Skærmen giver hvert femte barn smerter

20 procent af børn og unge mellem 11 og 15 år har ugentlige smerter i ryg og hoved. Ny forskning viser, at risikoen for smerter stiger med 10 procent for hver time, barnet tilbringer foran skærmen

Skærmen giver hvert femte barn smerter

Når dit barn sidder en hel eftermiddag og ser tegnefilm i fjernsynet, stiger risikoen for, at han vil få hovedpine eller ondt i ryggen med ti procent pr. time. Det samme gælder for din teenagedatter, når hun holder sig opdateret om vennernes seneste tanker og oplevelser på Facebook.

Læs mere: Lad de små børn plage

Skærme medfører fysisk inaktivitet og smerter

En ny dansk undersøgelse, der har sammenlignet sundhedstilstanden hos 5.000 danske børn i aldersgruppen mellem 11 og 15 år med deres forbrug af tv, spillekonsol og computer, viser nemlig, at der en sammenhæng mellem den fysiske inaktivitet foran skærmen og de hyppigste smerter som hovedpine og ondt i ryggen. Undersøgelsen tager udgangspunkt i data fra den seneste skolebørnsundersøgelse fra 2006 og viser, at blandt ellers raske danske børn og unge døjer hver femte med ondt i ryggen eller hovedet én eller flere gange om ugen. Hos pigerne er det mere end hver fjerde, der har ondt i hovedet mindst en gang om ugen..

"Vi kan se på statistikken, at risikoen for at få ondt i hovedet eller ryggen stiger med 10 procent for hver ekstra time, de unge sidder foran skærmen," siger Christina W. Schnohr, cand.scient. i folkesundhedsvidenskab og ph.d. i sundhedsvidenskab, der har været med til at lave undersøgelsen. Hun fortæller, at hun finder tallene alarmerende høje.

"Når man tænker på, at det er hver fjerde pige, der har ondt i hovedet en eller flere gange om ugen, så er det alt for mange," siger hun.

Læs mere: Nu kan vi bedre måle børns smerter i ryg og nakke

Alt for meget TV

Tal fra Sundhedsstyrelsen viser, at to ud af tre 11-årige drenge bruger mindst tre timer om dagen foran enten tv- eller computerskærmen, og for piger er det mere end hver tredje. Når de bliver 15 år, er det 95 procent af drengene, der bruger mindst tre timer foran fjernsynet, mens tallet er 48 procent for pigerne.

Vil man undgå problemerne, er det ifølge Christina W. Schnohr bedst at skrue ned for tiden foran skærmen og op for bevægelse. Børn rører sig nemlig alt for lidt i skolen og i deres fritid, lyder hendes vurdering.

"Mere gymnastik og mere bevægelse i skolen sammen med forældre, der begrænser børnenes forbrug af tv og computer, vil hjælpe på problemet," siger hun og fortæller, at man endnu ved ganske lidt om konsekvenserne af inaktivitet.

"Det er bevist, at fysisk aktivitet hjælper på koncentrationsevnen og humøret, men man har ikke ret meget forskning om negative effekter af inaktivitet. Undersøgelsens fund med sammenhæng mellem inaktivitet og hovedpine og ondt i ryggen, kan ses som en indikator på, at der kan være andre negative effekter," siger Christina W. Schnohr og nævner også øget overvægt som en anden anerkendt konsekvens af inaktivitet.

Læs mere: Overvægtige børn får normalt blodtryk tilbage

Diskusprolaps i nakken

En sandsynlig årsag, til at timerne foran computer og tv giver hovedpine, er, at børnene sidder og ligger på måder, hvor de spænder og overbelaster ryg og nakke. Ekspert i siddestillinger, fysioterapeut og ergonomisk konsulent, Anne Bech fortæller, at børn højest bør tilbringe halvanden time om dagen foran tv og computer. Og helst med en pause, hvor barnet efter en time bevæger sig og laver noget andet. Når man sidder foran skærmen lyder hendes råd, at man for alt i verden skal undgå at sidde foroverbøjet.

"Langt de fleste problemer, som unge har på grund af siddestillinger, skyldes, at de sidder foroverbøjet. Sidder man foran computeren, er det bedst for kroppen, når kontorstolen er sat så højt op som muligt, og man kun sidder på den bagerste tredjedel af låret. På den måde spænder man op i lænden og undgår den runding i ryggen, der belaster leddene i ryg og nakke og skaber ubalance i muskulaturen," siger Anne Bech, der skriver på en bog om korrekte siddestillinger.

Hun fortæller, at der netop på grund af dårlige siddestillinger foran pc og tv er kommet en gruppe patienter, som fysioterapeuterne ikke tidligere har set. Nemlig 20 til 30-årige med diskusprolaps i nakken. Disse patienter har lagt kimen til deres diskusprolaps i de unge år.

"Når man runder i ryggen og presser hovedet fremad, betyder det, at kroppen ikke støtter under hovedet, og nakken bliver overbelastet, hvilket giver spændinger og hovedpine," forklarer Anne Bech og uddyber:

"Ligger man tilbagelænet i en sofa, eller i sin seng med en pude under hovedet, er det meget mindre belastende for kroppen, fordi ryggen her er allermest aflastet og afslappet," siger hun og forklarer, at modsat hvad man normalt beder sine børn om, kan forældre derfor med ergonomisk fordel bede deres børn sidde tilbagelænet i sofaen med god nakkestøtte i stedet for sidde foroverbøjet på gulvet.

De danske tal er en del af en større nordisk undersøgelse, hvor i alt 31.000 unge mellem 11 og 15 år har deltaget. Sammenlignet med de andre nordiske lande ligger Danmark i midten af tabellen, hvad angår smerter og tid foran skærmen.

Læs mere: Sådan bliver du undersøgt for en diskusprolaps

BØRN BEVÆGER SIG MINDRe

Børn tilbringer i gennemsnit to timer og 19 minutter om dagen foran fjernsynet, hvilket er en stigning på 40 procent fra 2007.

årsagen er, at befolkningen som helhed ser mere fjernsyn, og at antallet af fjernsynskanaler målrettet børn er steget.

Tal fra Gallup viser samtidig, at syv ud af ti børn har fjernsyn på værelset. Hvad angår tid foran computeren bruger børn og unge også her mere tid end nogensinde før. Sammenlagt betyder det, at børn aldrig har været så inaktive i deres fritid, som de er i dag. Det ses også ved, at andelen af 15-årige, der dyrker en times idræt eller motion om dagen er faldet med otte procent for drengene og tre procent for pigernes vedkommende siden de første undersøgelser i 1988.

 Få de seneste artikler direkte i din indbakke