Sved på panden hjælper diabetespatienter

Gå-ture med tempo-skift giver store helbredsmæssige gevinster for diabetespatienter. Men der skal sved på panden, før det nytter noget. Det viser et nyt dansk forsøg

Sved på panden hjælper diabetespatienter

Den gode nyhed først: Har du diabetes, kan du opnå store helbredsgevinster, hvis du dropper sofaen og i stedet går en lang tur. Et betydeligt vægttab, forbedret kondition og ikke mindst bedre blodsukker-stabilitet er nogle af de håndgribelige fremskridt, som du som sukkersygepatient kan se frem til, hvis du snører vandreskoene.

Almindelig gåtur er ikke godt nok

Men der er en lille sveddryppende hage ved nyheden. Gåturen skal være med tryk på. Det gælder om, at der under gåturen indlægges intervaller, hvor der skal gås så stærkt, at du får pulsen banket i vejret, bliver svedig og stakåndet.

Hvis du i stedet blot vælger den 'bløde løsning', og går hele turen i det samme jævne tempo, får du ganske vist masser af frisk luft i lungerne, men ingen store helbredsmæssige fremskridt med hensyn til din diabetes.

De opsigtsvækkende resultater stammer fra ny dansk forskning, som læge og ph.d. Kristian Karstoft under ledelse af professor Bente Klarlund har gennemført ved Center for Inflammation og Metabolisme ved Rigshospitalet.

Læs mere: Gå dig i topform

Gåtur giver ikke skader

"Vi var på jagt efter en træningsform, som passer til type 2-diabetikere, og som samtidig har en relativt høj intensitet," siger læge Kristian Karstoft, der har haft 32 deltagere med i forsøget.

"Da vi indledte forsøget, var vi spændt på at se, om deltagerne kunne gennemføre træningen. Der var trods alt tale om personer, som forud for forsøget ikke var særligt fysisk aktive," siger Kristian Karstoft.

Forsøgspersonerne blev ved lodtrækning fordelt i tre grupper:

Den første gruppe skulle kaste sig ud i intervalgang, hvor de altså skulle gå skiftevist hurtigt og langsomt. Den anden gruppe skulle gå hele turen i det samme tempo. Den sidste gruppe var en kontrolgruppe, der blot blev bedt om at fortsætte deres sædvanlige livsstil, forklarer Kristian Karstoft.

"Deltagerne syntes ikke, gå-træningen var for hård. De blev ikke skadet, og især gruppen, der blev bedt om at gå intervalgang, syntes det var en spændende og motiverende træningsform," siger Kristian Karstoft.

Læs mere: Sådan varierer du dine gåture 

Stort vægttab

"Da forsøget var slut, kunne vi se, at de to grupper der gik, sammenlagt havde haft den samme træningsmængde. De havde brugt den samme tid på træningen, og de havde også brugt den samme mængde energi på træningen, men der var meget stor forskel på effekten," forklarer Kristian Karstoft.

I gruppen, hvor deltagerne havde gået interval-gang, blev der opnået et gennemsnitligt vægttab på fire kilo i løbet af den fire måneders forsøgsperiode.

"Heraf var næsten hele vægttabet fedtvæv. Og det fedtvæv, som de tabte, var ovenikøbet delvist det farlige bugfedt, det såkaldt viscerale fedt," fortæller Kristian Karstoft.

Hvad der måske er lidt overraskende, er, at den gruppe, der gik i et jævnt tempo, ikke opnåede et vægttab og ingen forskydning i muskel- og fedtmasse, forklarer Kristian Karstoft.

Bedre blodsukker-stabilitet

Også når det gælder deltagernes kondition, var der en særdeles stor forskel på resultaterne:

De forsøgspersoner, der gik intervalgang, indkasserede i gennemsnit en 16 procent bedre kondition, hvorimod deltagerne, der gik i jævnt tempo, ikke kunne notere en bedre kondition, da forsøget var overstået.

Særligt for diabetespatienter afslørede forsøget vigtige fremtidsperspektiver:

"Vi så, at de personer, der gik intervalgang, fik bedre blodsukkerstabilitet. Særligt de høje blodsukkerværdier faldt. Det betyder, at de udsving i blodsukkeret, som diabetespatienter får, når de har spist, blev meget mindre," forklarer Kristian Karstoft.

"Deres blodsukker steg ikke til så høje niveauer, som før de begyndte træningen; formentligt fordi de var blevet mere insulinfølsomme. Den forbedring opnåede gruppen med normal gang ikke," siger Kristian Karstoft.

Læs mere: "Min gåtur giver mig et godt startskud på dagen"

Langtidsblodsukkeret ikke tydeligt forbedret

"Til gengæld kunne forsøget ikke påvise nogen statitisk signifikant forbedring på det såkaldte langtidsblodsukker," forklarer Kristian Karstoft.

Langtidsblodsukkeret viser det gennemsnitlige blodsukkerniveau over en periode på 8-12 uger, og diabetikere kender deres tal fra kontrollerne ved lægen, hvor det bruges til at give et billede af, hvordan den enkeltes diabetes er reguleret.

"Men jeg er dog overbevist om, at vi ville se forbedrede værdier på langtidsblodsukkeret, hvis vi havde haft dobbelt så mange personer med i forsøget," siger Kristian Karstoft.

Intervalgang er for alle

Kristian Karstoft håber også på, at det sundhedspersonale, der har med diabetespatienter at gøre, vil tage den nye viden til sig.

"Vores forsøg viser, at hvis du ikke foretager dig noget, så fortsætter din diabetes ned ad bakke, hvorimod dem, der går intervalgang, forbedrer deres sygdomsbillede," siger Kristian Karstoft.

"Hvis du som type 2-diabetiker skal have gavn af din træning, så skal der altså sved på panden. Det gode er så, at det ikke behøver at være med voldsom intensitet. Du behøver ikke være i stand til at løbe for at få en positiv effekt," siger Kristian Karstoft.

"Hvis du kan gå, så kan du også lave denne form for træning. En af fordelene ved intervalgang er jo netop, at træningen er relativt tilpasset din egen fysiske form. Er du i dårlig form, går du langsommere, men du når den samme intensitet som en person, der er i bedre form og som kan gå hurtigere, fordi det relativt set er lige så anstrengende," siger Kristian Karstoft.

 

intervalgang - sådan gør du

  • Gå i 1 time, hvor du skiftevis går langsomt og hurtigt i intervaller á 3 minutter.
  • Start med 3 minutter langsom gang - og skift så til 3 minutter 'hård' gang.
  • Du skal have pulsen op, have sved på panden, og tempoet skal være så højt, at du kun kan tale i korte sætninger.
  • Når de 3 hårde minutter er gået, sænker du tempoet til normal gang igen i 3 minutter, hvorefter du hæver tempoet igen osv.
  • Undgå at lægge for hårdt ud. I den første måned bør gåturene være 30-45 minutter.
  • Alle uanset kondition kan bruge træningsmetoden.

Læs mere: Gåture mindsker risiko for brystkræftFå de seneste artikler direkte i din indbakke