Tandsten - fossiler i din mund

Vi danner næsten alle sammen tandsten. Nogle danner kun lidt, mens andre danner meget. Men hvad er det for noget med det tandsten. Hvorfor hedder det overhovedet det? Hvor kommer det fra? Og hvorfor kan nogen slippe af sted med kun at danne lidt eller slet ingen tandsten?

Tandsten - fossiler i din mund

Tandsten er forkalkede belægninger, som har sat sig fast på tænderne. Belægninger, der består af bakterier og bakteriernes affaldsprodukter.

Hvorfor får du tandsten?

"Tandsten kommer, fordi dine tænder ikke er holdt helt rene. Der sidder gamle madrester og bakterier på dem, og disse belægninger bliver forkalkede af den kalk, der findes i dit spyt og i væske fra tandkødslommerne, hvis der er betændelse – og kun derfra. Det kalk, der er i vandet, som du drikker eller børster tænder i, har intet at gøre med tandsten, som nogle ellers tror," fortæller tandlæge, ph.d. Eva Karring fra Tandlægeskolen ved Aarhus Universitet.

Eva Karring har forsket i tandkødssygdomme og aldersforandringer og ved alt om, hvilke uheldige følgevirkninger tandsten kan få:

"Man skelner mellem tandsten over tandkødskanten og tandsten under tandkødskanten. Tandsten under tandkødskanten er særligt alvorlig, da den er ensbetydende med betændelse i tandkødet. Betændelse, der kan brede sig til vævet under tandkødet. Hvis man ikke får tandstenen fjernet, kan betændelsen udvikle sig til paradentose, som kan medføre, at man mister sine tænder," fortæller Eva Karring.

Tandsten bliver hårdere, jo ældre den er, og tandsten har en porøs og ru overflade, hvori levende bakterier sidder fast.

Læs mere: Fortæl det til din tandlæge

Hvem får tandsten?

Alle får tandsten, hvis tænderne ikke holdes rene, men det er forskelligt fra person til person, hvor store mængder bakteriebelægninger man danner, og hvor meget kalk man har i sit spyt. Som følge deraf er der også stor forskel på, hvor meget tandsten man danner. Jo større mængde bakteriebelægning og jo mere kalk man har i spyttet, jo større tendens har man også til at danne tandsten.

Som hovedregel gælder det, at man danner mere og mere tandsten, i takt med at man bliver ældre. Selv om to personer er lige gamle, kan der dog være stor forskel på, hvor meget tandsten de hver især danner. Hvorfor det er sådan, har man ikke nogen forklaring på, men sammenligner man aldersgrupper under forhold, hvor de ikke får holdt tænderne rene, viser det sig, at ældre danner større mængder bakteriebelægninger end unge. Dertil kommer, at de bakteriebelægninger, som ældre får, er tykkere og mere klæbrige og klistrende, end de bakteriebelægninger unge får. Det betyder - populært udtrykt - at jo ældre man bliver, jo mere tandsten får man, hvis tænderne ikke holdes rene.

Tandsten går ikke væk af sig selv

Ifølge Eva Karring sætter tandsten sig typisk på bagsiden af fortænderne i underkæben og på ydersiden af de store kindtænder i overkæben. Grunden til, at tandstenen sætter sig netop der, er, at der disse steder udmunder spytkirtler, som producerer meget kalkholdigt spyt.

"Tandsten gør ikke ondt, men udover at det er uhygiejnisk at have bakteriesamlende overflader i munden, øger tandsten risikoen for tandsygdomme, ligesom tandsten kan komme til at udgøre et kosmetisk problem. Der kommer nemlig hurtigt misfarvninger på en ru tandstensoverflade. Nogle gange kan man også mærke tandstenen med tungespidsen," forklarer Eva Karring.

Jo længere tid tandstenen sidder på tænderne, jo hårdere bliver den. Og den går ikke væk af sig selv. Tværtimod vokser den sig faktisk kun større, idet de levende bakterier, der sidder fast i tandstenens overflade, ikke kan fjernes med almindelig tandbørstning.

"Det er derfor vigtigt, at man kommer til tandlæge og får fjernet tandstenen professionelt. Når man så har fået renset tænderne – og tandstenen er væk, er det altafgørende, at man tillægger sig vaner, der holder tænderne så godt rene som overhovedet muligt, for på den måde at begrænse problemet fremover," understreger Eva Karring.

Læs mere: Lak erstatter tandlægeboret

Hvordan får du fjernet tandsten?

Når du skal have fjernet tandsten, får du foretaget en såkaldt tandrensning. Den kan udføres både af en tandlæge og en tandplejer.

Ved en tandrensning fjernes alle både hårde og bløde belægninger (tandsten og plak), ligesom misfarvninger fra eksempelvis kaffe, te og tobak i videst muligt omfang forsøges fjernet.

"Hvis du imidlertid har tandsten under tandkødskanten, dvs. i tandkødslommerne, har du enten tandkødsbetændelse eller paradentose. Tandsten i tandkødslommerne kan være vanskelig at fjerne, fordi den ikke umiddelbart kan ses, så i de tilfælde kræver det en udvidet tandrensning," fortæller Eva Karring.

Tandlægen/tandplejeren har forskellige instrumenter, der skånsomt fjerner tandsten og bakterier, uden at dine sunde tænder tager nogen skade. En udvidet tandrensning tager længere tid og kan betyde, at du skal lokalbedøves, hvis tandlægen/tandplejeren finder det nødvendigt at rense hver enkelt tandkødslomme grundigt.

Når al tandstenen er væk, får du pudset alle dine tænder med pimpsten og poleringspasta, så tænderne og eventuelle fyldninger får så glat en overflade som muligt. Derved har nye bakterier sværere ved at sætte sig fast.

Ifølge Eva Karring kan de fleste voksne mennesker nøjes med at få foretaget en til to tandrensninger om året.

Læs mere: Sådan børster du bedst dine tænder

Gode råd

For at forebygge dannelse af tandsten er der kun ét råd fra Eva Karring at følge:

"Du skal have en god og effektiv mundhygiejne. Det vil sige, at du skal børste tænder grundigt i fluortandpasta to gange om dagen. Brug en blød tandbørste med et lille børstehoved, så du bedre kan komme rundt i krogene. Derudover skal du holde rent mellem tænderne ved hjælp af tandstikker, tandtråd eller mellemrumsbørster. Tal med din tandlæge om, hvad der passer bedst til dine tænder for at holde dem rene," lyder anbefalingen.

"Hvis du har stor tendens til at danne meget tandsten, er det endnu vigtigere, at du er grundig med mundhygiejnen," siger Eva Karring, der i øvrigt anbefaler:

"Gå regelmæssigt til tandlæge, så du kan få opdaget eventuelle problemer i tide, inden de udvikler sig alvorligt. Selv om det ikke gør ondt nogen steder, kan udvikling af et hul eller tandkødsbetændelse godt være på vej."

Kort om tandsten

  • Tandsten er forkalkede bakterier, der har sat sig fast på tænderne
  • Bakterierne bliver forkalkede af kalk i dit spyt
  • Nogle har meget kalk i spyttet og danner derfor meget tandsten. Andre har mindre kalk i spyttet og er derfor heldige ikke at danne så meget tandsten. Men næsten alle danner tandsten
  • Mængden af tandsten øges gerne med alderen
  • Tandsten har en ru overflade, hvori levende bakterier sidder fast
  • Tandsten kan medføre alvorlige tilstande som eksempelvis paradentose
  • Tandsten medfører, at der kommer misfarvninger
  • Tandsten skal altid fjernes
  • Tandsten, der er mere end 1-2 uger gammel, kan kun fjernes med en professionel tandrensning hos en tandlæge eller tandplejer.

Læs mere: Vi har for mange huller i tænderneFå de seneste artikler direkte i din indbakke