Skal ungerne have rullesko?

Skoene på hjul er voldsomt populære blandt børn, men kan give smerter i deres knæ eller ankler

rullesko er kun til leg ikke til at bruge som rigtig fodtøj

Løb, gå, hop eller rul i et par sko! Det kan lyde fristende for børn, som gerne vil hurtigt frem i verden. Og det er netop, hvad de kan i et par rullesko, som nu igen er en del af gadebilledet. Så hvis dine børns små, runde øjne får samme skær som julelysene, når de taler om skoene, er det sandsynligt, at de også ruller rundt om juletræet i et par rullesko i år. Men er skoene nu også et fornuftigt køb?

Pas på knæ og akillessener

I amerikanske artikler fra 2007, hvor dillen var på sit højeste, kan du læse for og imod skoene. Her står blandt andet, at rulleskoene er en god måde for børn at få rørt sig på. Der står til gengæld også, at børnene sjældent fjerner hjulene i hælen, som de skal, når de skal gå i skoene. Det betyder, at de er nødt til at læne sig fremad i skoene og gå på tåspidserne, hvilket tvinger dem til at bøje mere i knæene. Og det kan give smerter i knæ, akillessenen eller anklen. Desuden kan fødder og akillessener også blive beskadiget af, at børnene er nødt til at balancere på hælene, når de ruller.

Læs også: Virker dit barns reflekser på tøjet?

Nybegyndere falder

Hjelm, knæ-, albue- og håndledsbeskyttere er også noget, som de færreste tænker over, når rulleskoene snøres på vej til skole. Men risikoen for at falde er stor, fordi børnene skal læne sig tilbage for at sætte af. I USA resulterede det i, at en del amerikanske børn fik forstuvninger og brud. 70 procent af uheldene sker dog inden, rollingerne har brugt rulleskoene fem gange, og det er især piger, som slår sig.

Legetøj ikke fodtøj

To-i-en-produkter er ofte hverken fugl eller fisk, og det samme kan siges om rulleskoene. Men hvis du forbereder dit barn på, at hun kun skal bruge dem til leg, sørger for hjelm og beskyttere, og sætter rammer for brugen af dem, kan rulleskoene være lige så fint et legetøj som rulleskøjter og skateboards.

Hvad er rullesko?

Rullesko er en sportssko, hvor der siddet et eller to hjul i hælen, som kan tages ud, når man vil gå i skoene. I USA var rulleskoene et kæmpehit i omkring 2007, hvor de blev forbudt på skoler og i supermarkeder, fordi de generede andre elever og kunder. Heely er mærket på skoene, og i USA er udførelsen af aktiviteten blevet til udsagnsordet ’heeling’.

 Få de seneste artikler direkte i din indbakke