Smid også 'krykkerne'

Mange vælger at supplere den nye status som røgfri med støttekrykker som tyggegummi, plastre eller spray med nikotin.

Nikotinryggegummi

60 procent af de folk, som bruger nikotinerstatning, bliver afhængige, og mange bruger produkterne - især tyggegummi - i årevis, viser en ny undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen, Hjerteforeningen, Kræftens Bekæmpelse og Danmarks Lungeforening. Og det er ganske enkelt for længe.

Brug nikotintyggegummi i maks 6 måneder

Anbefalingen er nemlig, at man som eksryger kun bruger lægemidlerne i op til seks måneder, og derfor er der også tilbud på DDSP målrettet netop folk, der bruger nikotinerstatning, fortæller sundhedsfaglig direktør Birthe Søndergaard fra Danmarks Apotekerforening, som er en af parterne bag rygestopprogrammet.

"Vi ved, at mange bruger nikotinprodukter i længere tid, end det er hensigtsmæssigt. Selv om det virker ufarligt, så er nikotin stadig et stærkt vanedannende stof, som man ikke skal bruge for meget af. Det er ikke bare 'slik', som man kan erstatte cigaretterne med. Præparaterne kan være gode hjælpemidler i en periode, men altså kun op til et halvt år," siger Birthe Søndergaard.

Læs mere: Find hjælp til rygestoppet på nettet

Lav en udtrapningsplan

Nikotin er et stærkt vanedannende stof, og hvis man er vant til at få nikotin, vil man få abstinenser den dag, man stopper. Så har man en plan om at bruge nikotinerstatningsprodukter til at holde op med at ryge, skal man også have en plan for at holde op med at bruge nikotinproduktet. Ellers bliver man ved med at være afhængig, lyder rådet fra den sundhedsfaglige direktør.

Hjemmesiden indeholder blandt andet en nedtrapningskalender, der kan hjælpe i stopforløbet. Der er desuden mulighed for at oprette blog, et bibliotek med information om rygning og rygestop og videoer med personer, der fortæller om deres rygestopforløb. Brugerne kan desuden lægge deres egne videoer på siden og få 'Her-og-nu-hjælp' - en række redskaber, der kan hjælpe brugeren, når trangen til nikotin bliver særlig slem.

"Rygere er forskellige med forskellige behov, og derfor er det vigtigt, at hjælpen til rygestop er individuel. Nogle vil for eksempel ikke bruge medicinske hjælpemidler, når de stopper, fordi de er bange for at blive afhængige af dem. Andre ser dem til gengæld som vigtige krykker, og med det nye program er der også hjælp til udtrapning af nikotinsubstitution. For i det nye digitale stopprogram er der hjælp til alle - både rygere og 'tyggere'," siger sundhedsfaglig direktør Birthe Søndergaard, Danmarks Apotekerforening.

Læs mere: Ny app kan hjælpe med rygestopFå de seneste artikler direkte i din indbakke