Sygdomme kan spottes i spyt

Forestil dig at du sidder i tandlægestolen til det regelmæssige tandlægetjek, hvorefter tandlægen tager en prøve af dit spyt for at tjekke din øvrige helbredstilstand. Det kan måske blive virkelighed i en ikke så fjern fremtid

Sygdomme kan spottes i spyt

I november var omkring 1000 tandlæger, tandplejere og klinikassistenter samlet for at blive klogere på fremtidens behandlingsmuligheder til Tandlægeforeningens årlige Symposium. Her holdt eksperter fra ind- og udland oplæg om den nyeste viden, der blandt andet handler om, hvordan tandlæger kan blive bedre til at forebygge og behandle tandsygdomme med ny teknologi – lige fra fremtidens rodbehandlinger og tandregulering til diagnosticering af sygdomme gennem spyt.

Læs mere: Mundtørhed kan komme af din medicin

Spytprøve fremfor biopsi

Mange sygdomme opdages i dag ved, at man tager en biopsi eller en blodprøve, hvilket kan være ubehageligt for patienten. Men ifølge flere forskere går der ikke mange år, før en enkelt spytprøve kan være nok til at afdække alvorlige sygdomme som kræftsygdomme og hjerte-kar-sygdomme.

Spyt har længe været betragtet som et spejl af kroppen, idet forskning viser, at der er en sammenhæng mellem mundsygdomme og en lang række såkaldte systemiske sygdomme som diabetes og Sjögrens. Tandlæger og læger har derfor mulighed for at opdage disse sygdomme på forskellige stadier i sygdomsforløbet.

Læs mere: Fortæl det til din tandlæge

Smertefri måde at opspore sygdomme

Men i fremtiden vil man formentlig kunne opdage langt mere alvorlige sygdomme ved blot at tage en enkelt spytprøve. Det hænger sammen med, at spyt, ligesom blod og væv, indeholder molekyler, også kaldet biomarkører, der spiller en vigtig rolle i de processer, der er forbundet med udviklingen af forskellige sygdomme. Hvis man kan opdage biomarkører, har man mulighed for at opspore sygdomme i opløbet, og forskerne er allerede godt i gang.

Der er flere fordele ved at tage en spytprøve fremfor eksempelvis en biopsi. Det er hurtigt, nemt og smertefrit for patienten, og der er en mindre risiko for overførsel af smitsomme sygdomme. Så noget kunne tyde på, at spytprøver bliver en vigtig del af fremtidens sundhedsundersøgelser.

Læs mere: Store sodavandsflasker ødelægger vores tænderFå de seneste artikler direkte i din indbakke