Tandlægeskræk er skidt for helbredet

Behovet for tandpleje er konstant, men rigtig mange danskere holder sig helst væk fra tandlægen på grund af tandlægeskræk. Noget, der rammer op til fire ud af 10 danskere.

Tandlægeskræk er skidt for helbredet

Sved på panden, spændinger i nakken, rystende hænder og generelt ubehag. Sådan føler mange danskere ved udsigten til at skulle til tandlægen. Nogle har endda så stor frygt for tandlægen, at de helt holder op med at tage derhen. Og det kan blive dyrt både økonomisk og sundhedsmæssigt.  

Vi lever længere med vores tænder 

Takket være kampagner og motionscentre på snart hvert et gadehjørne, går vi som befolkning utroligt meget op i vores sundhed. Vi løber, kører mountainbike, deltager i triatlon og er i det hele taget optaget af at leve sundt. Det kan også ses på antallet af mennesker, der når en høj levealder. Ifølge Danmarks Statistik var der 1. juli 2015 hele 1.030 danskere over 100 år. Det er 61 pct. flere end for ti år siden. Spørger man Tandlægehuset Tbt.dk oplever de en stigning i antallet af ældre patienter, der jævnligt kommer for at få tandpleje eller for at få lavet implantater eller kosmetiske behandlinger af tænderne. Den øgede interesse giver endda kunder så langt væk som i Sverige, hvor blandt andet tandlæge Jennbert i Helsingborg bejler til danske kunder via en hjemmeside der henvender sig direkte til danske brugere.  

Dårlige oplevelser sætter sig 

Men det er ikke alle, der kommer hen til tandlægen, og det kan skyldes tandlægeskræk. Tandlægeskræk kan for eksempel skyldes en dårlig oplevelse hos en tandlæge i en tidlig alder. Patienten kan efterfølgende opleve alt fra mild anspændthed til stærk frygt og fysisk ubehag, når det er tid til et besøg hos tandlægen. Noget som Tandlægeforeningen også er opmærksomme på og prøver at rådgive patienterne om. Der findes endda en danskudviklet app, Cope It, der skal hjælpe patienterne over deres tandlægefrygt, så de kan få ordnet tænder.  

Sunde tænder er (livs)vigtige 

Huller i tænderne er ubehagelige, men det er faktisk ikke kun derfor, tandlægebesøget er vigtigt. Folk med dårlig mundhygiejne har nemlig langt større sandsynlighed for at blive ramt af andre sygdomme sent i livet. I en skotsk undersøgelse, hvor man fulgte 12.000 mennesker, fandt forskerne ud af, at folk med dårlig mundhygiejne havde op til 70 procent højere risiko for hjertesygdomme som for eksempel blodprop i hjertet. Det skyldes til dels sociale forhold, fordi mange af de folk, der havde dårlig mundhygiejne, generelt havde en usund livsstil. Men forskerne mener også, at betændelsesbakterier som dem, der opstår i forbindelse med dårlig tandhygiejne, kan være en medvirkende årsag til, at man senere udvikler åreforkalkning. Det gælder især, hvis man går rundt med betændelsesbakterierne i kroppen i længere tid.  

Få dine tænder undersøgt 

Tandlægeskræk kan afholde nogle mennesker fra at gå til tandlægen. Men hvis man vil gøre alt for sig sund og rask hele livet, så er det utrolig vigtigt, at man overvinder sin frygt og kommer af sted.  Uanset om det drejer sig om implantater, kosmetisk behandling eller generel tandpleje, så er det vigtigt at få det ordnet. Heldigvis er tandlægerne også opmærksomme på problemet, og de kan faktisk hjælpe, så man næste gang får sig en behagelig og smertefri oplevelse hos sin tandlæge.  

 Få de seneste artikler direkte i din indbakke