Seks spørgsmål til professoren om gastric bypass

Professor Sten Madsbad arbejder som mediciner på Endokrinologisk afdeling på Hvidovre Hospital. Han er i kontakt med patinterne før og efter deres gastric bypass. Magasinet Sundhed stillede ham 6 hurtige spørgsmål.

Seks spørgsmål til professoren om gastric bypass

Hvor høj er patienttilfredsheden efter gastric bypass operation?

Den ligger på omkring 80 procent og det er relativt højt. Kun ganske få procent oplever kroniske komplikationer. Utilfredshed kan også bunde i problemer med overskydende, løs hud, eller at patienterne er skuffede over, at operationen ikke har gjort dem lykkeligere.

Læs også: Fedmekirurgi - sidste udvej

Hvem ansøger om en gastric bypass?

Det er en meget skrøbelig patientgruppe, som ofte døjer med nedsat selvværd og depression. De har brug for støtte og kontrol for at komme godt igennem forløbet. Hvis du er så overvægtig, som denne gruppe er, vil du stort set give din højre arm for at tabe dig.

Læs også: Her er kravene for at få en fedmeoperation

Hvorfor ikke bare tabe sig på almindelig vis?

Problemet er, at når man er oppe i den vægtklasse og taber ti kilo, batter det ikke noget. Samtidig vil kroppen sætte stofskiftet ned med 10-15 procent, tillagt de ti procent man har tabt i vægt, skal man altså spise omkring 25 procent mindre for at holde vægten. Samtidig medfører ændringer i de appetitregulerende hormoner fra tarmkanalen, at man bliver sulten og skal spise mere for at blive mæt. Det kan de fleste ikke modstå. Det er derfor, de fleste vejer det samme igen kort efter en livsstilkur. Det er ren fysiologi.

 

Læs også: Mysteriet om vores fede maver

Hvor lang tid følger I patienterne efter deres operation?

På de offentlige hospitaler følger vi fedmeopererede patienter i to år. 80 til 90 procent af patienterne møder op til efterkontroller. Det er en vigtig del af vores opgave at kunne vurdere patientens evne til efterfølgende at kunne følge spisereglerne og tage de nødvendige vitamintilskud og møde til efterkontrol på hospitalet.

Bliver alle fedmeopererede patienter normalvægtige?

Hvis de starter med et BMI på 36-37, bliver de normalvægtige. Men patienter med et BMI på 50 bliver ikke normalvægtige. De vil nå ned på et BMI omkring de 30.

Har medierne nogen indflydelse på søgning af gastric bypass?

Ja bestemt. Når der har været en række tv-programmer med historier, hvor folk har fået et nyt og bedre liv efter gastric bypass, så øges antallet af patienter, der ønsker operation. Omvendt mærker vi også hurtigt et fald i interessen ved mediernes negative historier.

Er gastric bypass stadig den mest anvendte teknik om fem år?

Jeg tror, at gastric sleeve vil blive fedmeoperation no. 1 i løbet af de næste år. Studier har vist, at ved sleeve operationen er der færre bivirkninger og mangelsygdomme.

Bliver der, efter din mening, opereret for få patienter i dag?

Måske. Vi kunne godt operere flere. Men der bliver jo ikke henvist flere. Endvidere er det jo langt hen ad vejen en politisk beslutning, hvad man vil bruge pengene til. Det er vigtigt at slå fast, at til den rigtige patient, f.eks. type 2 diabetes patienten, er gastric bypass eller sleeve operation en god behandling, der helbreder dem for de fleste af fedmens følgesygdomme, reducerer risikoen for hjertekarsygdom og kræft. Samtidig med at deres livskvalitet forbedres.Få de seneste artikler direkte i din indbakke