Slut med allergifremkaldende stof i kosmetik

Cremer, make-up, deodorant og andre kosmetiske produkter må ikke længere indeholde det meget allergifremkaldende konserveringsmiddel MI.

Slut med allergifremkaldende stof i cremer

Allergi over for et allergifremkaldende stof i kosmetik og cremer har været voldsomt stigende i alle europæiske lande, siden det i 2005 blev tilladt at bruge. Én til fem procent af alle danskere vurderes at være ramt af allergi over for stoffet. Men nu er det slut. I hvert fald næsten.

I søndags trådte et forbud i EU mod stoffet methylisothiazolinon i kraft. Dvs. at det ikke længere er lovligt at bruge i make-up, cremer og deodoranter - altså hudprodukter som bliver på huden. Det vil stadig være muligt at anvende MI i produkter, der vaskes af huden, som eksempelvis shampoo, rensecreme og barberskum.

Men også her arbejdes der for at begrænse det tilladte indhold af MI, fortæller biolog i Miljøstyrelsens kemi-enhed Bettina Ørsnes Larsen.

"Vi arbejder på, at der i EU fastsættes en lavere grænse for indhold af MI i rinse-off produkter, så der ikke er en allergirisiko for forbrugerne. Processen er i gang i EU, og vi forventer, at kunne stemme om at begrænse MI i de resterende kosmetiske produkter inden for nogle måneder," siger Bettina Ørsnes Larsen.

Indtil der er fastsat en lavere grænseværdi anbefaler Miljøstyrelsen, at man helt går uden om eksempelvis shampoo, der indeholder MI. Som forbruger kan man undgå stoffet ved at vælge kosmetiske produkter, der er Svanemærket.

Miljøstyrelsen planlægger i løbet af 2017 en kontrolindsats, der vil følge op på, om forhandlerne lever op til de nye regler.


Om stoffet MI står for methylisothiazolinon og er et konserveringsmiddel, der b.la. tilsættes i make-up, cremer og shampoo for at forhindre bakterievækst. Gennem de senere år har Videncenter for Allergi dokumenteret en kraftig stigning i allergiforekomsten over for MI hos forbrugere, og derfor har Miljøstyrelsen arbejdet for at få stoffet begrænset i kosmetiske produkter.

 

Kilde: Miljøstyrelsen

Få de seneste artikler direkte i din indbakke