Store sodavandsflasker ødelægger vores tænder

De fleste ved det allerede godt. Når vi slukker tørsten med en cola, øger vi samtidig risikoen for at få huller i tænderne.

Store sodavandsflasker ødelægger vores tænder

Jo mere læskedrik, vi indtager, desto flere huller har vi i tænderne, og forbruget af sodavand og andre læskedrikke er alt for stort hos næsten hver anden af de 18-34-årige. Det fastlår den hidtil største undersøgelse af danskernes tandsundhed – den såkaldte tandundersøgelse ved KRAM-undersøgelsen.

Mere sodavand giver flere huller i tænderne

Undersøgelsen omfatter 4.402 voksne danskere, og resultaterne af den anden af i alt tre delrapporter er for nylig blevet offentliggjort. Ifølge rapporten indtager hele 32 procent af deltagerne mere end to liter læskedrikke om ugen, altså betydeligt mere end den maksimalt halve liter om ugen, som Fødevarestyrelsen og Sundhedsstyrelsen anbefaler. Det er især de unge, der drikker store mængder sodavand og andre læskedrikke. Således indtager 46 procent af de 18-34-årige mere end to liter læskedrik pr. uge.

"Vi har i vores dagligdag som tandlæger længe kunnet se, at de unges store forbrug af sodavand er et problem for tandsundheden. Nu har vi også fået det dokumenteret, idet tandundersøgelsen ved KRAM tyder på, at jo større en mængde læskedrik man indtager pr. uge, desto flere huller i tænderne har man," siger Tandlægeforeningens formand Freddie Sloth-Lisbjerg.

Ifølge tandundersøgelsen er andelen af storforbrugere af læskedrikke mere end tredoblet, siden DTU's Fødevareinstitut kortlagde danskernes kostvaner i perioden 1995-2006. Undersøgelsen fra DTU's Fødevareinstitut viste, at det i 2003-2006 kun var ni procent af de voksne danskere, der indtog mere end to liter læskedrik pr. uge. De nye tal fra tandundersøgelsen ved KRAM viser, at de ni procent er steget til 32 procent.

Læs mere: Udsigt til sommer og syreskader

De store flaskers skyld

Analyseinstituttet KORA, som har udarbejdet den nye rapport, vurderer, at den større andel personer, der har et overdrevent forbrug af læskedrikke, kan skyldes, at sodavandsflaskerne med tiden er blevet større. I dag er det ikke ualmindeligt, at dagligvarebutikker har 2-liters flasker på tilbud, således at der sælges både 5 og 10 flasker á 2 liter til spotpris.

Ifølge rapporten er der en enkel forklaring på, at de unges forbrug af læskedrikke er større end de ældres. Gennem de seneste 10 år er sodavand gået fra at være en luksusvare til at være en dagligvare. Jo yngre man er, desto mere hverdagsagtigt er det derfor at drikke sodavand. Midaldrende og ældre danskere opfatter i højere grad læskedrikke som tilbehør ved festlige lejligheder, hedder det i rapporten.

Tandundersøgelsen er gennemført i et samarbejde mellem Tandlægeforeningen og tandlægeskolerne ved universiteterne i Aarhus og København. Tandundersøgelsen er finansieret af tandlægernes fond i Danske Regioner 'Midler til fælles foranstaltninger på tandlægeområdet', Sygekassernes Helsefond, Trygfonden og Tandlægeforeningen.

Læs mere: Vi har for mange huller i tænderne

gode råd

  • Undgå store flasker sodavand
  • Drik ikke sodavand over længere tid, fx en hel aften foran fjernsynet
  • Børst tænder to gange om dagen med fluortandpasta og suppler med tandtråd eller tandstikkere, så du også holder rent mellem tænderne
  • Gå regelmæssigt til tandlæge, så du får efterset tænderne og opdaget huller i tænderne eller andre problemer så tidligt som muligt

Du kan læse tandundersøgelsen i fuld længde på kora.dkFå de seneste artikler direkte i din indbakke