Sådan brygger du en god kop kaffe

De seneste par år har forskning vist at kaffe ikke kun smager godt, men også har mange sunde egenskaber, hvis bare du ikke overdriver indtagelsen. Vi slår et slag for den gode kaffebrygning i anledning af den Internationale kaffedag.

Sådan brygger du en god kop kaffe

Brug en kaffemaskine til at brygge den perfekte kaffe:

Køb hele kaffebønner af god kvalitet

Kaffebønnerne kommer fra kaffe-kirsebæret, hvilket igen kommer fra kaffetræet. Ligesom andre produkter, såsom æbler eller vindruer, er bønnerne enormt forskellige i både kvalitet og smag. Den bedste kaffe sælges som hele bønner og i lukkede poser. Vigtig information såsom ristningsdato og den specifikke oprindelse af kaffebønner bør være tilgængelige på posen. Den bedste kaffe er som regel solgt dér, hvor mennesker, der ved noget om kaffen, arbejder.

Læs også: Kaffe kan måske afværge tilbagefald af prostatakræft

Kend dit vand

Nordisk vand fra hanen er generelt af høj kvalitet, men hvis dit postevand har et højt mineralniveau, bør du overveje at filtrere det. Den anbefalede bryggetemperatur er mellem 90 og 96 grader celsius.

Hold kaffemaskinen ren

Alt bryggeudstyr skal være rent, før du starter brygningen. Metalfiltre og filterholdere til kaffemaskiner skal skylles og renses før brygningen for et optimalt resultat.

Læs også: Kom i form med en kop kaffe

Brug den rette dosis bønner

Mål kaffen præcist. Den anbefalede dosis er mellem 60-70 gram pr. liter vand. Brug en digital køkkenvægt til at veje kaffen og måle vandet, så du sikrer, at bryggeforholdet er korrekt.

Kværn bønnerne lige før brug

Olierne i kaffen vil oxidere meget hurtigere i kaffe, når det ikke længere er beskyttet inde i en bønne. Oxidation fører til øget bitterhed i kaffe. Grunden til, at kaffe er så velduftende, når du male det, skyldes, at aromaerne flygter. Det er derfor meget vigtigt at male kaffen umiddelbart før, du begynder brygningen.

Vær omhyggelig med kværnegrader

Brug en finere kaffekværn, når du brygger kaffe ved brug af hurtige metoder. Filterkaffe kræver en medium kværnegrad.

Vælg den rigtige bryggetid

Det er let at udvinde enten for lidt eller for meget fra din kaffe. Vær opmærksom på, at din udvindingstid derfor er vigtigt for at kunne brygge en afbalanceret kop kaffe. Bryggetiden er afhængig af kværnegraden og mængden af vand, men som en tommelfingerregel kan du bruge disse tider som guide:

  • Espresso: 20-30 sekunder
  • Aeropress: 30-60 sekunder
  • Filter: 4-5 minutter


Få de seneste artikler direkte i din indbakke