens nerve tager skade og kræver en rodbehandling. Det kan også føre til, at noget af tanden brækker af, eller at hele tanden flækker på langs," siger Ulla Pallesen og forklarer, at revner i tænderne ikke kan afsløres på røntgenbilleder.

"Hos tandlægen vil du derfor typisk få lavet en bideprøve, hvor du skal bide sammen om en særlig bidepind. Tandlægen holder bidepinden på én tand ad gangen for at finde ud af, præcis hvilken tand der forårsager smerterne. Det er imidlertid ikke sikkert, at bideprøven kan afsløre 'synderen' i første forsøg, så du kan godt risikere at blive sendt hjem med beskeden om, at du må komme igen, hvis smerterne fortsætter," fortæller Ulla Pallesen.

Desværre er der heller ingen garantier for, at problemet er løst, når revnen endelig er lokaliseret. For behandling af en revne i en tand kan være et langt, sejt træk. Tandlægen kan nemlig ikke se, hvor dyb en revne er. Eksempelvis kan en revne, der umiddelbart synes lille, vise sig at have skadet nerven og kræve langt større behandling end først antaget.

"Nogle gange kan man nøjes med en plastfyldning, men andre gange kan en krone af guld eller porcelæn være nødvendig til at holde sammen på tanden. Ofte skal tanden rodbehandles først, og i sjældne tilfælde er eneste løsning at få trukket tanden ud. I de uheldige tilfælde må patienterne igennem flere behandlinger, og det er ikke, fordi tandlægen er uduelig. Det er simpelthen, fordi kun tanden kan fortælle, hvor alvorlig revnen er, og dermed hvilken behandling der bliver den endelige," fortæller Ulla Pallesen.

infraktioner

  • De fleste revner opstår i svækkede kindtænder, fx dem, der har været hul i og har fået en fyldning.
  • Smerten kan være svær at lokalisere præcist, og det kan være vanskeligt for både patient og tandlæge at finde ud af, hvilken tand der er problemer med.
  • Udefra er det umuligt at se, hvor dyb en revne er. En revne, der ser ud til at kunne klares med en fyldning, kan således vise sig at kræve langt mere omfattende behandling.
  • Revner i tænderne er lige udbredt blandt mænd og kvinder.
  • Det er typisk folk i 40-60-års alderen, der døjer med smerter fra revner i tænderne. Cirka 10 pct. i denne aldersgruppe vil på et tidspunkt opleve, at de skal have behandlet en revne i en tand.
  • Ifølge en amerikansk undersøgelse ser en tandlæge knap syv patienter med infraktioner om måneden. Omregnet til danske forhold, vil det betyde, at 223.000 voksne danskere hvert år døjer med smerter i tænderne på grund af en revne.

Kilde: Tandlægeforeningen

 Få de seneste artikler direkte i din indbakke