Spis dig tyndere

Ny forskning gør det nu muligt at forebygge fedme. Med en blodprøve bliver det også muligt for lægerne at fortælle os, hvad vi skal spise for at tabe os.

Spis dig tyndere

En blodprøve kan afgøre, hvilken kosttype man skal spise, hvis man ønsker at tabe sig eller vedligeholde et vægttab. Det viser en helt ny undersøgelse udarbejdet af forskere fra Københavns Universitet. Resultaterne er netop præsenteret på The American Diabetes Associations årlige konference i San Diego. "Mange af de mennesker, der forsøger at tabe sig, spiser efter en kosttype, så de ligefrem risikerer at tage på i vægt. Dem kan vi nu omdirigere til en strategi, som vi ved kan hjælpe dem med at tabe sig", siger professor dr. med. Arne Astrup, institutleder ved Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet og tilføjer: ”For mange mennesker kan den rigtige brug af disse blodprøver føre til et vægttab, der er 6 – 7 gange større, end hvis de spiser efter den forkerte kosttype.”

BLODSUKKER KAN AFGØRE KOSTTYPEHidtil har en blodprøve og en analyse af blodsukkeret først og fremmest kunne vise, om man har udviklet diabetes eller har et forstadie til diabetes. Som noget helt nyt kan man nu også bruge niveauet af blodsukker til at afgøre, hvilken kosttype man skal spise, hvis man ønsker at tabe sig eller vedligeholde et vægttab. ”Dermed kan vi rådgive langt mere målrettet i forhold til vægttab end hidtil”, fortæller Arne Astrup.

SPIS NØDDER OG AVOCADOI undersøgelsen har forskerne evalueret seks store kostforsøg, hvor forsøgspersoner spiste efter vidt forskellige, sunde kosttyper. Når man efterfølgende gik i dybden med kostforsøgene viste det sig, at niveauet af blodsukker var udslagsgivende for, hvilken kosttype, der førte til et vægttab. ”For de fleste mennesker med et forholdsvis højt blodsukker vil en fiberrig kost - uden begrænsning på antallet af kalorier - være effektiv i forhold til vægttab”, siger adjunkt Mads Fiil Hjorth, Institut for Idræt og Ernæring, ved Københavns Universitet og forfatter på den videnskabelige artikel, der udkommer i forlængelse af studiet. ”Hvis man yderligere regulerer indholdet af kulhydrat og fedtstoffer på baggrund af insulinniveauet i blodet, optimeres vægten yderligere og mindsker dermed risikoen for at udvikle diabetes”, påpeger Mads Fiil Hjorth. ”For personer med et højt blodsukker og som typisk allerede har udviklet type 2-diabetes vil en kost med mange sunde, plantebaserede fedtstoffer, som for eksempel olivenolie, nødder og avocadoer, være god til at opnå eller vedligeholde et vægttab.”

FÅ RÅD OM VÆGTTABResultaterne viser, at biomarkører – blodprøver eller andre bestanddele i vores krop, som siger noget om vores helbredstilstand – bør spille en langt større rolle i forhold til rådgivning om ernæring. De giver lægerne mulighed for at tilpasse rådgivningen til det enkelte menneske. ”Dette er et stort skridt fremad i arbejdet med at målrette ernæringen til det enkelte individ”, siger professor Arne Astrup og tilføjer: ”Disse fund er specielt vigtige, da de gør det muligt for os at give mennesker med forstadier til diabetes en strategi for vægttab, som på sigt kan hindre eller forsinke udviklingen af type 2- diabetes. En rådgivning baseret på en blodprøve, vil med al sandsynlighed være mere effektiv end den ernæringsrådgivning, som vi har i dag”.

OM UNDERSØGELSEN Undersøgelsens resultater udgives i artiklen Personalized dietary management of overweight and obesity based on measures of insulin and glucose i et af verdens førende ernæringstidsskrifter ’American Journal of Clinical Nutrition’. Undersøgelsen er gennemført i et samarbejde mellem forskere fra Københavns Universitet og University of Colorado, Tufts University, Centro de Investigación Biomédica en Red de Fisiopatología de la Obesidad y Nutrición (OBN CIBER) og Gelesis, Inc.

OM FEDME OG DIABETESDen globale stigning i forekomsten af fedme har stor betydning for sundhedssystemerne over hele verden. I Danmark er omkring 15 pct. af den voksne befolkning svært overvægtig (svarende til et BMI på 30 eller mere). I USA er ca. 35 pct. af den voksne befolkning – svarende til næsten 79 mio. voksne – svært overvægtige. Diabetesforeningen opgør, at mere end 320.000 danskere har diabetes og omkring 750.000 har forstadie til diabetes. Antallet er fordoblet på 10 år. I USA har 29 mio. mennesker diabetes ifølge The American Diabetes Association – og hvert år får 1,4 mio. flere mennesker i USA diagnosen diabetes. 86 mio. mennesker – svarende til en ud af tre har forstadie til diabetes. Da diabetes kan medføre en lang række følgesygdomme vil en forebyggende indsats have stor effekt. Cirka 30 pct. af personer med forstadier til diabetes udvikler type 2-diabetes over en 3-årig periode. Undersøgelser har vist, at livsstilsændringer og vægttab kan forhindre eller forsinke udviklingen af type 2-diabetes blandt voksne.

 Få de seneste artikler direkte i din indbakke