Tandlægen: Det er dyrere at blive væk

Tandlægen: Det er dyrere at blive væk

Hvad koster en almindelig undersøgelse hos tandlægen? Det har mange faktisk svært ved at svare på. De tror, at det er meget dyrere, end det reelt er.

Frygt for prisen holder folk væk fra tandlægen

Frygten for en stor tandlægeregning kan i værste fald få folk til at holde sig væk tandlægen. Men så misser de chancen for at få bugt med et mindre problem såsom et hul, inden det vokser sig stort og gør ondt.

Blandt de voksne patienter er det især de unge, der dropper de regelmæssige besøg hos tandlægen. Nogle af dem finder ikke tandlægebesøgene nødvendige, med mindre de har ondt i tænderne. Der er også en del unge, som glemmer at finde en tandlæge, når de flytter til en ny by for fx eksempelvis at begynde på en uddannelse.

Regelmæssige tandlægebesøg

"Vi ved, at mange unge synes, at de regelmæssige tandlægebesøg ikke er så nødvendige, fordi de ikke har nogen problemer med deres tænder og tandkød lige her og nu. Men som meget andet, så viser konsekvenserne sig ofte først senere i livet. Vi ved af erfaring, at de unge kan få nogle alvorlige problemer senere hen – for ikke at tale om dyre tandlægeregninger – hvis ikke huller eller andre tandsygdomme tages i opløbet," siger Tandlægeforeningens formand, Freddie Sloth-Lisbjerg.

Billigere for 18-25-årige

Tandlægeforeningen vil gøre de unge opmærksomme på prisen for et almindeligt tandlægebesøg. Mange ved slet ikke, at der er et særligt tilskud til alle mellem 18 og 25 år, så en almindelig undersøgelse kun koster 86 kr. For voksne over 25 år koster en undersøgelse 147 kr. De fleste skal typisk have en tandrensning oveni, og den koster 184 kr. for alle.

Men et almindeligt regelmæssigt tandlægebesøg med en tandrensning kan altså klares for 270 kr., hvis man er mellem 18 og 25 år. Hvis man er fyldt 26 år, må man betale 331 kr.

"De fleste unge har kun behov for at komme til tandlæge en enkelt gang om året, og 270 kr. på et helt år burde de fleste have råd til at betale. Også selv om de er studerende. Det handler jo om deres sundhed i mange år efterfølgende, og når det først er gået galt, kan det være svært at komme tilbage til "'nul hller og ingen problemer". '. Så det kan ikke betale sig at udskyde tandlægebesøget i flere år," siger Freddie Sloth-Lisbjerg.

Han opfordrer alle til at tale med deres tandlæge om, hvor ofte de har behov for at få efterset tænderne. Det er nemlig individuelt og afhænger bl.a.blandt andet af, hvorvidt man danner meget tandsten, om man har blødning fra tandkødet, eller om man eksempelvis har et begyndende hul, der skal holdes øje med.

FIND EN TANDLÆGE, DU KAN LIDE

For alle gælder det om at finde en tandlæge, som de kan lide og har tillid til. Hvis du ikke er glad for din tandlæge, bør du finde en ny, lyder anbefalingen fra Tandlægeforeningen.

 

Hvis du er nervøs – eller direkte bange – for at gå til tandlæge, bør du finde en tandlæge, der har særligt fokus på patienter med tandlægeskræk. De har stor forståelse for din situation, giver sig god tid og aftaler sammen med dig, hvordan et besøg bedst muligt kan foregå, så du får en positiv og tryg oplevelse.

 

Find evt. en tandlæge via Tandlægeforeningens hjemmeside, www.tandlaegeforeningen.dk.

 Få de seneste artikler direkte i din indbakke