Skønhedsguruer skyld i unges inkontinens

Et stigende antal af især unge piger har problemer med at holde på vandet. Ifølge eksperter skyldes det, at de unge drikker alt for meget vand

Skønhedsguruer skyld i unges inkontinens

Det ser smart og sundt ud med den rigtige vandflaske i tasken. Men det kan give problemer med at holde på vandet. Især hvis den bliver fyldt op og drukket flere gange i løbet af dagen. Det fortæller sekretariatschef i Kontinensforeningen Aase Randtoft. Hun har arbejdet med vandladningsproblemer i otte år, og selv om man ikke kender det præcise omfang af ufrivillig vandladning blandt yngre kvinder, så er hun ikke i tvivl om, at det er stigende og ofte skyldes, at de unge drikker alt for meget vand.

Vandflasker bidrager til inkontinens

"Inkontinens blandt de yngre kvinder er ofte livsstilsbetinget. I dag går mange piger konstant rundt med en vandflaske og indtager meget mere væske, end de har brug for," fortæller Aase Randtoft. Hun giver blandt nogle skønhedsguruer skylden for, at de unge drikker alt for meget vand.

"Man hører ofte skønhedstips om, at man skal drikke flere liter vand om dagen for at undgå rynker og se frisk ud. Men har man nogensinde set en tyveårig med rynker, uanset om de drikker meget vand eller ej?"

Læs mere: 400.000 danskere tisser i bukserne

Unge tror, de skal drikke fire liter vand

Klinikchef på Rigshospitalets gynækologisk-obstetrisk afdeling, Lars Alling Møller, fortæller at vandladningsproblemer ses 'vældigt hyppigt' hos yngre piger og bekræfter, at problemet skyldes, at de unge drikker for meget vand.

"Det er et tiltagende problem, at de unge drikker for meget, og det hænger sammen med en drikkekultur, hvor unge tror, de skal drikke fire liter vand om dagen. Men det er et ammestueråd, og med til at øge hyppigheden af inkontinens hos de yngre piger," siger han.

Sammen med alt det vand og frugt, de unge indtager, bliver dagens indtag af væske til mange liter. Men ifølge Lars Alling Møller behøver man slet ikke drikke mere end højest halvanden til to liter om dagen for at holde sig hydreret. Han understreger dog, at det ikke er alle, hvis vandladningsproblemer vil forsvinde med et nedsat væsketab.

"For meget vand virker vandrivende, fordi blæren kan indeholde mindre, jo mere man drikker. Så har man problemer med at holde på vandet, bør man stoppe med at drikke så meget. Det vil afhjælpe problemet hos mange," slutter han.

Læs mere: Blæreproblemer på stranden

DEFINITION AF INKONTINENS

400.000 danskere lider af inkontinens i større eller mindre grad. Det svarer til hver 10. dansker. Inkontinens rammer ofte gravide eller personer over 45 år. Undersøgelsen viser dog, at personer helt ned i 20 års alderen får vandladningsproblemer.

  • Stress inkontinens, ca. 200.000
  • Overaktiv blære, ca. 80.000
  • Blandingsinkontinens, ca. 120.000

Tendens til dryppen, kan skyldes svag bækkenbund Ufrivillig vandladning. Stærk, pludselig tissetrang En blanding af de to inkontinenstyper

 

Lægen kan vælge at afhjælpe symptomerne ved overaktiv blære ved at igangsætte farmakologisk behandling, mens stress-inkontinens typisk afhjælpes gennem træning for at styrke bækkenbunden eller gennem operation.

Læs mere: Ondt i mavenFå de seneste artikler direkte i din indbakke