Salmonella udryddet i dansk fjerkræ

Så er der godt nyt for dem der godt kan lide kylling, de danske fjerkræ er nu fri for salmonella

Salmonella udryddet i dansk fjerkræ

Så er der godt nyt til fjerkræelskere og folk med hang til retter, der er baseret på rå æg som koldskål og 'Sol over Gudhjem': I kan nemlig roligt tage for jer af retterne– i hvert fald hvis kyllingen og æggene kommer fra Danmark.

Det såkaldte salmonellasmittekilde-regnskab viser nemlig, at der ikke var nogen, der blev syge af at spise dansk fjerkræ i 2011, og kun ganske få blev syge af danske æg.

Samtidig er antallet af salmonellatilfælde, der kommer fra danske grise halveret til syv procent det seneste år.

Det konkluderer forsker Birgitte Helwigh fra DTU Fødevareinstituttet, der netop har præsenteret de nye tal fra salmonella-situationen ved et seminar om fødevareoverførte bakterier i Danmark.

Læs mere: Rugbrødet under pres

Stadig smitte

Danskere får dog stadig en del salmonella-bakterier indenbords – sidste år blev der alt i alt registreret 1.166 salmonella-tilfælde.

Birgitte Helwigh og resten af hendes kollegaer, som arbejder med at fortolke salmonella-statistikkerne, anslår dog, at det kun er cirka 10-20 procent af alle salmonellatilfælde, der registreres. Det skyldes blandt andet, at en del får så mild en salmonella, at de aldrig går til lægen med det.

Men den vigtige pointe er ifølge Birgitte Helwigh altså, at antallet af salmonella-tilfælde er det laveste i 20 år, og en stadig mindre andel af alle disse tilfælde skyldes danske produkter – resten kommer fra importerede fødevarer, ukendte kilder og ikke mindst fra mad, som danskere spiser, når de flygter sydpå fra den kolde danske sommer.

Læs mere: Fødevarestyrelsen advarer mod riskiks og rismælk til børn

Danmark har nul-tolerance

Ifølge Birgitte Helwigh skyldes en stor del af succesen med at nedbringe andelen af salmonella fra danske landbrugsdyr fødevaremyndighedernes og branchens hårde arbejde for at bekæmpe salmonella igennem mange år.

Hvis myndighederne i dag finder ud af, at en bestemt kylling har salmonella, betyder det, at resten af gårdens kyllinger forhindres i at ryge til salg i køledisken som ferske kyllinger. Og hvis der findes salmonella i en flok fjerkræ, må æggene ikke sælges som friske.

Kilde: Videnskab.dk



Få de seneste artikler direkte i din indbakke