Styrk kammeratskabet i børnehaven

Som forælder spiller du en væsentlig rolle, når du lærer dit barn at være rummelig overfor andre børn og sørge for, at de er med i fællesskabet

Styrk kammeratskabet i børnehaven

Det er vigtigt, at dit barn lærer spillereglerne, når det skal omgås andre børn. Det skal lære at respektere, at vi godt kan være forskellige, og at det især er forkert at drille med ting, man ikke selv kan ændre.

For eksempel ens udseende, som hvis man er for tyk, for tynd, rødhåret, sorthåret, har briller eller lignende.

Det sætter ar i sjælen at blive drillet og endnu værre at blive mobbet. Og du kan for eksempel lære dit barn, hvordan den anden kan føle ved at lægge vægt på medfølelse og spørge: "Hvad hvis det var dig, der blev drillet med...?".

Læs mere: Mange børn udvikler stress

Tag ansvar

Forældrene er en vigtig medspiller, hvis du vil være med til at forhindre mobning.

Her er det vigtigt, at du tager et medansvar og engagerer dig i hele børnegruppen. På den måde gør du en indsats, der rækker ud over dit eget barn. Du kan sammen med andre forældre eller sammen med forældrebestyrelsen tage initiativer, der giver muligheder for, at dit barn er sammen med de andre børn i børnegruppen, og at fællesskabet vokser sig stærkt og rummer alle børn.

Det har også stor betydning, at du 'smitter dit barn' med den holdning, at alle børn har en plads i fællesskabet.

Oplever du, at dit eget barn eller andre børn føler sig udenfor fællesskabet, eller har du fornemmelsen af, at der er decideret mobning i børnegruppen, så er det væsentligt, at du tager affære.

Du kan drøfte det med de voksne i dagtilbuddet, og her er det vigtigt, at du føler, dine oplevelser bliver taget alvorligt. Der skal nemlig ske noget i børnegruppen, hvis samværsmønstrene i gruppen er negative.

Læs mere: Spiseforstyrrelsen stjal min ungdom

5 gode råd

Mary-fonden og Red Barnet har i forbindelse med projektet 'Fri for mobberi' udarbejdet disse 5 gode råd

Leg med alle

Støt dit barn i at indgå legeaftaler på kryds og tværs med alle i børnegruppen. Det er en god erfaring for dit barn at få forskellige legeoplevelser med mange forskellige børn. Samtidig er du med til at sikre, at alle børn i gruppen har legeaftaler – og dermed en plads i fællesskabet.

Vær et positivt forbillede

Tal ikke dårligt om de andre børn i børnehaven/skolen eller om deres forældre. Negative ord om dit barns børnehave- eller skolekammerater bliver let til modvilje mod bestemte børn. Støt i stedet dit barn i at være positivt og åbent overfor alle. Kan du for eksempel alle kammeraternes navne? Siger I hej til alle børn og voksne, når du bringer og henter dit barn?

Fødselsdagspolitik

Indfør social fødselsdagspolitik. Fødselsdage betyder meget for børnene. Både som fødselsdagsbarn og som gæst. Det gør "ondt" på det barn, der ikkeinviteres med. Og det gør ondt på det barn, som ingen gæster får. Drøft en social fødselsdagspolitik på næste forældremøde.

Lær dit barn at stå op for andre

Giv dit barn opmuntring til at støtte og forsvare kammerater, der ikke kan forsvare sig selv. Børn, der er udenfor i børnegruppen, har brug for en håndsrækning og en invitation fra en god kammerat. Børn, der er gode til at hjælpe, trøste og forsvare andre, 'vokser' indeni – og udenpå!

Lyt til de andre forældre

Vær åben og positiv når andre forældre fortæller om deres barns problemer. Det er meget sårbart at stille sig op på et forældremøde og fortælle, at ens barn er ked af det i børnehaven eller skolen og har brug for legeaftaler og kammerater. Det er lettere, hvis de andre forældre er lydhøre og åbne.

Læs mere på friformobberi.dk

 Få de seneste artikler direkte i din indbakke