Sådan bliver du undersøgt for en diskusprolaps

Nyopståede smerter i ryg og ben kan være tegn på, at du har fået en diskusprolaps. Læs her hvilken undersøgelser der foretages for at stille diagnosen

Sådan bliver du undersøgt for en diskusprolaps

Inden selve undersøgelsen vil du blive spurgt ind til, hvor du mærker smerterne, hvor længe det har stået på, og om der er ændret kraft i benene, eller om du mærker ændret blære- og endetarmsfunktion.

Desuden bliver du spurgt, om dine smerter giver dig problemer med forskellige dagligdagsaktiviteter.

Inden selve undersøgelsen bliver du bedt om at klæde dig af til undertøjet, da en del af den ikke kan lade sig gøre med bukser og trøje på.

Ændret holdning og muskelkraft

Måden du står på, kan være ændret på grund af smerterne. Derfor vil behandleren starte med at kigge på din krops holdning.

Behandleren vil også undersøge, hvor langt du kan bøje kroppen, og der udføres forskellige tests for evt. at finde årsagen til smerterne, men også for at finde bevægelser, der lindrer dem.

Muskelkraft i benene kan være påvirket, når en prolaps påvirker en nerve, derfor vil du blive bedt om at gå på henholdsvis tæer og hæle samt lave en dyb knæbøjning for at teste kraften.

For yderligere at undersøge om nerven er påvirket, undersøges reflekserne med en reflekshammer.

Følesansen i benene kan ligeledes være påvirket ved irritation eller tryk på en nerve.

Læs mere: Nyt forløb til patienter med diskusprolaps

Er nerven påvirket?

Hvis en nerve, der er klemt eller irriteret bliver udsat for et ekstra stræk, vil smerterne ofte komme igen. Derfor tester man også for det, enten hvor du sidder eller ligger ned.

Det ene ben strækkes i knæet og bøjes i hoften – se billedet. Det vil i nogle tilfælde forværre de smerter, du mærker fra ryggen og ned i benet og dermed bekræfte, at nerven er klemt eller irriteret.

Hvis du oplever problemer med at tømme blæren eller tarmenes funktion, vil lukkemusklen også blive undersøgt.

Læs mere: En diskusprolaps kan være et smertehelvede

Man kommer sig normalt godt

Konklusionen på undersøgelsen og behandlingsplanen afhænger af de samlede resultater.

Man kommer sig normalt godt efter en diskusprolaps uden operation. Operation kan komme på tale, særligt hvis der er betydelige lammelser eller blære/tarm-problemer.

Artiklen er lavet i samarbejde med Dansk Kiropraktorforening og Nordisk Institut for Kiropraktik og Klinisk Biomekanik.

Du kan læse mere på danskkiropraktorforening.dk  

Du kan læse mere på nikkb.dk

DISKUSPROLAPS

En diskusprolaps er en udposning på en bruskskive i rygsøjlen. Udposningen kan trykke på en nerve, der løber ned i benet eller armen.

Hvis du har en akut diskusprolaps i lænden, kan du få tilbudt et behandlingsforløb hos kiropraktoren. Det er baseret på faglige retningslinjer, og du får et lidt større offentligt tilskud end til andre behandlinger hos kiropraktoren.

 

Læs mere på www.kiropraktorguide.dk.

 Læs mere: Isikassmerter er mange ting

 Få de seneste artikler direkte i din indbakke