Røgfrit liv med elektronisk hjælp

Med hjælp fra Dit Digitale Stopprogram og løbeture har Jan Pedersen efter mere end 25 år kvittet smøgerne. Særligt blog-skriverier og de daglige sms-beskeder har hjulpet ham

Røgfrit liv med elektronisk hjælp

I første omgang var det udsigten til et nyt, lækkert løbeur, som fik Jan Pedersen til at overveje, at nu skulle det være slut med smøgerne. Han tænkte, at de daglige 12-13 smøger skulle erstattes af løbeture og frisk luft. Men konen sagde nej. Ikke til løbeuret, men til hans afvænningsmodel med løb som erstatning for rygetrang.

"Hun mente ikke, at det var nok - og der skulle andet til. Så hun foreslog 'Dit Digitale Stopprogram'. Og der måtte jeg bare hurtigt overgive mig, for allerede fra første klik var det ret overbevisende. Der var mange ting, der umiddelbart appellerede til mig. Blandt andet tænkte jeg, at det ville være rart med daglige sms'er," siger den 42-årige socialpædagog fra Haslev.

Læs mere: Danskerne kender ikke konsekvenserne af rygning

Brug for ekstra hjælp

Og den formodning viste sig at holde stik. For det var som forudset yderst motiverende for Jan Pedersen undervejs i forløbet med at kvitte de daglige 12-13 cigaretter. Han blev også hurtigt glad for muligheden for at blogge - både sin egen og kommentarer til andres.

"Jeg blev virkelig holdt til ilden af de mange muligheder i programmet. Jeg roste og opmuntrede andre på deres blogs, og andre gjorde det samme for mig. Og så har det været virkelig rart at vide, at der hele tiden var mere hjælp at hente; altså jeg vidste, hvor jeg kunne søge yderligere information," siger han.

Han har tidligere forsøgt at stoppe med at ryge, men hver gang er han faldet i igen. Men det sker ikke denne gang. Kombinationen af løb og stopprogram er den rette kombination for ham, fortæller han.

Læs mere: Find hjælp til rygestoppet på nettet

Drevet af besparelsen

Og så er han drevet af alle de penge, han sparer. I programmet kan man taste ind, hvor meget man dagligt har røget. Antallet lægges sammen, så Jan Pedersen efter for eksempel 14 dage kan se, at han i denne periode ville have røget 168 cigaretter.

"Det var ærlig talt ret skræmmende at forestille sig, hvor meget jeg ville have røget - og hvor mange penge, jeg sparer," siger han.

Efter nu næsten et halvt år som ikke-ryger, mærker han tydeligt forskellen. Maden smager af mere, og så er han i god form efter nyindførte gå- og løbeture.

Og skulle han give råd til andre rygere på kanten af et rygestop, så vil han stærkt anbefale kombinationen af et stopprogram og motion.

Det er Danmarks Apotekerforening, Kræftens Bekæmpelse og Sundhedsstyrelsen, der i samarbejde har stået for udviklingen af programmet: www.ddsp.dk 

ANDEN HJÆLP TIL RYGEAFVÆNNING

Undersøgelser viser, at chancen for at blive røgfri er størst, når man får professionel rådgivning i forbindelse med et rygestopforløb. Apotekets ydelse er kvalitetssikret efter nationale standarder, og de uddannede rygestopinstruktører kan dokumentere en solid erfaring og høj succesrate. Mange af landets kommuner tilbyder rygestop via apoteket, og her er der mulighed for både individuel- og gruppeforløb.

Læs mere: Ny app kan hjælpe med rygestopFå de seneste artikler direkte i din indbakke