Stress giver ikke kræft

Mange tror, at man kan få kræft af stress. Men alt tyder på, at det en myte. Det viser en undersøgelse af data fra de 1.323 danske modstandsfolk, som overlevede koncentrationslejrene under Anden Verdenskrig.

Stress giver ikke kræft

 Livsvilkårene i koncentrationslejrene var ekstremt stressende, og i mange år efter havde overleverne fysiske og psykologiske symptomer på stress.

Læs også: Test dig selv på mobilen - er du stresset?

Kz fanger har ikke øget risiko for kræft

Forskere fra Kræftens Bekæmpelse har undersøgt forekomsten og dødeligheden af kræft hos de tidligere kz-fanger og sammenlignet med resten af den danske befolkning. Den gode nyhed er, at der ikke er nogen tydelig sammenhæng mellem stress og kræft. Slet ikke når det gælder de kræftsygdomme, som f.eks. leukæmi og prostatakræft, der er knyttet til kroppens immun- og hormonsystem, som ellers mistænkes for at have sammenhæng med stress.

Læs også: Viden forebygger - 11 symptomer på kræft

Stress for folk til at ryge og drikke mere

Forskerne finder godt nok lidt flere kræfttilfælde og lidt større kræftdødelighed hos modstandsfolkene, men det skyldes primært rygning og alkohol og viser sig som lungekræft og hoved-hals-kræft. Det kan tyde på, at stress har en indirekte effekt på kræft, fordi stress kan få folk til at ryge og drikke mere. Undersøgelsen er offentliggjort i tidsskriftet International Journal of Cancer.Få de seneste artikler direkte i din indbakke