Skal dit barn være et enebarn?

Et enebarn får mere opmærksomhed og tid sammen med sine forældre, men enebørn kan også kede sig og særligt savne søskende, når de bliver ældre.

Der er både fordele og ulemper ved at være enebarn

Hvilke forestillinger har I om søskende til jeres første barn – er ét barn nok for jer?
Hvis vi ser på "Familien Danmarks børn" i 2010’erne, er der i én ud af 10 familier et enebarn, der sidder med ved spisebordet sammen med sine forældre. Og så er der godt nok nogle af børnene, som har søskende i form af "bonussøskende", som er børn, de måske deler far eller mor med.

Læs mere: Børn tæt på hinanden

Der kan være mange overvejelser at gøre sig, om I vil have flere end et barn, og det kan svare sig at gøre nogle grundige overvejelser. Læs med og bliv klogere på, hvad der er det rigtige for jer.

Hvad betyder det for dit barn at være enebarn

… på kort sigt?

For rigtig mange børn betyder det, at barnet har voksne, som har tid. Og at barnet ikke behøver at dele hverken opmærksomheden eller legetøjet med andre. Da næsten alle børn går i institution, har enebørn heldigvis rig lejlighed til at lære at dele, være sammen med andre og få legekammerater. Og ingen undersøgelser tyder på, at enebørn er mere egoistiske og mindre sociale.

Nogle enebørn fortæller, at det godt kan være kedeligt at være enebarn, når de er blevet lidt ældre. Og andre fortæller, hvordan deres forældre har været gode til at sørge for, at de kunne være sammen med andre børn.

Læs mere: Fik du en nedtur? Forældreskab er ikke altid rosenrødt

På lang sigt?

I vores familier er vi del af en generationskæde. Hvis I er børnefamilie lige nu, har I sandsynligvis ikke engang oplevet en tredjedel af jeres liv, og jeres forældre er muligvis friske og raske, hvorimod jeres bedsteforældre er ved at være gamle. Og om 40-50 år er I selv i den alder, som jeres bedsteforældre har nu.

Hvordan er jeres behov så? Og hvordan vil det være for jeres barn, hvis det ikke har nogen søskende? 

Eller hvad hvis du eller din kæreste dør i en forholdsvis ung alder. Det er sådan en situation, at nogle enebørn føler sig alene og del af en meget lille familie.

Har der været tanter, onkler og mostre - så er de måske også døde? Og når forældrene når den alder, hvor de har behov for omsorg og opmærksomhed, kan ensomheden og byrderne bliver store for enebarnet.

Okay, det er måske langt frem at tænke sig. Men I kan jo forsøge at lægge 20-30-40 år til jeres egen alder og jeres forældres/bedsteforældres - og så forestille jer, hvordan situationen er for jeres barn.

Enebarn eller flere børn?

Stil dig selv og din mand spørgsmålet:

  • Hvad har I lyst til?
  • Hvad vil en søster eller bror betyde for jeres barn? (Nu og om 30 år)
  • Og for din kæreste?
  • Og for dig?
  • Hvor mange år kan I endnu få børn?

Denne artikel er bragt i samarbejde med sundhedsplejersken.dkFå de seneste artikler direkte i din indbakke