Sådan får du mindre appelsinhud

Uanset om man er tyk eller tynd, så får de fleste kvinder appelsinhud. Men en kombination af motion, kost og massage kan minimere appelsinhuden og få den til at se pænere ud. Magasinet Sundhed har talt med en række fagfolk, der kommer med de bedste råd mod appelsinhud

Sådan får du mindre appelsinhud

Det bedste man kan sige om cellulite eller appelsinhud er, at de færreste kvinder går fri for det. Så inden du bliver alt for trist over den bulede hud på låret, så husk, at selv den slankeste Hollywood stjerne kan få det, og Helena Christensen såmænd har døjet med det i mange år.

Men det er selvfølgelig ingen undskyldning for ikke at gøre noget ved det. For appelsinhud kan faktisk godt formindskes og komme til at se pænere ud. Spørgsmålet er kun, om man er klar til at gøre dét, det kræver.

Fakta om appelsinhud

Appelsinhud ses især på lårene og balderne, men også på mave eller overarme.

Appelsinhud er fedt, der har hobet sig op i en forandret hudstruktur. Fedtet under huden ligger i små rum mellem overhuden og musklerne. Disse små rums vægge består af bindevæv.

Bindevævet bliver stivere og trækker sig lidt sammen med alderen. Så er det, at der opstår buler og fordybninger i huden, altså 'appelsinhud'.

Jo mere fedt man har, jo mere tryk er der på bindevævet, og jo mere buler det. Ved fedtsugning fjerner man fedtet, men man ændrer ikke på bindevævets struktur.

 

De nemmeste løsninger med anti-cellulite cremer og hampbørster, gør nemlig ikke jobbet alene.

Marco Asbjerg er personlig træner, kostvejleder og massør i Charlottehaven Healthclub, og han arbejder ofte med kvinder, der slås med appelsinhud:

"Det er min erfaring, at man kan reducere appelsinhud, men det er sværere at komme af med end fedt. Det kræver, at du sætter målrettet ind med styrketræning og motionstræning, diæt og bindevævsmassage. Man kan sige, at resultatet afhænger 60 procent af kosten og 40 procent af træningen, og så har massagen også en mærkbar effekt. Resultatet er en pænere hud, hvor musklerne er tydeligere og appelsinhuden ses mindre," forklarer Marco Asbjerg.

Der er nemlig ingen nemme løsninger, for årsagen til appelsinhud er kompleks, forklarer lægen Jerk W. Langer.

 Læs også: Grov kost slanker og forebygger sygdom

Kronisk inflammation

"Man ved ikke helt, hvorfor vi får cellulite. Vi ved, at det er arveligt, men en af forklaringerne er måske også, at nogle udvikler en let kronisk inflammationsstilstand – en slags irritation der påvirker bindevævet uhensigtsmæssigt, så det bliver ujævnt. Inflammationen kommer med alderen som et resultat af en usund levevis.

"Helt overordnet handler det altså om at leve sundere, så man kan hæmme inflammationen og dermed hudens tilstand og mængden af appelsinhud. Hvis man følger de sunde kostråd, undgår at få for meget sukker, for meget forarbejdet mad, og man får nok omega 3 fedtsyrer, så kommer kroppen i en bedre balance," siger lægen, der både går ind for detox kure og 5:2 kuren med let faste, fordi de virker antiinflammatorisk.

"Kroppen udrenser sig selv helt automatisk og hele døgnet. Men det gode ved en detox kur er, at kroppen ingen yderlige giftstoffer får, mens man er på kuren. Derfor virker de antiinflammatorisk, og det er sundt for kroppen, og giver på sigt mindre appelsinhud," forklarer han.

Jerk W. Langer understreger dog, at man ikke kan komme af med den. Men kombinerer man en sund levevis med motion, bliver appelsinhuden mindre synlig og huden pænere. For musklerne bliver tydeligere og 'stjæler´ billedet fra appelsinhuden. Hvis man ryger, er der mange gode grunde til at holde op. En af dem er, at rygning gør huden mindre elastisk og mindre spændstig.

Læs også: Ny app kan hjælpe med rygestop

Spis naturlige fødevarer

Diætisten Gitte Dreyer fra Diætisthuset lover ingen mirakelkur mod appelsin hud, men hun har en række gode kostråd, der sammen med motion kan gøre en forskel.

Appelsin2.jpg"Man kan spise nok så sundt, men hvis man ikke dyrker motion, så kommer man ikke af med appelsinhuden," fastslår hun.

Men følgende kostråd er gode at huske:

"Maden skal være så lidt forarbejdet som muligt, for så bevares vitaminer, mineraler og enzymer i maden. Spis grøntsager, frugt, fuldkorn og umættede olier og spis gerne fisk to gange om ugen. Fisk indeholder gode proteiner og essentielle fedtsyrer.

"Det handler om at spise så varieret som muligt med flere slags frugter og grøntsager, så man får forskellige antioxidanter, vitaminer og mineraler. Man skal også sørge for at undgå sukker, hvidt brød, mættet fedt og fastfood. Endelig skal man drikke mindst halvanden liter vand om dagen, så man udskiller affaldsstofferne," forklarer hun.

Grunden til, at kosten er så vigtigt, er, at den påvirker kroppen og dermed også huden, som er kroppens største organ.

Når vævet ikke får tilført tilstrækkelig med næringsstoffer, herunder vand, bliver bindevævet stivere og trækker sig lidt sammen, og så opstår de små fordybninger i huden, der er så karakteristiske for appelsinhud. Men når huden er i balance, er den jævnere, og så ser man ikke appelsinhuden så meget.

Vakuum massage

Det er dog ikke alle, der mener, at appelsinhud er umuligt at slippe af med.

Sygeplejersken og massøren Susanne Jonassen har i 21 år behandlet kvinder for appelsinhud, og hendes erfaring er, at man kan komme af med sin appelsinhud, hvis man er disciplineret og undgår de fødevarer, der har det med at ophobe sig i bindevævet.

Metoden er igen en kombination af kost, motion og en bindevævsmassage med sugekopper.

"Definitionen på cellulite er affaldsstoffer, der ophober sig i bindevævet på grund af en mangelfuld udrensning. Bindevævsmassage med sugekopper har den effekt, at den øger blodgennemstrømningen og derfor udrensningen af affaldsstofferne i vævet. Når affaldsstofferne forlader bindevævet forsvinder den ujævne hud," forklarer Susanne Jonassen.

Se kendte med appelsinhud

Du er ikke alene. I Hollywood er der også masse af kvinder med cellulite. Tjek selv 'Celebs with Cellulite' på YouTube, så kan du ved selvsyn konstatere, at Kate Moss, Beyoncé, Britney Spears, Paris Hilton og Sharon Stone også døjer med det.Få de seneste artikler direkte i din indbakke