Tag din sexlyst alvorligt

Et aktivt og tilfredsstillende sexliv gavner ikke bare forholdet til din partner, men også dit helbred og din generelle trivsel. Derfor er der gode grunde til at tage din sexlyst – eller mangel på samme – alvorligt

Tag din sexlyst alvorligt

Når du har sex, dyrker du samtidig motion. Pulsen stiger, du sveder og forbrænder kalorier, og bagefter oplever du en følelse af velvære og samhørighed med din partner, ligesom du sandsynligvis også sover bedre. Desuden kan sex reducere stress og smerter og løfte humøret efter en lang dag.

Sex gavner altså både dit helbred, dit parforhold og din generelle trivsel. Derfor er der gode grunde til at tage din sexlyst – eller mangel på samme – alvorligt.

Sådan lyder et af budskaberne i en ny bog, 'Få mere lyst' af sexolog og speciallæge Jesper Bay-Hansen, der gør op med opfattelsen af, at sexlyst er noget, man naturligt mister med alderen, og som man i hvert fald ikke skal tale med lægen om.

"Mange mennesker bagatelliserer det, når de mister lysten til sex, selv om de faktisk har det skidt med det. De tænker, at det nok bare skyldes alderen, og at der ikke er noget at gøre ved det. Men det er forkert, for selv om sexlysten daler, jo ældre vi bliver, kan der være flere gevinster ved at gøre noget aktivt for at pleje den," siger Jesper Bay-Hansen.

Læs mere: Boost kærligheden på din ferie

Mange savner lyst til sex

Men hvorfor ikke bare acceptere, at sexlysten ikke er, hvad den har været? Ifølge Jesper Bay-Hansen fordi man i bedste fald går glip af en af de aktiviteter her i livet, der kan give stor lykkefølelse. Og i værste fald overser et sundhedsmæssigt problem.

Nedsat og manglende lyst til at dyrke sex kan nemlig have en biologisk årsag, der kræver udredning og behandling. Derfor kan det have stor sundhedsmæssig værdi at få undersøgt, hvorfor man ikke længere synes, at sex er så fristende eller nydelsesfuldt.

Han opfordrer til, at man tager en snak med sin læge, hvis man oplever den manglende sexlyst som et vedvarende og belastende problem. Lægen kan forholde sig til, om der er en biologisk forklaring, der kræver behandling. Hvis der er det, vil der i mange tilfælde også være en behandlingsmulighed.

"Rundt regnet en tredjedel af alle kvinder og en sjettedel af alle mænd savner at have mere lyst til sex. Der er altså tale om mange mennesker, som i et eller andet omfang er ramt på deres trivsel og sundhed, fordi de ikke længere har den store appetit på sex. Og det er synd, når der i mange tilfælde kan gøres noget ved problemet. Så hvis sexlysten er forsvundet, og man ikke kan finde en naturlig forklaring på årsagen – som stress, søvnforstyrrelser eller problemer i parforholdet eller på jobbet – er det en god ting at gå til lægen. Også selv om man ikke har andre symptomer," siger speciallægen.

Læs mere: Knib dig til bedre sex

Nedsat sexlyst -tegn på overset sygdom

Han forklarer, at hos kvinder kan nedsat og manglende lyst have hormonelle, fysiologiske eller neurologiske årsager. Det kan også skyldes eftervirkninger fra en operation, bivirkninger fra medicin eller en uopdaget sygdom som for eksempel sukkersyge eller psykisk sygdom som depression eller angst.

Hos mænd kan manglende lyst være et symptom på testosteronmangel, der kan gå hånd i hånd med alt fra overvægt til sukkersyge, forhøjet blodtryk og forhøjede fedtstoffer i blodet. Manglende sexlyst ledsages også hyppigt af et rejsningsproblem, ligesom et rejsningsproblem kan skyldes manglende lyst.

"Alt dette er eksempler på tilstande og sygdomme, hvor det kan have stor betydning for ens livskvalitet og sundhed, at man får den rette medicinske behandling," forklarer speciallægen.

Læs mere: Hvorfor udvikler mænd impotens?

Ubalance i forholdet

Man skal altså ikke bare acceptere det som helt naturligt, at man hellere vil gribe læsebrillerne og en spændende krimi end gribe fat i partneren og begive sig ud på fælles eventyr i dobbeltsengen – men hellere forsøge at finde ud af, hvad der ligger bag den manglende lyst.

Hvis man inderst inde godt ved, at årsagen er personlige problemer eller knas i parforholdet, kan det ifølge Jesper Bay-Hansen være fornuftigt at tale med en psykolog eller parterapeut, før man eventuelt konsulterer sin læge.

"Manglende sexlyst hos den ene part kan være dræbende for et forhold, og tager man det ikke alvorligt, risikerer det at føre til alvorlige samlivsproblemer og i værste fald utroskab, knuste hjerter og skilsmisse. Det kan godt være, at man ikke selv savner at have lyst til sex, men hvis ens partner savner, at man har lyst, så har begge parter et problem. For så er der tale om en ubalance, som man er nødt til at tage seriøst. Det handler om at prioritere den fælles trivsel, sundhed og livskvalitet højt. Og derfor skal man tage sin sexlyst – eller mangel på samme – alvorligt og gøre noget ved problemet," siger han.

Boost din sexlyst

Ud over at søge professionel hjælp kan man selv gøre noget for at booste sin sexlyst. Mange kan ifølge Jesper Bay-Hansen have glæde af forskellige øvelser og aktiviteter, der kan vække lysten – også selv om man måske finder ud af, at man har sukkersyge, depression, en hormonforstyrrelse eller noget helt andet.

Lyst1"Biologien er utvivlsomt vigtig, men sexlyst handler også om parforhold, selvværd, kropsopfattelse og meget mere. Derfor kan såkaldte lystvækkere være et udmærket supplement til de eksisterende behandlingstilbud. Lystvækkere kan gøre noget godt for både vores generelle trivsel, sexlyst og sundhed. Det kan for eksempel være sensualitetstræning, der har potentiale til at tænde gnisten i et forhold og vække seksuel lystfølelse, og som sexologer i årevis har brugt i terapien," forklarer han.

Man kan begynde med at forholde sig til, hvad lyst betyder for en, hvad der giver en lyst – og hvad der giver endnu mere lyst. Og måske grave endnu dybere og stille sig selv spørgsmålet, om man i virkeligheden har lyst til at få lyst. For det er ifølge Jesper Bay-Hansen i svaret på dette spørgsmål, at det virkelige ønske om motivationen til at arbejde med sin lyst ligger:

"Der er ikke noget forkert i ikke at have lyst til at få lyst. Har man dybest set ikke lyst til at investere tid og energi i lystbetonede aktiviteter, så kan det dække over, at man står over for andre udfordringer, som man prioriterer højere. Det kan også være, at man hører til gruppen af 'aseksuelle' mennesker, som har en ganske lille eller slet ingen lyst. Men for langt de fleste mennesker gælder, at det både har en sundhedsmæssig og trivselsmæssig værdi at have et aktivt sexliv."

Læs mere: Et godt sexliv efter overgangsalderen

At lege sig til lyst

Via arbejdet i sin samtaleklinik oplever Jesper Bay-Hansen, at mange har fået sværere ved at mærke glæden, livslysten – og ikke mindst sexlysten.

"Mange af mine klienter efterlyser bløde værdier som opmærksomhed og nærvær i parforholdet, mentalt overskud og mere lyst til intimitet og sex. I mange tilfælde skyldes det tilsyneladende, at sex er blevet en rutinepræget aktivitet, eller at glæden og nydelsen forsvinder, fordi vi går for meget op i alt det, vi kan måle: Hvor tit har vi sex? Hvor mange orgasmer får vi? I stedet for at fokusere på kvaliteten og legen. Den produktivitet og effektivitet, der præger vores hverdag og arbejdsliv, har vi taget med i seng. Og det er synd, for sex bør jo være en glædesfyldt leg," siger speciallægen.

Netop det at lege ligger Jesper Bay-Hansen meget på sinde. At lege sig til lyst er noget, børn intuitivt forstår, og som teenagere kaster sig ud i, men voksne nemt glemmer.

"Vi skal blive ved med at lege, fordi legen får os til at finde værdifulde trædesten i livet. Legen sætter os fri og stimulerer os til at tænke nye og kreative tanker. Så vi kan med fordel tænke på dobbeltsengen som de voksnes sandkasse – og glæde os over alle de gevinster, som leg i sandkassen kan kaste af sig: Alle de positive ting, det kan medføre for parforholdet, trivslen og sundheden at have et aktivt sexliv. Og så kan det at dyrke sex i sig selv gøre sexlysten større."

Så kniber det med sexlysten, kan kuren altså være at begynde at dyrke mere sex. Men Jesper Bay-Hansen understreger, at vi selv må gøre det hårde – og sjove – arbejde med at sammensætte vores personlige opskrift på en lykke- og lyst-cocktail, der virker.

"Til gengæld kan de mulige gevinster ved at gøre lykken og lysten til ledetrådene i ens liv være en mere optimistisk tilgang til livet, stærkere og sundere relationer til ens partner, familie og venner – samt mere seksuel aktivitet og større seksuel tilfredshed."

Få mere glæde og lyst

Hvis du ønsker at gøre noget for din sundhed og trivsel, kan du begynde med at forholde dig til, hvad lyst og lykke er for dig.

 

 • Hvad gør dig glad?
 • Hvad gør dig endnu gladere?
 • Had er lykke for dig?
 • Hvad giver dig lyst?
 • Hvad giver dig endnu mere lyst?
 • Hvad er lyst egentlig for dig?

 

Nedsat eller manglende lyst

Når man taler om nedsat eller manglende lyst, kan det have forskellige betydninger. I bogen 'Få mere lyst' beskrives nedsat eller manglende lyst således:

 

 • Selvoplevet nedsat eller manglende lyst: Man oplever selv, at sexlysten mangler. Måske har man selv en forklaring på årsagen, måske ikke.
 • Lyst-ubalance: Uens lyst i parforholdet, hvor den ene har mere lyst end den anden. Ubalancen opleves forskelligt, men er et fælles problem.
 • Forskellig lyst: Den ene har måske lyst til sexlege og blid bondage, mens den anden slet ikke deler disse lyster.
 • Seksuel dysfunktion: Nedsat eller manglende lyst som en medicinsk diagnose, som kun lægen kan stille.

 

Lystvækkere

I bogen 'Få mere lyst' kan du finde flere bud på aktiviteter, der kan give mere lyst. De såkaldte lystvækkere handler blandt andet om:

 

 • At kultivere taknemmelige tanker
 • At nyde i nuet
 • At sanse med synet og hørelsen
 • At være intim og dyrke sex
 • At drømme og fantasere
 • At lege
 • At tro og tilgive
 • At sætte sig lystmål.

'Få mere lyst' er skrevet af speciallæge og sexolog Jesper Bay-Hansen, der også er forfatter til 'Recepten på Lykke'. Bogen udkommer 27. september på FADL's forlag.

Læs mere: Tal med din læge om sex

 Få de seneste artikler direkte i din indbakke