Sov mit barn - når vi skal flytte sovetiden

Om en måned flytter vi en time på døgnrytmen. Vi voksne ved, at det skal ske, så vi kan indstille os på det. Børnene kan ikke sådan vupti flytte på deres sove- og vågn-op-tider. Det samme gælder, hvis du vil ændre på middagssøvnen

Sov mit barn - når vi skal flytte sovetiden

Det bliver sommertid om en måned, og I skal en time tidligere op. Det gælder selvfølgelig også jeres børn. I kan I forsøge jer med en blidere overgang end bare at tage det hele på én gang, når tiden skifter sidste søndag i marts. Et barn med en stabil døgnrytme kan uden særligt besvær for det meste rykke cirka 10-15 minutter om ugen på sin stå-op-tid og gå-i-seng-tid.

Hver dag i ugen begynder soveritualerne og sovetiden lige nogle minutter før. Det kan eksempelvis være fem minutter mandag, onsdag og fredag. Det giver 15 minutter i alt på en uge - og så kan I forsøge at holde den nye sovetid i weekenden.

I tager så barnet op cirka fem minutter før, end I plejer - tirsdag, torsdag og fredag. Så stå-op-tiden bliver et kvarter tidligere, hver uge. Efter 4 uger, så har I fået ændret både sengetiden og stå-op-tiden med en time.

Læs mere: Barnets middagssøvn - Slip lyset ind

Fra sommertid til vintertid

Hvis I ikke har hele fire uger, men eksempelvis en, to eller tre uger, så beregner I hvor mange minutter, I skal flytte pr. uge og justerer minutterne ind, så det kommer til at passe med ændringen i sommer- eller vintertid.

4 uger før vintertiden begynder ændrer I igen et kvarter om ugen. Nu skal barnet lidt senere i seng og tilsvarende lidt senere op (hvis I kan), måske efter samme model, som er beskrevet ved sommertiden.

BØRNS SØVNRYTME ER SÅRBAR

  • Men børn er forskellige og nogle er mere følsomme end andre
  • Det er godt at holde samme rytme for søvn – også i weekenden
  • Du kan ikke 'spare søvn sammen' ved at holde barnet vågent i dagtiden, det giver næsten altid mere uro og et overtræt barn aften/nat
  • Børn, der er trætte midt på dagen, skal tilbydes en middagssøvn – også selv om de er tre, fire eller fem år
  • Børn, der sover nok, er glade og parate til at møde verden med åbenhed.

Læs mere: Kiropraktik kan give dit barn rolig søvnFå de seneste artikler direkte i din indbakke