Sunde grilltips: Grøntsager tager toppen af kræftrisikoen

Forkullede pølser og røde bøffer indeholder kræftfremkaldende stoffer, som grøntsager kan uskadeliggøre. Så lav noget coleslaw og grill mere fisk og kylling, råder Kræftens Bekæmpelse

Sunde grilltips: Grøntsager tager toppen af kræftrisikoen

Sundhedsmæssigt er der ikke meget godt at sige om forarbejdet eller branket kød. Faktisk er de pølser, der traditionelt først hældes på grillen til børn og meget sultne voksne, noget af det mest kræftfremkaldende på danskernes traditionelle grillmenu, forklarer projektchef Gitte Laub Hansen fra Kæftens Bekæmpelse.

“Grill er hyggeligt. Vi får en masse ind på vennekontoen og familiekontoen, når vi tænder op til at spise i det fri. Det tvinger os til at lægge skærmene fra os og kigge på hinanden. Det er alt sammen godt for os. Men sundhedsmæssigt er der endnu meget at vinde, hvis vi nytænker nogle af de mest indgroede grilltraditioner,” siger hun.

 

Flere fiskepakker og kyllingespyd, tak!

“Vi ved med sikkerhed, at forarbejdede kødprodukter og kød fra firbenede dyr øger risikoen for kræft i tarm og endetarm. Vi ved også, at brankede fødevarer indeholder flere forskellige kræftfremkaldende stoffer. Så det er lidt paradoksalt at netop børnene pr. tradition får serveret de her forkullede pølser. Måske endda med acrylamidholdige pommes frites til.”

Måske kunne familien eller gæsterne udfordre hinanden på at udvikle spændende og mættende grønt tilbehør? Så bliver der også plads til lidt færre pølser

Mere kylling, fisk og grønt på grillmenuen ville gøre grillmaden markant sundere, påpeger Gitte Laub Hansen.

“Fisk skal f.eks. ikke have særlig lang tid på grillen, og hvis man pakker fisken med f.eks. krydderurter og citron i rabarberblade eller folie, beskytter man samtidig måltidet imod kræftfremkaldende stoffer i røg og stegeskorpe,“ foreslår hun.

“Kyllingespyd er også et godt og børnevenligt alternativ.”

 

Smid det forkullede ud

Da grøntsager indeholder antimutagene stoffer, som modarbejder de kræftfremkaldende stoffer i grillede pølser og bøffer, så Gitte Laub Hansen gerne mere grøn variation i grillmenuerne.

”Måske kunne familien eller gæsterne udfordre hinanden på at udvikle spændende og mættende grønt tilbehør? Så bliver der også plads til lidt færre pølser,” som hun siger.

Forkullet mad, også brød og grønt, skal smides ud. Som minimum bør det sorte skæres fra, understreger Gitte Laub Hansen.

“En dygtig grillmester ved godt, at lavastenen på gasgrillen skal holdes pinligt ren, at der skal  være mindst 20 cm mellem kødet og varmekilden, at det ikke må ose og at der ikke må dryppe fedt ned i grillen. Det er alt sammen god grillteknik. Men hvad selv de mest veludstyrede grillmestre måske ikke ved, er, at skadelig røg fra grillen kondenserer ud al maden. At vifte røgen væk er ikke godt nok,” siger hun.

 

  • 7 sunde grill- og bålråd:
  • Variér menuen med masser af grøntsager, fisk og kylling.
  • Pak gerne maden ind i folie eller blade
  • Spis ikke grill-/bålmad mere end 30 gange om året
  • Smid stegeskyen ud. Den er fuld af kræftfremkaldende partikler.
  • Forkog gerne i gryde eller mikroovn. Jo kortere tid, maden får over ild, des sundere.
  • Hold grillen pinligt ren og bålet tørt. Det må ikke ryge. Og der må ikke dryppe fedt ned på varmekilden.
  • Læg aldrig mad på åben ild. Kun på gløder.

Kilde: Gitte Laub Hansens, projektchef hos Kræftens Bekæmpelse

 

Vidste du...
at de sundhedsskadelige stegemutagener i grillmad også dannes i ovn og på pande. Jo varmere maden tilberedes, des flere skadelige stoffer kan der dannes. Kogt mad indeholder stort set ingen mutagener, for vandet fordamper, når det rammer en temperatur på 100 grader.

 

3 hygiejneråd

Risikoen for maveonder stiger også, når maden tilberede over bål eller grill. Saft fra råt kød må aldrig komme i berøring med salat, brød, service og tilberedt kød, advarer fødevarestyrelsen og anbefaler:

  • To grilltænger - én til råt og én til stegt kød
  • To fade - ét til råt og ét til stegt kød
  • Vask hænder, hver gang du har rørt ved råt kød

Kilde: Sundhedsstyrelsen.dk

 

 

 

kræftfremkaldende stoffer

De mest kræftfremkaldende grupper af stoffer i lidt for well-done grillmad er:

  • Polyaromatiske hydrocarboner (PAH, tjærestoffer, sod). Jo mere grillen eller bålet ryger, des mere sod frigives til maden. Det mest kræftfremkaldende stof i sod hedder benzo(a)pyren.
  • Stegemutagener (heterocycliske aromatiske aminer, HA). dannes også ved pandestegning. Jo mørkere stegeskorpe, des flere mutagener. Der kan være store mængder af stegemutagener i stegefedt. Så smid det ud.
  • Akrylamid, et stof der dannes under bagning i f.eks. brødskorper og findes i en række produkter som pommes frites, chips, kaffe og altså også grillmad.  Akrylamid er også kræftfremkaldende.

TIP: Spis masser af rå og kogte grøntsager til grillmaden. Grøntsager indeholder antimutagene stoffer, som man mener modvirker de kræftfremkaldende stoffer i branket kød. Og marinér kødet med antioxidanter, som f.eks. rosmarin, hvidløg, oregano, sennep eller dt mellemøstlige krydderi sumak i olie. Marinering har vist sig at reducere dannelsen af kræftfremkaldende stoffer.

Kilde: Seniortoksikolog Helle Buchardt Boyd, DHI Miljø og Toksikologi

 

 

 

 

 

 



Få de seneste artikler direkte i din indbakke