Sådan får du solen sundest

Solen er sund og dejlig og giver os energi - måske kender du allerede de 4 gode solråd - vi tager lige et spadestikdybere og ser på hvordan du får solen sundest

Sådan får du solen sundest

Smør dig ind i god tid

Du skal have fat i solcremen, inden du går ud i solen. Faktisk er det en god idé, at du lægger på allerede fra morgenstunden. Alt for mange af os smører nemlig først solcreme på, når vi går ud eller ligefrem lægger os ud i solen. Desværre er der også mange, der første smører solcremen på, når de har været ude i solen i lang tid og allerede er blevet røde og måske lidt solskoldede.

Læs også: Få det bedste ud af solens stråler

Brug rigeligt med solcreme

Du skal endelig ikke spare på solcremen. Undersøgelser har vist, at en stor gruppe kun smører sig med en fjerdedel af den anbefalede mængde, og det nedsætter faktisk solcremens faktor betydeligt. Som eksempel vil en faktor 16 ende med at være faktor to, hvis du kun bruger en så lille mængde. Smører du nok solcreme på og i rette tid, så ved man til gengæld fra forsøg, at solcremen giver en god og reel beskyttelse.
Eksperter mener, at det er langt vigtigere at bruge den rigtige og rigelige mængde af solcreme frem for at købe en solcreme med en høj faktor og bruge alt for lidt.

Læs også: Pas på solens stråler og få nok D-vitamin

Søg skygge midt på dagen

Du får hele 50 procent af din daglige stråling mellem klokken 12 og 15. På den baggrund anbefaler eksperterne, at du går i skyggen i disse kritiske timer. Alene dette råd vil kunne reducere den ultraviolette stråling så meget, at det ville knække kurven af den gruppe, der bliver ramt af hud– og modermærkekræft.

Brug hat med bred skygge

En bred solhat er sammen med solcreme en god beskyttelse mod de ultraviolette stråler. Det gælder især, hvis du vælger en bredskygget hat, der dækker hoved og ører. Og skygger for ansigt, nakke og hals. Kasketter virker ikke helt så godt, fordi de ikke beskytter ører, nakke og hals tilstrækkeligt. Solbriller beskytter øjnene og øjenomgivelserne. Her gælder – jo større solbriller, jo bedre beskyttelse.

Tøj beskytter (også)

Helt almindeligt tøj kan også beskytte dig mod solens stråler og bruges som et supplement til din solcreme. Mørkt tøj af tætvævede kunststoffer beskytter med en højere faktor end lyst. Du kan teste tøjet ved at holde det op med solen, og hvis solen går igennem, er beskyttelsen ikke så stor. Der findes også decideret solbeskyttende tøj med indbygget solfaktor.

Spar på timerne

Huden glemmer aldrig den stråling, den har fået. Strålingen tælles nemlig sammen, år for år, som på et taxameter, og på tidspunkt har du overskredet den mængde, som huden kan tåle. Derfor er det ikke den enkelte tur sydpå, der er problemet – men simpelthen antallet af timer i solen.

Vær på vagt i sydens sol, når du tager sydpå

Mange af os bliver udsat for langt mere sol end tidligere. Blandt andet fordi det er almindeligt at tage på både solferie og skiferier. På en uges solferie sydpå øger du din samlede årlige soldosis med cirka 50 procent, og derfor bør du faktisk være ekstra meget på vagt, når du rejser ud i verdenen for at slikke sol.

Kilde: Dansk dermatologisk Selskab, Kræftens BekæmpelseFå de seneste artikler direkte i din indbakke