RYGGEN KAN HELBREDES MED ORD

Øget indsigt i rygsmerter – og hvad der hjælper på rygsmerter kan halvere sygefraværet blandt de 495 deltagere i en ny dansk undersøgelse.

RYGGEN KAN HELBREDES MED ORD

”For år tilbage var opfattelsen, at man skulle passe på ryggen, bevæge sig på bestemte måder og være opmærksom på ryggen, hvis man havde ondt i ryggen. I dag ved vi, at det skader ryggen mere, end det gavner, hvis man holder sig i ro”, siger Tom Bendix, der er professor i ryglidelser.

Tom Bendix står bag en ny undersøgelse fra Rigshospitalets Videncenter for Reumatologi og Rygsygdomme, som er omtalt i Magasinet Arbejdsmiljø.

”Ryggen trives bedst, når man bevæger sig helt naturligt, og hvis man kan få så meget tillid til ryggen, at man fokuserer så lidt som muligt på smerterne”, påpeger professoren.

Undersøgelsen viser også, at selv en beskeden informationsindsats kan gøre det lettere at leve med rygsmerter.

”Den ny viden om ryggen forhindrer ikke, at der opstår rygsmerter. Men smerterne er lettere at håndtere, når de ikke er ledsaget af bekymring eller usikkerhed, fortæller professor Tom Bendix, der var vejleder på projektet.

ORD KAN LINDRETo foredrag om ryggen på hver en time har vist sig tilstrækkeligt til at halvere sygefravær på grund af rygsmerter og at give færre gener og færre besøg hos behandlere, når ryggen gør ondt.

Forskere fra Rigshospitalet har fulgt knap 500 ansatte fra teknik- og miljøafdelingerne i fem kommuner – de fleste var beskæftigede med manuelt arbejde. Halvdelen fik to foredrag på en time om den nyeste viden om ryggen, mens den anden halvdel var kontrolgruppe. Derefter blev deltagerne fulgt i et år.

Fysioterapeut og ph.d.-studerende Pernille Frederiksen stod i spidsen for undersøgelsen:

”Der var ingen forskel på, hvor ofte deltagerne oplevede rygsmerter. Men de deltagere, der havde deltaget i foredrag, var markant mindre tilbøjelige til at tage sygedage pga. ryggen end kontrolgruppen. De oplevede også en bedre generel arbejdsevne og rapporterede færre besøg hos behandlere, færre gener og mindre tristhed i perioder med smerter”, siger hun til Magasinet Arbejdsmiljø.

Samlet set havde "foredragsgruppen" en 83 pct. større sandsynlighed for at gå på arbejde trods ryggener sammenlignet med kontrolgruppen – det svarer til, at sygefraværet næsten er halveret.

FORSTÅELSE ÆNDRER ADFÆRDHovedbudskaberne i foredragene byggede på en norsk model, der beskriver, at rygsmerter oftest er ufarlige og langt hen ad vejen skyldes forbigående muskel- spændinger. Deltagerne hørte også, at rygsmerter, der menes at skyldes forandringer i diskus – herunder diskusprolaps – ser ud til i langt højere grad at være forårsaget af genetik end af fysisk aktivitet. Ryggens væv ødelægges således ikke af fysiske belastninger. Et centralt budskab var desuden, at det er en fordel for prognosen at være aktiv under smerteepisoderne og bevæge sig, som man plejer.

”Det er meget opmuntrende at se, at et så simpelt tiltag kan flytte på noget så betydningsfuldt som sygefravær”, mener Pernille Frederiksen.

Om undersøgelsen

495 medarbejdere fra teknik- og miljøafdelingerne i København, Roskilde, Høje Taastrup, Gentofte og Lyngby-Taarbæk kommuner deltog i undersøgelsen.

  • Halvdelen fik to foredrag om ryggen samt en informationspjece. Den anden 
halvdel fungerede som kontrolgruppe. 


  • Deltagerne blev fulgt i et år, hvor de svarede på sms-spørgsmål hver måned om rygsmerter, sygefravær m.m. 


  • Foredragsgruppen var væsentligt mindre tilbøjelige til at lægge sig syge pga. ryggen end kontrolgruppen i året efter foredragene. 


  • Rygsmerter er blandt de dyreste og mest udbredte lidelser i Danmark. 

Om antallet

Antallet af alvorlige ulykker i forhold til beskæftigede er faldet med 18 pct. siden 2011. Til gengæld er antallet af beskæftigede med muskel- og skeletoverbelastninger og psykiske overbelastninger steget med henholdsvis 15 og 17 pct. siden 2012, viser en status på Arbejdsmiljøstrategi 2020.

 Få de seneste artikler direkte i din indbakke