Sen diagnosticering koster milliarder

Tidlig sporing af KOL er afgørende både for den enkelte og for samfundet. Får sygdommen lov til at udvikle sig uden behandling, medfører det både forringet livskvalitet for patienten og en stor samfundsøkonomisk byrde, når flere og flere borgere kræver ekstra hjælp

Sen diagnosticering koster milliarder

"En 40- eller 50-årig patient med diagnosticeret moderat KOL kan leve et godt liv med sin sygdom og lære at forebygge, at lungefunktionen forringes yderligere. Hvis sygdommen findes i tide, kan et langt og invaliderende sygdomsforløb altså forhindres. Vi ønsker derfor, at danskerne lærer at passe bedre på deres lunger og stiller krav til deres læge om at få foretaget den lungefunktionsmåling, der er nødvendig for at blive diagnosticeret med både KOL og en række andre lungesygdomme," siger Anne Brandt, direktør for Danmarks Lungeforening.

Stil krav til lægen om diagnosticering af KOL

Læs mere: KOL-patienten Søs: Jeg ser muligheder frem for begrænsninger

Foreningen arbejder målrettet på, at Danmark får en national lungeplan, der blandt andet skal sikre, at KOL bliver opsporet i tide.

"I Danmark taber vi alt for meget sundhed ved dårligt koordinerede indsatser over for tusindvis af mennesker – både dem som er diagnosticerede med KOL, og dem som har KOL uden at vide det. Det er mennesker, som på grund af en kronisk sygdom mister leveår eller har en nedsat livskvalitet, så mange af dem må holde op med at arbejde alt for tidligt. Det koster milliarder af kroner årligt. Tænk hvis vi kunne optimere tidlig opsporing af KOL og sætte ind sådan, at så mange patienter som muligt var velbehandlede og deres sygdom velkontrolleret. På sigt er det langt dyrere for samfundet at lade være, fordi det betyder, at patienter med kronisk sygdom bliver mere syge og skal i behandling," siger Anne Brandt.

Læs mere om hvad du kan gøre for at optimere din livskvalitet som KOL-patient på Danmarks Lungeforenings hjemmeside.Få de seneste artikler direkte i din indbakke