Scanning kan give bedre slidgigtbehandling

En ny scanningsmetode bekræfter hvad anden forskning også har tydet på: Slidgigt kommer først og fremmest af betændelse i leddene.

Scanning kan give bedre slidgigtbehandling

Slidgigt skyldes ikke slid

Slidgigt (artrose) kommer ikke først og fremmest af slid, men snarere af en betændelsestilstand  fx i knæleddet, og derfor er slidgigt en misvisende betegnelse. Med en ny, dynamisk MR scanningsmetode kan lægerne nu få et billede af patientens sygdom, der stemmer langt mere præcist overens med patientens egen oplevelse og symptomer end de traditionelle diagnostiske metoder som røntgen og almindelige MR scanninger.

Læs også: Slidgigt er værre end sit rygte

Ny scanningsmetoder

Den nye metode, som forskere arbejder med på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital, skal derfor give et mere præcist billede af betændelsestilstanden, så den bedre kan behandles. Scanningen optager en mængde hurtige MR-billeder med et til ti sekunder imellem, som måler blodgennemstrømningen i leddene.

Læs også: Ømme og trætte knæ kan være slidgigt

Bedre behandling til slidgigtpatienter

Jo mere blodgennemstrømning, jo mere betændelse. På den måde giver scanningsmetode mulighed for at finde bedre behandling, fordi forskerne kan følge, hvordan betændelsen i leddene reagerer på medicin og andre behandlinger.Få de seneste artikler direkte i din indbakke