SUNDHED PÅ FILM

Sundhedssektoren bliver netop nu sat til skue og debat på dette års filmfestival CPH:DOX . Magasinet Sundhed har udvalgt fem film, som på forskellig vis har fokus på sundhedssektoren.

SUNDHED PÅ FILM

I perioden indtil den 26. marts vil CPH:DOX-festivallen sætte hele begrebet sundhed på dagsordenen. Det vil ske med det formål at skabe reel social forandring gennem kunst.

En stribe dokumentarfilm bliver vist i biografer i 35 kommuner med filmvisninger, events og debatter. Kunsthal Charlottenborg i København er hovedkvarter for filmfestivalen.

Den store sal på Kunsthal Charlottenborg indeholder samtidig festivallens største biograf. Biografen er indrettet udelukkende med Normann Copenhagens 'Rope' modul-sofaer designet af Hans Hornemann. Den har plads til 250 siddende (sofa-)gæster og er dermed en biografoplevelse ulig noget andet. Danmarks allerførste sociale sofabiograf. Hele idéen er at bringe publikum tættere sammen.

Magasinet Sundhed har udvalgt fem film, som på forskellig vis sætter fokus på sundhedssektoren og begrebet sundhed. I programmet bliver filmene beskrevet således:

 

UNREST 

Instruktør: Jennifer Brea 

’Unrest’ er en livsbekræftende og tankevækkende fortælling om journalisten Jennifer Brea, som blev diagnostiseret med sygdommen kronisk træthedssyndrom (forkortes M.E), kort før hendes bryllup. 'Unrest' er Jennifers egen film om hendes sygdom, hendes ægteskab og kampen for at få erklæret kronisk træthedssyndrom en fysisk sygdom. For mens Jennifer Brea knapt kan holde sine øjne åbne, endsige sidde i en rullestol, plæderer hendes læge at sygdommen udelukkende er psykisk - hvorfor hun begynder at filme sig selv fra sin sygeseng, mens hun opfordrer andre med lignende diagnose til at gøre det samme. 'Unrest' er en rørende historie om at skabe mening i livet, når alt andet forandrer sig - og om hvordan vi behandler mennesker med sygdomme, som vi endnu ikke helt forstår. En unik kraftpræstation af en stærk ung kvinde, men samtidig et vigtigt politisk vidnesbyrd. Og en film der i den grad kalder på handling.

 

BURNING OUT

Instruktør: Jérome le Maire

På det prestigefyldte hospital Saint-Louis i hjertet af Paris foretages der hver dag 60-80 livsvigtige operationer. Men i en tid hvor hospitaler er forvandlet til fabrikker, hvor effektivitet, produktivitet og performance er blevet mantra for lederne, vejer stress og udbrændthed tungt i luften blandt de ansatte på Saint-Louis. Og hvad sker der, når mennesker ansvarlige for andre menneskeliv bliver presset udover det menneskeligt mulige?

'Burning Out' er et lammende portræt af den belgiske instruktør Jérome le Maire, der i to år har fulgt arbejdsgangen på den kirurgiske afdeling på Saint-Louis. Hospitalet er præget af en depressiv atmosfære, hvor de ansatte, under konstant stress, underbemanding og som følge af budgetnedskæringer, må bekæmpe hinanden for ressourcer. Stuerne er overbookede, operationer bliver forflyttet og foretaget under hektiske forhold, mens hospitalets ledelse i stigende grad pålægger målsætninger om mere effektivitet.

'Burning Out' er en skræmmende historie, om hvordan udbrændthed er blevet en epidemi i den offentlige og private sektor - men også en nær og personlig fortælling om en gruppe læger, der ikke længere kan se meningen, vigtigheden eller formålet med deres (livsgivende) arbejde.

Link til trailer: https://vimeo.com/183983504

 

FREE LUNCH SOCIETY

Instruktør: Christian Tod

Ville du arbejde, hvis du blev betalt blot for at være i live? Free Lunch Society er en overraskende, overrumplende og tankevækkende dokumentar om den alternative økonomiske tankegang ’unconditional basic income’. Her får alle over 21 udbetalt en fast sum penge hver måned, der kan dække alle faste udgifter. Uanset om de arbejder eller ej. Free Lunch Society tager dig bag de økonomiske, filosofiske, psykologiske og menneskelige tankegange bag idéen – og skildrer nænsomt begge sider af sagen. Du møder dem, der er overbeviste om, at idéen vil få folk til stoppe med at arbejde; og dem, der argumenterer for at det er den nuværende kapitalisme, der fordrer dovenskab. Samt at en ’unconditional basic income’ vil give mennesker den nødvendige frihed til at indløse deres fulde potentiale, skabe innovation, motivation, økonomisk vækst og slippe mennesket fri af kapitalismens hamsterhjul. En vigtig, energisk og skarp film om en hel alternativ økonomisk verden – som måske endda ikke er så forskellig, fra den vi lever i.

 

LOVETRUE

Instruktør: Alma Har'el

Lovetrue er en poetisk og fin hybridfilm, der igennem ærlige – og til dels iscenesatte - portrætter af tre pars komplicerede forhold forsøger at afmystificere ideen om ægte kærlighed. Filmen undersøger de udfordringer, kærlighed udgør i vores liv og hvordan vores fortid og nutid spiller ind på det enkelte menneskes opfattelse af kærlighed, samt hvad der sker, når fantasien krakelerer.

Link til trailer: https://www.youtube.com/watch?v=RAMbrhQuJrw&feature=youtu.be

 

CAUSE OF DEATH: UNKNOWN 

Instruktør: Anniken Hoel 

Cause of Death: Unknown' er et dybdeborende og kritisk exposé, der går helt tæt på den farmaceutiske medicinalindustris manipulation af forskere, videnskabsmænd og politikere. Medicineret med antipsykotisk medicin, dør 35-årige Renate Hoel pludseligt - og uforklarligt - af et hjertestop. Det bliver for søsteren, Anniken Hoel, begyndelsen på en chokerende rejse ind i medicinalindustriens altoverskyggende herredømme, og den virkelige sandhed bag antipsykotisk medicin. 'Cause of Death: Unknown' er et skræmmeeksempel over de virkelige konsekvenser, når økonomisk profit prioriteres over menneskeliv. Men hvem er det egentlig, der skal stå til ansvar? Et hjerteskærende personligt vidnesbyrd - samt et vigtigt og kritisk blik på medicinalindustrien i dag. Som du sent vil glemme.Få de seneste artikler direkte i din indbakke