Tandpine eller tandskade i julen

Hvis du får tandpine i juleferien, fx smerter i en tand eller en tabt fyldning, skal du kontakte tandlægevagten i din region.

hurtig indsats er vigtig ved tandskader og så i julen
hurtig indsats er vigtig ved tandskader og så i julen

Tandlægevagtordningerne er forskellige fra region til region. Nogle steder kan du bare møde op uden først at have bestilt tid, mens du andre steder først skal kontakte vagten eller regionens akutlinje inden for et bestemt tidsrum for at aftale nærmere.

Læs mere: Sæt sukkerforbruget ned og undgå Caries

Husk sygesikringsbevis og væbn dig med tålmodighed

Får du brug for tandlægevagten, skal du huske dit sygesikringsbevis. Og du skal være opmærksom på, at behandling som regel sker mod kontant betaling, og at priserne er højere end ved en normal tid hos tandlægen. Endelig skal du være forberedt på, at der til tider er mange, der henvender sig, og at der derfor kan være lang ventetid.

Tandlægerne vil dog altid gøre, hvad de kan for at hjælpe dig så hurtigt som muligt. Hvis du har større akutte behandlingskrævende tandskader, fx efter et cykelstyrt, eller blødninger efter operationer i munden, skal du kontakte tandskadevagten i din region. Tandskadevagten er afløseren for skadestuen, når det gælder tandskader.

FIND NÆRMESTE TANDLÆGEVAGT HER

Sådan forebygger du tyggeskader

Hvis du vil undgå tyggeskader i julen, anbefaler Tandlægeforeningen, at du er forsigtig, når du bider og tygger i noget hårdt som flæskesvær og juleslik. Derudover skal du bruge din sunde fornuft og fx ikke knække nødder eller åbne juleøl med tænderne.

Gode råd, hvis du slår en tand ud

Slår du eller dit barn en blivende tand ud, kan du følge disse råd for at mindske skadens omfang:

  • Find tanden. Husk at der kan ligge stumper af tanden i munden.
  • Det bedste er at sætte tanden op på sin plads igen, hvis det er muligt.
  • Hvis det ikke er muligt at sætte tanden på sin plads igen, er næstbedste mulighed at opbevare tanden i munden mellem fortænder og læbe. Mælk kan også bruges som opbevaringsmiddel, hvorimod postevand og kontaktlinsevæske ikke må bruges.
  • Det er vigtigt at undlade at berøre tandroden. Det skyldes, at skader på tandroden forringer mulighederne for heling.
  • Jo hurtigere tanden kommer på plads igen, jo større chance er der for, at den vokser fast igen.
  • Kontakt derefter tandlæge eller Tandskadevagten så hurtigt som muligt.

 Få de seneste artikler direkte i din indbakke