Tandbørsten kan redde ældres liv

Dårlig mundhygiejne kan medføre andet end tandsygdomme. De mange bakterier i munden øger risikoen for infektioner i kroppen, f.eks. lungebetændelse. Omkring 100 ældre kunne reddes om året, hvis de fik børstet deres tænder ordentligt.

Tandbørsten kan redde ældres liv

Bakterier i munden kan give lungebetændelse

For de fleste af os er tandbørsten en fast del af vores morgen- og aftenritual. Vi børster tænder for at fjerne madrester og holde munden frisk og sund – og ikke mindst for at undgå tandsygdomme som f.eks. caries og paradentose. Men dårlig mundhygiejne kan medføre andet end tandsygdomme. De mange bakterier i munden øger risikoen for infektioner i kroppen, f.eks. lungebetændelse.

Mange ældre har svært ved at børste tænder ordentligt, blandt andet på grund af demens og fysiske skavanker, og de har derfor større risiko for at udvikle både tandsygdomme og lungebetændelse. Derudover går problemer med tænder og mund ofte udover svage ældres livskvalitet.

Læs også: Sygdom eller medicin - fortæl det til din tandlæge

Mundplejeprogram forebygger lungebetændelse

En evaluering af et mundplejeprogram på plejecentre i Københavns Kommune viser, at lungebetændelse hos ældre kan forebygges både billigt og effektivt, hvis man gør en indsats for at forbedre mundhygiejnen hos ældre. Det skriver Tandlægebladet.

Overtandlæge Børge Hede fra omsorgstandplejen i Københavns Kommune står bag projektet, hvor personalet på fem plejecentre er blevet oplært af klinikassistenter i at hjælpe beboerne med mundplejen. Projektet har vist så markante forbedringer af tandsundheden, at det skal udrulles til samtlige plejecentre i kommunen.

Læs også: Mundtørhed kan komme af din medicin

tandbørsten kan forhindre 500 indlæggelser

Faktisk kan projekter som dette redde liv. Børge Hede anslår, at omkring 500 indlæggelser for lungebetændelse kan undgås hvert år, hvis ældre på landets plejecentre får forbedret deres mundhygiejne. Og da mindst hver femte af indlæggelserne ender med, at patienten mister livet, kan effektive mundplejeprogrammer potentielt redde omkring 100 liv om året.

Sådan hjælper du dine pårørende

Har du ældre pårørende, som har svært ved selv at klare den daglige tandbørstning, kan du gøre en indsats for at hjælpe. Hvis din pårørende bor på et plejecenter, kan du f.eks. tage en snak med personalet i forhold til, hvad de konkret gør for at hjælpe de ældre med mundhygiejnen.

Sådan børster du

Du kan selv hjælpe din pårørende med at børste tænder ved at følge disse råd:

  • Brug en elektrisk tandbørste eller almindelig tandbørste, afhængig af hvad der fungerer bedst for jer begge.
  • Brug en blød tandbørste med et lille børstehoved.
  • Brug tandpasta med flour.
  • Sørg for at den ældre sidder ned, og at du står bagved.
  • Børst både tænder og tandkødsrande rene. Træk eventuelt lidt ud i den ældres kind, så der er plads til at børste tænder.
  • Det er vigtigt, at du går systematisk frem, så alle tandflader børstes. Start f.eks. med at børste undermundens tænder udvendigt, så indvendigt og til sidst på tyggefladerne og gør det samme for overmunden.
  • Hvis den ældre har kroner, broer og/eller implantater: Vær særlig opmærksom på at rengøre grundigt omkring restaureringens kanter. Brug f.eks. tandstikker eller en interdentalbørste til at holde rent mellem tænderne.
  • Det er bedst, hvis den ældre får børstet sine tænder både morgen og aften.

Denne artikel er bragt i samarbejde med tandlægeforeningenFå de seneste artikler direkte i din indbakke