Største gennembrud i behandlingen af fremskreden brystkræft

I går aftes blev der på den europæiske kræftkongres ESMO præsenteret et studie, som viser, at kvinder med fremskreden brystkræft lever i gennemsnit over et år længere, hvis de oveni basisbehandlingen får lægemidlet Perjeta. Et markant og usædvanligt resultat for denne gruppe patienter, udtaler overlæge fra Rigshospitalet.

Største gennembrud i behandlingen af fremskreden brystkræft

Kvinder med fremskreden HER-2 positiv brystkræft lever markant længere, når de behandles med det biologiske antistof Perjeta. Det viser resultater fra et stort internationalt klinisk studie, som netop er offentliggjort på de europæiske kræftlægers kongres, ESMO. Resultaterne er helt usædvanlige ifølge overlæge Michael Andersson, Rigshospitalet.

Brystkræft - behandling forlænger livet

Hver dag får danske kvinder konstateret brystkræft. Men nu er der godt nyt til de kvinder, som er ramt af såkaldt fremskreden HER2-positiv brystkræft. Nye data fra den store internationale undersøgelse CLEOPATRA, der netop er offentliggjort på Europas største kræftkonference ESMO, viser nemlig, at tilføjelsen af det biologiske lægemiddel Perjeta (pertuzumab) til basisbehandlingen forlænger levetiden for denne gruppe af kvinder med gennemsnitligt 15,7 måneder.

Læs også: God søvn forlænger livet hos kvinder med brystkræft

Største fremskridt nogensinde

”Jeg har aldrig før set så flot og markant en forskel i overlevelsen, når det gælder behandling af fremskreden brystkræft. Det er helt udsædvanligt og en rigtig god nyhed til de kvinder, som normalt har en dårlig prognose. Faktisk er det et endnu større fremskridt, end da vi for snart 15 år siden begyndte at supplere kemoterapien med Herceptin,” siger overlæge dr.med. Michael Andersson, som er ansvarlig for behandlingen af brystkræftpatienter på Rigshospitalet. Han overværede præsentationen af studiet søndag aften i Madrid.

Forsøg med 800 brystkræft patienter

I CLEOPATRA har man behandlet i alt 808 kvinder. Halvdelen af kvinderne er blevet behandlet i en kontrolgruppe med basisbehandlingen Herceptin plus kemoterapi, mens den anden halvdel, forsøgsgruppen, ud over basisbehandlingen også har fået antistoffet Perjeta.

”Ved at tilføje Perjeta reduceres risikoen for at dø faktisk med 32 procent, og det er et stort skridt i den rigtige retning. Denne behandling er et godt eksempel på et målrettet biologisk lægemiddel, som bremser sygdommens udvikling og forlænger livet betydeligt. Håbet er selvfølgelig, at vi i fremtiden har en lang række af disse effektive målrettede lægemidler, som vi kan tilbyde den enkelte patient, siger Michael Andersson, som også understreger, at tilføjelsen af Perjeta ikke medfører væsentlige bivirkninger for patienterne.

Læs også: Mættet fedt øger risikoen for brystkræft

Standardbehandling til danske patienter

”Dagens anden gode nyhed er, at vi allerede for et år siden begyndte at give de danske patienter denne behandling, og vi fik så bekræftet i dag, at det var et klogt valg,” slutter Michael Andersson.

Perjeta er godkendt af de europæiske lægemiddelmyndigheder til 1. linje behandling af fremskreden HER-2 positiv brystkræft og bruges som standardbehandling i Danmark til alle kvinder med fremskreden HER-2 positiv brystkræft i 1. linje.

FAKTA OM HER-2 POSITIV BRYSTKRÆFT OG PERJETA

  • Hvert år rammes cirka 4.900 danske kvinder af brystkræft – det svarer til 13 kvinder hver dag.
  • Omkring hver 5. kvinde med brystkræft har en særlig type af sygdommen, kaldet HER-2 positiv brystkræft, som er følsom over for behandling med antistoffet Herceptin.
  • Herceptin anvendes blandt andet i kombination med kemoterapi som førstevalgsbehandling til kvinder, som får konstateret HER-2 positiv brystkræft med spredning af kræftcellerne.
  • Den biologiske behandling Perjeta anvendes med sigte på at komplementere effekten af Herceptin. De to stoffer binder sig til forskellige steder på HER-2 receptoren på kræftcellerne og blokerer i endnu højere grad for flere af de processer, som er centrale for kræftsygdommens udvikling.
  • Resultater fra CLEOPATRA, viser, at tilføjelsen af Perjeta til basisbehandlingen af kvinder med fremskreden HER-2 positiv brystkræft forlænger levetiden med gennemsnitligt 15,7 måneder.
  • I 2001 blev det vist, at tilføjelsen af Herceptin til kemoterapi gav kvinder med fremskreden HER2-positiv brystkræft en gennemsnitlig levetidsforlængelse på 8 måneder.

    Kilder: www.cancer.dk, Nordcan og Roche.

 Få de seneste artikler direkte i din indbakke